Fórum » O TECHNIKE

Hlava pakova vs. gulova

miki33
miki33 2010-01-24 12:48:58+01
Pozdravujem. Rozhodol som sa pre stativ Manfrotto 190XPROB, a hladam "vhodnu" hlavu. Ale nemam jasno v tom, aky je hlavny rozdiel medzi pakovou a gulovou hlavou. Chcem to vyuzivat na foto prirody + panorama (zatial na pano hlavu nemam peniazky). Investicia do hlavy max 70-80E, Gulova je troska spratnejsie a netrcia a nezavadzaju z nej rozne packy, ale na druhej stranke, pakova sa aj lahsie ovlada. Ake mate skusenosti? Dakujem

zajopajo
2010-03-30 09:27:58+02
a príklad niečoho mohutnejšieho?

conan7
2010-03-30 09:39:03+02
vieš ja nie som krajinkár neviem sa ti vžiť do situácie :) tebe určite závisí hlavne na váhe, ja si váhu nevšímam...
čisto môj subjektívny názor, ale keby som potreboval mať stabilný a lahký statív a mal by som veľa peňazí tak by som bral Gitzo (alebo NG). Ale ja si myslím že ked pokukáš v ephotoshope a rozhodneš sa aká váha je pre teba ešte prijateľná tak určite niečo nájdeš, ale pod nosnosť 7kg by som určite nešiel. Nechaj si nejakú rezervu. Boh vie či neprejdeš na FF (ťažšie telo), bohvie či nebudeš mať grip na tele (+0,5kg), možno niekedy pripneš aj externý blesk (+0,5 kg) a nosnosť 4-5 kg môže byť málo. No aspoň ja si tak myslím...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-03-30 09:58:31+02
príspevok od: zajopajo
804RC2 má vodováhu? A nie je maximálne zaťaženie malé? Ak by som chcel na tú hlavu použiť Canon 40D + canon 70 - 200mmm 2,8.
Hlava ma aj vodovahu a udrzi aj tazsiu zostavu ako uvadzas.

wildkat
externý redaktor ocenenie redakciou 2010-03-30 11:44:28+02
Ja by som ti doporucila skocit do nejakeho obchodu s dobrym vyberom stativov a hlav od rozdnych firiem a vyskusat si ich. Ja pouzivam Gitzo stativ aj gulovu hlavu(GH2780QR)ovladanie je lahke, jednoduche a som nesmierne spokojna. Manfrottove packy mi vobec nevyhovuju(ani na stative ani na hlavach). Je to otazka jednak osobnej preferencie a jednak ucelu na ktory ten stativ chces pouzivat. Dobre si to rozmysli co kupis, je to dlhodoba investicia.

zajopajo
2010-03-30 13:07:58+02
príspevok od: wildkat
Ja by som ti doporucila skocit do nejakeho obchodu s dobrym vyberom stativov a hlav od rozdnych firiem a vyskusat si ich. Ja pouzivam Gitzo stativ aj gulovu hlavu(GH2780QR)ovladanie je lahke, jednoduche a som nesmierne spokojna. Manfrottove packy mi vobec nevyhovuju(ani na stative ani na hlavach). Je to otazka jednak osobnej preferencie a jednak ucelu na ktory ten stativ chces pouzivat. Dobre si to rozmysli co kupis, je to dlhodoba investicia.
A statív máš aký? Ja to budem používať hlavne na krajinársku fotografiu /možno makro/. Len sa mi zdá že Gitzo je už cenovo niekde inde.

wildkat
externý redaktor ocenenie redakciou 2010-03-30 16:20:57+02
príspevok od: zajopajo
A statív máš aký? Ja to budem používať hlavne na krajinársku fotografiu /možno makro/. Len sa mi zdá že Gitzo je už cenovo niekde inde.
Stativ mam GT2330, super v porovnani s takou istou triedou od Manfrotta, som nemala co riesit ked som ich vlastnorucne porovnavala. Ovela laksie sa rozklada, staci pootocit jednym zavitom a rozlozia sa ti vsetky segmenty nohy jednym tahom, kdezto na Manfrotte musis rokladat kazdu zvlast, je to ovela lepsi system podla mna z vlastnej skusenosti. Pred tymto stativom som mala len taky hracskarsky(SLIK)a s kupov 5D II prisla aj estra zataz ktora si vyzaduje ,,pevne nohy a sikovnu hlavu´´;o)). Ale pozeram ze ty uz vlastne mas Manfrotto. Hlava co pouzivam je gulova ma dve vodovahy a velmi lahko ovladatelna (pre mna slabu zenskuu bonus;o) Je to kupa na niekolko rokov takze si treba dobre vybrat. ahoj

tomis.ales
2010-03-30 21:36:01+02
Pouzival som najprv pakovu, potom som si kupil velku gulovu s tym ze vsetci hovorili ze je to lepsie. Pre mna ale nie. Vratil som sa spat k pakovej a rozhodne nelutujem. Aretovat kazdy pohyb zvlast ma velku vyhodu. Navyse ked necham paky trochu povolene, mozem pohybovat fotakom uplne plynule do vsetkych stran ako so superdrahymi gulovymi hlavami.
Mam presne toto:
http://www.calumetphoto.co.uk/item/CK7316/
Stativ pevny jak beton a hlava ide plynule ako keby a jednalo o olejovy model.
Ale urcite su gulove hlavy, ktore su super, ale nie ako ta za 30€ co som si kupil ja. To by som nekupil uz ani omylom. Ak gulovu, tak potom si ju najprv skusit na stative a s najtazsim objektivom.

haplo602
2010-03-31 08:31:59+02
kolega si kupil vanguard stativ a SBH-100 hlavu. po otestovani musim povedat ze to je dost smejd ... pri utahovani na stativ sa mi podarilo roztrhnut ten srob co je v hlave v zavite a to som utahoval len pomerne jemne. takisto pri snahe o utiahnutie hlavy ked bol fotak v inej ako vycentrovanej polohe aretacny srob HYBE gulo, cize fotak sa posunie ... snazit sa takto utihnut trosku tazsi fotak vyzaduje poriadnu pozornost.

upinacia platnicka ma utahovaci srob velmi maly a zle dostupny, takzu montovat ju na fotak bez nastroja (napriklad minca na utiahnutie) je v podstate nemozne. takisto uchopovy mechanizmus platnicky je velmi zle ´nahmatatelny´. vzdy som musel cumiet pod fotak ako to tam vlastne nasuvam a nedalo sa to zasunut podla hmatu a rychlo.

tolko moje skusenosti s touto hlavou.

Laron
2012-10-17 08:34:19+02
Zdravim. Chcem Vas poprosit o radu ohladne vhodnej hlavy na stativ Velbon Sherpa 600R. Fotim najma portrety (vacsinou pohybujucich sa objektov v exterieri) - deti a psi plus obcas makro v prirode. Cena by mala byt max. 100 E. Zatial sa mi (na zaklade doteraz zistenych info) viac pozdavaju hlavy gulove, ale nevie si vybrat.. Dakujem.

PeterV
2012-12-10 14:31:48+01
Dobry den, pani.

Natrafil som tu na toto starsie vlakno. Riesim rovnaky stativ aj s hlavou aktualne tu:
www.ephoto.sk/forum/10/11211/stativ-na-produktove-foto/

Chcem sa len opytat, Miki, si so stativom spokojny? A kupil si ho nakoniec s akou hlavou?
Ja premyslam nad touto ponukou:
http://www.megafoto.sk/Manfrotto-190xprob-804rc2
Pre mna je lepsia pakova hlava kvoli presnosti.

Pozeram, ze ste to tu preberali skoro pred troma rokmi... to su tie stativy aj s hlavami tak dlho aktualne...?

majusko95
2012-12-11 16:37:31+01
Dobry den. Tiez zvazujem ci pakova alebo gulova hlava ale nakoniec som sa rozhodol pre tuto
shop.ephoto.sk/katalog/stativy/hlavy/manfrotto-327rc2.html
Sa mi to zda ako dobry kompromis. Chcel by som ale kupit stativ gitzo, neviete niekto ci mi bude sediet zavit na hlave? Diki

kee
2012-12-12 20:48:01+01
Mám tiež tento statív. Pôvodne som mala pákovú hlavu - bola fajn na presné fotenie, ale rozčuľovalo ma to. Pákovú som predala, kúpila som guľovú Giottos a som spokojná. Je skladnejšia a dá sa fixovať v panoramatickom smere.
Môj názor skrátene - ak treba presnosť, je lepšia páková hlava, ak ti ide o rýchlosť, vyhráva guľová.

Strana 2 z 2

Inzercia