Fórum » O TECHNIKE

Mac alebo HP

Filip114
2010-01-26 17:53:19+01
Dobrý deň chcel by som Vás poprosiť o radu neviem sa rozhodnúť medzi dvoma notebookmi, prvý je HP probook http://www.hej.sk/pocitace-pda/obchod/934822/hewlett-packard-15-4-/hewlett-packard-probook-4510s/ a druhý je apple macbook http://www.tracocomputers.sk/1256211788/novy-macbook-white-226-ghz/, budem ho používať v podstate len na fotky, poprosil by som niekoho kto má skúsenosti s niektorým s tých dvoch, nejaké klady a zápory ktoré sa dozviem asi len od užívateľov, ďakujem vám za pomoc!

Ivo003
2010-01-26 17:58:56+01
Môj názor. Ak chceš robiť kúp si Apple, keď hľadať a riešiť problémy, tak si kúp HP.

bear
- moderator
2010-01-26 18:02:19+01
Co sa HW tyka, tak apple by som na fotky diskvalifikoval koli lesklemu LCD. Ale ak by som mal mat notebook s windows vista basic, tak to uz radsej to apple zrkadlo.

Filip114
2010-01-26 18:03:38+01
príspevok od: bear
Co sa HW tyka, tak apple by som na fotky diskvalifikoval koli lesklemu LCD. Ale ak by som mal mat notebook s windows vista basic, tak to uz radsej to apple zrkadlo.
ja by som ho asi kúpil ten upgrade na win 7 ale neviem či je to nejaká výhra.

bear
- moderator
2010-01-26 18:10:17+01
S windows nikdy nevyhras:-) Skusal som aj MacOS X, ale pre mna je aj tak Linux najvyhovujucejsi.

tomas20
2010-01-26 18:11:26+01
mek je mek :)

IceDive1
2010-01-26 18:22:39+01
Po skusenostiach s Airbookom uz len Mac

chuzthu
2010-01-26 18:22:54+01
no ale kvoli fotkam jednoznacne nie lesklemu monitoru - nie je nic horsie ako tie valery a reflexy sa svetle bodky.
sam nechapem preco to tak robia, rozmyslam z dlho nad mekom, bo moj starucky nb mi pomaly odchadza, ale zatial cakam. mame doma este jeden - ovela vykonnejsi nb s lesklou lcd - pri fotkach sa ale radsej trapim so starym pomalym ako zmurit do ´zrkadla´ ako bear pise

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-26 18:24:43+01
Otazka ma zniet Win alebo Mac OS. To je prve, co musis riesit. Ostatne je len to ako je notebook spracovany. No a na fotky nie je dobry ziaden, bez pripojeneho grafickeho monitoru. Cize riesit lesk alebo mat je len vec vkusu.

Filip114
2010-01-26 18:31:33+01
príspevok od: Karol Srnec
Otazka ma zniet Win alebo Mac OS. To je prve, co musis riesit. Ostatne je len to ako je notebook spracovany. No a na fotky nie je dobry ziaden, bez pripojeneho grafickeho monitoru. Cize riesit lesk alebo mat je len vec vkusu.
Hej viem, ide o to že vždy fotky spracujem v notebooku a potom si len pridem k tlačiarni skontrolovať farby( majú tam pravidelne kalibrované eizá)ide oto že teraz mám win XP 1.6 ghz turion X 2 so samostatnou grafikou, 1GB ram ale skoro vždy niečo zamrzne niečo sa pokazí( ja keď má dostatok miesta aj pamate) myslel som že práve mac je v tomto stabilnejší

2010-01-26 18:31:39+01
proti lesklému displeju sú dve možnosti, o ktorých viem:
- nechať si vyrobiť notebook s matným displejom, pokiaľ to výrobca ponúka
- použiť zmatňujúcu nalepovaciu fóliu - čo je rýchlejší, lacnejší spôsob, avšak vždy je to kompromis...
tiež mi vadí lesklý displej, preto pri kúpe nového budem riešiť práve matný...a jabĺčko je jedna z možností...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-26 18:32:26+01
Mam najlesklejsi 17´ Macbook Pro a lesk mi vadi jedine, ak mam za sebou okno alebo som vonku. Tam mas problem aj s matnym displejom.
Pri monitore s dostatocnym jasom, je problem odleskov velmi zriedkavy. Problem leskly-matny je skor v tom, ze na lesklom monitore vyzeraju farbi kontrastnejsie a zivsie, cize menej verne, ale na notebooku je to aj tak sumafuk.

bear
- moderator
2010-01-26 18:32:29+01
príspevok od: Karol Srnec
Ak by bola volba len Win, alebo Mac OS X, volil by som OS X, ale nastastie mam aj moznost Linuxu a ten moze bezat na akomkolvek HW. Leskly display je vyplod designerov, aby produkt vyzeral dobre vo vypnutom stave, ale pokial ma display sluzit, zapnut ho treba a tam je uz leskly display prekazka. Skusal som doma iMac, ale z toho leskleho LCD boli oci velmi rychlo unavene.

Emkoo
2010-01-26 18:33:37+01
Zatvor sa do špajzy s notebookom a pracuj tam ako za starých čias v temnej komore. Odlesky ťa trápiť nebudú a ešte k tomu budeš mať pocit aký mali starý fotografi pri vyvolávaní diapozitívov v komorách. Alebo jednoducho zatiahni závesy alebo žalúzie.

A ešte jedna vec. Na lesklé displeje sa dajú kúpiť matné fólie, ktoré sa nalepia na displej a má takmer plnohodnotný matný displej. Vraj to a ni nekazí kresbu a kontrast.

bear
- moderator
2010-01-26 18:40:51+01
O tych matnych foliach mi hovorili v Apple predajni, ked som rozmyslal nad iMac 27 .... ale na iMac 27 nie su ziadne matne folie dost velke. Obesit za vajcia do prievanu toho, kto da pred S-PVA panel leskle sklo. A tie displaye su este lesklejsie ako bezne sklo, asi tam nanasaju nejaku specialnu super-reflexnu vrstvu.

Emkoo
2010-01-26 19:15:20+01
príspevok od: bear
O tych matnych foliach mi hovorili v Apple predajni, ked som rozmyslal nad iMac 27 .... ale na iMac 27 nie su ziadne matne folie dost velke. Obesit za vajcia do prievanu toho, kto da pred S-PVA panel leskle sklo. A tie displaye su este lesklejsie ako bezne sklo, asi tam nanasaju nejaku specialnu super-reflexnu vrstvu.
Nemusíš mi o tom ani hovoriť. Mám Macbook Pro 15.4´ najnovší s lesklým displejom. Nie je to ideálne ale po pravde, nikdy ma to nejako neobmedzovalo. S fotkami pracujem vždy a zásadne doma večer, keď už nie je svetlo takže tam je mi úplne jedno aký mám displej. Keď v škole píšem poznámky alebo som niekde v kaviarni na nete tak si buď sadnem niekam kde nie je svetlo z okna aby sa odrážalo alebo pridám svetlo na displej. Mac má na to F1 a F2 tlačítka. Fakt veľmi praktické a vždy mi to pomôže. Ja som jednoznačne za maca aj keď niekedy s fotkami nepracujem na macu ale na windowse na stolovom kompe štvorjadrovom. Je to rýchlejšie trochu.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()