Fórum » O TECHNIKE

Je D5000 dobrá voľba?

mmmCCC
mmmCCC 2010-02-06 14:33:21+01
Zdravím, práve si vyberám fotoaparát a zatiaľ som zakotvil pri Nikone D5000. Preto sa chcem spýtať na vaše názory, poprípade odporúčania...

sparks05
2010-02-06 17:20:37+01
co povedat.......hmm je to shit,ale na doma by mohol stacit,ale tak po roku mozes zahodit lebo bude secko vyheglane

Vcelar
2010-02-06 17:25:44+01
no je mi jasne ze za par drobnych nic extra ale ze by sa po roku rozhegal???

sparks05
2010-02-06 17:31:55+01
hovorim z vlastnej skusenosti,staci slabsi vetrik a budes mat problem,ale na doma sa to da na zaciatok vyuzit

Palso
2010-02-06 17:35:48+01
Je zbytočné sa dohadovač či Canon alebo Nikon, je to len o preferenciách, špičkoví fotografi ako aj amatéri fotia aj tým aj tým, rozdiely sú minimálne, je to skôr o sympatiách a zvyku.

Taktiež som sa najskôr rozhodoval medzi Nikon D5000 a Canon 500D (tie foťáky sú prakticky to isté, myslím, že stoja aj na vlas rovnako v NAYi), dokonca som pôvodne chcel Nikon, lebo sa mi páčil viac (aj ten názov:), ale potom som sa pýtal môjho profesora, jedného z najuznávanejších trikových kameramanov u nás a v CZE, ktorý vyučuje aj fotografiu a ten mi povedal, že radšej Canon kvôli novému DIGIC senzoru, ktorý je ten istý ako u drahších zrkadloviek. Takisto má napríklad menší šum pri vyššich ISO, na druhej strane má zasa Nikon jemne lepšie ostrenie... Toto sa však prakticky ani nedá brať do úvahy, tie rozdiely sú absolútne minimálne a je to niečo na štýl porovnávania Audi vs BMW - čiže je to o sympatii a to, čo komu lepšie padne. Nepýtaj sa na to, čo je lepšie, pretože nedostaneš normálnu a objektívnu odpoveď a budú sa tu len vadiť ľudia o tom, kto má väčšieho vtáka a nakoniec aj tak dostaneš ovce :)

Takže vyber si podľa seba, D5000 ako i 500D je super voľba pre začiatočníka a obe poskytujú super kvalitu a podmienky za tú cenu. Jediné, čo bude rozhodovať kvalitatívne o tvojich fotkách budú len objektívy a tvoje zručnosti (pokiaľ samozrejme nechceš fotiť pod vodou alebo wildlife v džungli alebo neviem aké extrémne náročné disciplíny, kde naozaj záleží na výstupe). Sú to super fotoaparáty.

Palso
2010-02-06 17:41:51+01
príspevok od: Vcelar
Skusim otazku mimo temy...pozeram po tomto stative mate snim nejake skusenosti? chcem to na take bezne fotenie a hlavne k N D-5000,malo by to pasovat vsak ze?Neviem ci je to robene univerzalne alebo nie
Nekupuj to, na to by som sa bál postaviť aj kompakt. Nefotím dlho, ale tiež som chcel ísť do statívu hneď na začiatku, ale radšej som si mesiac počkal a teraz idem kupovať Velbon CF-635, pretože chcem, aby mi to vydržalo. Hentaký statív je riziko, budeš s tým mať viac nervov ako osohu a nikde ti to nebude držať keď bude potrebovať. Radšej počkaj a kúp si niečo poriadne, máš to na dlho a týmto by si len prerobil...

A nepovedal si, čo na to chceš dať, D5000 je všeobecný pojem, foťák je ľahký, ale treba povedať aké objektívy. A načo to chceš používať. A je tu inak aj samostatná téma o statívoch.

Odporúčam ti niečo z Velbonov alebo Vanguardov, napríklad http://shop.ephoto.sk/katalog/stativy/tripody.html?manufacturer=21 a tam si vyber... Keď už máš D5000, tak by som išiel do statívu aspoň za 100eur, ale ak sa uspokojíš s lacnejším, tiež sú tam dobre varianty. Viac v tom druhom fóre.

zelovoc
2010-02-06 17:57:07+01
d5000 by som nechcel, nema to motor, je to velmi velke obmedzenie. radsej bazarovu d80. taktiez zrkadlovku bez druheho displaya by som nechcel.

valec86
2010-02-06 19:18:43+01
kup D2H a mas pokoj :P:P

beholder
2010-02-06 20:06:17+01
príspevok od: zelovoc
d5000 by som nechcel, nema to motor, je to velmi velke obmedzenie. radsej bazarovu d80. taktiez zrkadlovku bez druheho displaya by som nechcel.
...takytak:)

KESKOSENI
2010-02-06 21:55:10+01
podla mna je rozdiel medzi canonom a nikonom v zvuku uzavierky...v prospech nikonu...je taky lubivejsiii...:):)takze chod do nikonu...:)

mmmCCC
2010-02-06 22:30:43+01
čo to znamená?: ´vstavaný blesk nefunguje ako riadiaca jednotka´

FilipMino
2010-02-06 22:42:02+01
to znamená, že vstavaným bleskom, ktorý je na D5000 nebudeš môcť odpaľovať externé blesky

arowanaaquarium
2010-02-07 01:23:39+01
príspevok od: zelovoc
Druhý displej je len otázkou zvyku. Mám aparáty so stavovým displejom aj bez neho a nikdy som nepociťoval akýkoľvek handicap jedného, alebo druhého systému.
Z low end triedy mám záložný Nikon D40, ktorý síce tiež stavový displej nemá, avšak tento nedostatok vyvažuje ďalšími kladmi . Osobne by som ho asi za D80 nemenil, nakoľko obrazová kvalita nie je presvedčivejšia a len kôli nárastu 4 MP, oproti D40 / D80 má kolega a viem, prečo to tvrdím /. Zatial necítim potrebu ani za výmenu s modelom D5000, nakoľko by mi na neho chýbal battery grip, ktorý na D5000 k dispozícii žial nie je / D40 ho má k dispozícii aspoň od iných výrobcov /. Napriek tomu sa mi D5000 páči a v svojej cenovej triede, mu skutočne nie je veľmi čo vytknúť.
Čo sa týka objektívov, radšej investujem do modernejších AF-S objektívov s VR systémom, ako do bazarových skiel s neurčitou históriou a zastaralou technológiou, nech by boli sebekvalitnejšie. Je to však len otázka subjektívnych priorít a tie sú u každého individuálne rozdielné.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()