Fórum » O TECHNIKE

Domaca tlac

rido
2010-02-12 12:58:42+01
Ahojte, potrebujem od niekoho radu ako upravovat fotografie resp. ako nastavit pred tlacou na domacej tlaciarni. Problem je v tom ze vytlacena fotka ma vzdy ine farebne podanie ako ta na monitore, je tmavsia a vyblednuta. Farebny profil mam nastaveny na sRGB aj na monitore aj na tlaciarni. Vie mi s tym niekto poradit? Este dodam ze pouzivam orig. atrament a fotopapier.

duroslav
2010-02-12 13:00:26+01
Prečítaj si články vo fotoškole a skalibruj si monitor.

rido
2010-02-12 13:05:27+01
vsetky clanky mam prestudovane a s monitorom nemam co riesit pouzivam notebook a mam nastavene sRGB

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-12 13:05:59+01
Na tlaciarni nemozes mat profil sRGB, musi tam byt profil konkretnej tlaciarne a konkretneho papiera. V pripade dobrych ovladacov tlaciarne je lepsie nechat spravu farieb na tlaciarnia. Treba ale skontolovat ´vylepsovace´ fotografii v ovladacoch tlaciarne.

rido
2010-02-12 13:12:22+01
príspevok od: Karol Srnec
Na tlaciarni nemozes mat profil sRGB, musi tam byt profil konkretnej tlaciarne a konkretneho papiera. V pripade dobrych ovladacov tlaciarne je lepsie nechat spravu farieb na tlaciarnia. Treba ale skontolovat ´vylepsovace´ fotografii v ovladacoch tlaciarne.
color management v tlacovom ovladaci tlaciarne som vypol a posielam fotky z lightroomu na tlaciaren s profilom sRGB, v manualy tlaciarne je tento postup spomenuty pokial chcem tlacit konkretnym profilom. Obavam sa ze ked necham color management na tlaciarni budu fotky duplom ine ako na monitore.

Daniel.U
2010-02-12 13:14:33+01
príspevok od: rido
vsetky clanky mam prestudovane a s monitorom nemam co riesit pouzivam notebook a mam nastavene sRGB
ak pouzivas notebook a nemienis v tomto smere urobit radikalnnu zmenu, tak sa na tlac fotiek rovno vykasli

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-12 13:16:15+01
Este pridam par poznamok:
1. Aj ked pouzivas notebook, mal by byt skalibrovany, pretoze kalibracia pomoze odstranit neziaduci nadych do nejakej farby, trpi tym mnoho notebookov. Dalej upravi gama krivku, tak aby si nevidel fotku svetlejsiu alebo tmavsiu, ako je
2. S podsvietenim rozumne, pozeranie fotky pri plnom jase je krasne, ale tlacena fotka nesvietie. Caste sklamanie je z tohto dovodu.
3. Pouzivat kvalitny fotopapier a hlavne vyuzivat jeho profil. Na jeho zaklade prevadza colormanagement farby z profilu fotografie do profilu tlaciarne.
4. Fotografie treba pozerat pri dobrom svetle, urcite nie pod stolnou lampou, ci kuchnskym svetlom. Najlepsie je na dennom svetle, ak nemas specialne osvetlenie pracoviska.
5. Tlacena fotka nikdy nebude rovnaka ako na monitory, su to dva odlisne sposoby generovania farieb: vyzarovaci a odrazeny. Vyzarovaci bude vzdy svietivejsi, ziareivejsi, saturovanejsi, pretoze svetlo emituje. Posudzovat preto treba celkovy vjem z fotografie, nakolko sa priblizil jeho elektronickej podobe.

rido
2010-02-12 13:20:01+01
príspevok od: Daniel.U
ak pouzivas notebook a nemienis v tomto smere urobit radikalnnu zmenu, tak sa na tlac fotiek rovno vykasli
kvoli obcasnej tlaci fotiek nechcem investovat do monitora ale aj tak chcem mat vytlacky aspon priblizne tomu co vidim na tomto monitore :)

rido
2010-02-12 13:33:18+01
dakujem, toto som potreboval..

Daniel.U
2010-02-12 13:33:59+01
kvoli obcasnej tlaci fotiek nechcem investovat do monitora ale aj tak chcem mat vytlacky aspon priblizne tomu co vidim na tomto monitore :)
Kvoli obcasnej tlaci fotiek na ktorych ti nezalezi (co ani nezalezi) ti odporucam navstivit minilab. Usetris tym peniaze, cas a nervy. Display si nastav tak ako ti pise Karol a chod do fotosluzby.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-12 13:36:03+01
color management v tlacovom ovladaci tlaciarne som vypol a posielam fotky z lightroomu na tlaciaren s profilom sRGB, v manualy tlaciarne je tento postup spomenuty pokial chcem tlacit konkretnym profilom. Obavam sa ze ked necham color management na tlaciarni budu fotky duplom ine ako na monitore.
Nechat colormanagement na tlaciaren znamena len to, ze jej povies, aky tam mas papier a ona si prideli zodpovedajuci profil. Pokial su ovladace dobre napisane, tak bude tlac v poriadku.
Osobne sa mi printovy modul Lightroomu nepaci, aj ked mam tento program velmi rad. Radsej tlacim z Photoshopu alebo aplikacie dodanej k tlaciarni.

psykora2
2010-02-12 13:43:37+01
príspevok od: Karol Srnec
Nechat colormanagement na tlaciaren znamena len to, ze jej povies, aky tam mas papier a ona si prideli zodpovedajuci profil. Pokial su ovladace dobre napisane, tak bude tlac v poriadku.
Osobne sa mi printovy modul Lightroomu nepaci, aj ked mam tento program velmi rad. Radsej tlacim z Photoshopu alebo aplikacie dodanej k tlaciarni.
mne sa zo zaciatku tiez nepacil print modul LR, ale som sa s nim trochu pohral a teraz mi tlaci rovnako ako v PS co je z hladiska casu neocenitelne hlavne pri hromadnej tlaci fotiek napr. z nejakej akcie

keko
2010-02-12 13:48:20+01
Povedal by som, ze nik netusi, co by si mal riesit skor. Mozes mat rozladeny monitor, mozes nemat dobre nastavenu tlac, pokojne by mohla byt chyba na oboch koncoch. Zober par fotografii stiahnutych z internetu, presvedci sa, ci maju profil sRGB a daj v troch roznych minilaboch tie fotografie vyhotovit BEZ UPRAV, teda bez manualnych i automatickych uprav. Pridi domov pri dobrom svetle si fotografie prehliadni a skus zistit, kde je problem. Potom ti mozno pomozu rady skusenejsich. Ak mas problem ziskat nejaky konzistentny vysledok z minilabu, napis mi do osobnej posty.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-12 13:58:34+01
príspevok od: psykora2
mne sa zo zaciatku tiez nepacil print modul LR, ale som sa s nim trochu pohral a teraz mi tlaci rovnako ako v PS co je z hladiska casu neocenitelne hlavne pri hromadnej tlaci fotiek napr. z nejakej akcie
Tym, ze skoro netlacim, som nebol nuteny ho vyuzivat.

MKavecky
2010-03-18 19:56:47+01
Zdravím všetkých ktorý majú podobné problémy s vernosťou farieb na fotopapiery, a podobné problémy. Mám canon pro 9000 , k tomu ciss systém teda neoriginálny atrament. Potreboval by som spraviť ICC profil no kupovať sondu na jedno použitie to nemá význam. Monitor - mám nootebok , zvažujem LCD Samsung Sync master F 2380 / som obmedzený finančne /je to dobrý monitor ??? Pozrite sa mi naň prosím . Kto by mi pomohol s ICC profilmi ??? Nemám ešte skúsenosti a tlačím pomerne dosť fotiek. Prosím pomôžte lebo ma z tých fotiek porazí nie a nie ta správna farba . Ďakujem ...

Strhak
2010-03-18 21:43:41+01
príspevok od: MKavecky
Zdravím všetkých ktorý majú podobné problémy s vernosťou farieb na fotopapiery, a podobné problémy. Mám canon pro 9000 , k tomu ciss systém teda neoriginálny atrament. Potreboval by som spraviť ICC profil no kupovať sondu na jedno použitie to nemá význam. Monitor - mám nootebok , zvažujem LCD Samsung Sync master F 2380 / som obmedzený finančne /je to dobrý monitor ??? Pozrite sa mi naň prosím . Kto by mi pomohol s ICC profilmi ??? Nemám ešte skúsenosti a tlačím pomerne dosť fotiek. Prosím pomôžte lebo ma z tých fotiek porazí nie a nie ta správna farba . Ďakujem ...
Mám Pro9000 a nemám problém. Problém je v tom že do tlače púšťaš ten sajrajt namiesto originál atramentu. Radšej sa ani nejdem pýtať na aký papier tlačíš. Odporučil by som ti dať tam späť originál atramenty no kým sa dostane to svinstvo čo je v hlave teraz rozliate, minieš pol sady. Chcel si šetriť a namiesto toho máš len odpad. Zasvinenú tlačovú hlavu, bohvie aký papier a ešte to chceš aj kalibrovať. Bohove si ušetril....

keko
2010-03-19 12:15:06+01
Ak mas obmedzeny rozpocet, preco nenavstvis najblizsiu fotosluzbu? Ked das urobit foto ´bez uprav´, tak ziskas tu najlesie skalibrovanu tlaciaren na svoju stranu. I najlepsie zhotoveny profil tlaciarne nie je vsespasitelny, pretoze kazda sada papierA inak saje, kazda sarza kazdej farby ma iny odtien atd.atd.

slavmiro
2010-03-19 12:32:42+01
-Lamer´s lament. Apropo, mmonitor NEMAS, lebo notebook je 8bit LCD sa za monitor nepovazuje. Cisto priatelska otazka, kde mas zaruku pri NEORIGINALNYCH atramentoch ze dalsia vyrobna sarsa sa bude farebne zhodovat s tou co mas teraz??

duroslav
2010-03-19 13:11:36+01
Naberá to tu smer zrkadlovky pre začiatočníka, ktorý chce fotiť šport, WL, najlepšie do 300 EUR :-)))

slavmiro
2010-03-19 13:30:27+01
príspevok od: duroslav
Naberá to tu smer zrkadlovky pre začiatočníka, ktorý chce fotiť šport, WL, najlepšie do 300 EUR :-)))
k tomu sondu za 500EUR a fotky budu jak obrazok.. :)

Strana 1 z 2

Inzercia