Fórum » O TECHNIKE

Nikon D5000

Horak Martin
2010-02-17 12:09:43+01
Zdravím Vás. Mám takýto problém a už mi to lezie vyše hlavy. Pri fotení (objektív Nikkor 18-105mm) mi dosť často ukazuje v hľadáčiku značku r05 a snímok ani len necvakne. Ukazuje sa to miesto toho kde Vám ukazuje zostávajúci počet snímkov. Neviete čo to je a ako to vyriešim? ďakujem

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-17 12:17:58+01
Fotoaparat ti ukazuje, kolko zaberov sa zmesti do vnuternej pamate, tato informacia je dolezita pri hlavne pri seriovom snimani, aby si vedel, kedy ta aparat stopne, aby to vsetko stihol dat na pamatovu kartu.

Horak Martin
2010-02-17 12:28:48+01
príspevok od: Karol Srnec
Fotoaparat ti ukazuje, kolko zaberov sa zmesti do vnuternej pamate, tato informacia je dolezita pri hlavne pri seriovom snimani, aby si vedel, kedy ta aparat stopne, aby to vsetko stihol dat na pamatovu kartu.
Ďakujem, za info. Ale teda neviem v čom môže byť moja chyba. Dám napr. všetko na auto, idem do mierne zhoršených svetelných podmienok (nie do tmy, ale do miestnosti osvetlenou jednou 60W žiarovkou) chcem zaostriť napríklad na papagája a nič. Ani sa len nepokúsi zaostriť, a teda ani sa nedá cvaknúť snímok.

Horak Martin
2010-02-17 12:40:20+01
Resp. Aby som si nechal poradiť. Poradte mi prosím ako zhotovím v režime Manuál, snímku za veľmi zlých svetelných podmienok. Príklad: Chcem odfotiť osobu iba vo veľmi slabom svetle. Skúšal som to, ale foťák aj keď zapol pomocné AF svetlo, tak mi napísal, že ´Subject is too dark´ a nič viac. Dal som aj ISO na 2000, čas pomaly na sekundu, clonu na maximum (3,5) ale aj tak nezhotovilo snímok.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-17 12:49:01+01
príspevok od: Horak Martin
Resp. Aby som si nechal poradiť. Poradte mi prosím ako zhotovím v režime Manuál, snímku za veľmi zlých svetelných podmienok. Príklad: Chcem odfotiť osobu iba vo veľmi slabom svetle. Skúšal som to, ale foťák aj keď zapol pomocné AF svetlo, tak mi napísal, že ´Subject is too dark´ a nič viac. Dal som aj ISO na 2000, čas pomaly na sekundu, clonu na maximum (3,5) ale aj tak nezhotovilo snímok.
Sorry, ale to je na dlhe ucenie. Zacni od zakladov, studuj nielen fotografiu ale aj to ako fotoaparat funguje. Su situacie, kedy si fotoaparat sam neporadi a od toho je tu fotograf, aby to zobral do vlastnych ruk. Chce to cas a Leninove ´Ucit sa, ucit sa, ucit sa...´.

IceDive1
2010-02-17 12:53:22+01
príspevok od: Karol Srnec
Sorry, ale to je na dlhe ucenie. Zacni od zakladov, studuj nielen fotografiu ale aj to ako fotoaparat funguje. Su situacie, kedy si fotoaparat sam neporadi a od toho je tu fotograf, aby to zobral do vlastnych ruk. Chce to cas a Leninove ´Ucit sa, ucit sa, ucit sa...´.
Karol ale ked ma fotak na M tak mu snimku musi spravit ne? Teda pokial ma zaostrene.

Marcel Rebro
2010-02-17 12:57:08+01
príspevok od: IceDive1
Karol ale ked ma fotak na M tak mu snimku musi spravit ne? Teda pokial ma zaostrene.
ked mas fotak (expozicny rezim) na M a AF tiez na M mozes cvakat aj s nasadenou krytkou tela, do ktorej vyvrtackujes dierku ... ze jaka pinholo D700vka ...

IceDive1
2010-02-17 12:59:28+01
príspevok od: Marcel Rebro
ked mas fotak (expozicny rezim) na M a AF tiez na M mozes cvakat aj s nasadenou krytkou tela, do ktorej vyvrtackujes dierku ... ze jaka pinholo D700vka ...
Zijes? Este som dnes necital ziadny prispevok od teba. Jasnacka...to poznam a tak to aj casto robim :)

Daniel.U
2010-02-17 13:01:07+01
ked je autofocus na M a dialkomer vyhodnoti objekt ako nezaostreny, tak snimok nezhotovy

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-17 13:04:14+01
príspevok od: IceDive1
Ako martin pise vyssie, mal to na AF, pokial nemal nastavenu prioritu spuste tak ho fotak bez potvrdenia zaostrenia nepusti. Inac 1 s. pri ISO 2000 a F3,5, to je svetlo z mojich naramkovych hodiniek Indiglo :-)

Daniel.U
2010-02-17 13:04:28+01
asi som sa zle vyjadril. Tusim aj tak sa da ked je to tak nastavene, ale aj autofocus v automatike ked nemoze zaostrit, tak nedovoli exponovat

Horak Martin
2010-02-17 13:08:22+01
Chlapi už som na to vďaka Vám prišiel. Zistil som teda, že v režime M (ale aj v plnej automatike) mi za veľmi slabých svetelných podmienok tu snímku nespraví pokiaľ mám zaostrovanie na Automatike. Musím zvoliť manuálne zaostrovanie a potom odfotím aj čiernu tmu :) Len teda ako mám zaostriť na niečo čo veľmi ťažko vidím :) No...môžem začať trénovať.

Daniel.U
2010-02-17 13:10:02+01
príspevok od: Horak Martin
Chlapi už som na to vďaka Vám prišiel. Zistil som teda, že v režime M (ale aj v plnej automatike) mi za veľmi slabých svetelných podmienok tu snímku nespraví pokiaľ mám zaostrovanie na Automatike. Musím zvoliť manuálne zaostrovanie a potom odfotím aj čiernu tmu :) Len teda ako mám zaostriť na niečo čo veľmi ťažko vidím :) No...môžem začať trénovať.
kup si roentgen. Nechapem preco chces fotit nieco co ledva vidis, svetlo je zakladom fotografie

beholder
2010-02-17 13:31:22+01
príspevok od: Daniel.U
kup si roentgen. Nechapem preco chces fotit nieco co ledva vidis, svetlo je zakladom fotografie
:)tak, tak

...a na astro potrebuješ trochu inú výbavičku:)...

Daniel.U
2010-02-17 13:38:57+01
odporucam este toto

duroslav
2010-02-17 15:59:05+01
Už som raz v jednom staršom vlákne doporučoval toto, ale nežaškodí zopakovať :-)

http://www.electrophysics.com/Browse/Brw_ProductLineCategory.asp?Area=NV&CategoryId=27

Horak Martin
2010-02-17 16:55:36+01
len si robte srandu :-D

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()