Fórum » O TECHNIKE

Nikon D3S - recenzia

PRINST
PRINST 2010-02-18 16:29:36+01
Už sa objavila recenzia na Nikon D3S. Ak by to niekoho zaujímalo : http://www.dpreview.com/reviews/nikond3s/ v závere ma zaujala veta : " ... z hľadiska univerzálnosti, Nikon D3S je najlepšia DSLR, akú sme kedy skúšali, ... "

lu_boss
2010-02-19 21:36:56+01
príspevok od: Jozef Peniak
no tak to ti závidim ked na to maš, ja na D3x proste nemám a myslím že je dosť podobných fotografov. A to mám fotenie ako živnosť, ale do D3x proste nemienim investovať. Ja nefňukám ale rovno som prešiel z Nikona D200 na Canon EOS 5D II. Ale prečo som si musel zvykať na nový systém? lebo nikon a jeho filozofia - všetci potrebujú ISO milon (so strašnými farbami) a 300 snímok za sekundu(v 12 bit RAW) a postačí im 12 Mpx. Rovnako Nikon vyhlasoval že fotograf nepotrebuje Fullframe a že APS-C je technicky lepší system, potom vyhlasovali že nepotrebuju radu F4 objektívov a teraz tvrdia už dva roky že 12 Mpx je až dosť pre všetkých. Už maá nikon aj FF aj radu F4 skiel o rok možno aj skor bude aj D700x
Tak aj Ty si zradca ? :-) Vcelku ma technika a jej vyvoj zaujima, ale zase nie az natolko, aby som jej venoval vela casu/vyznamu.
Boli doby, ked sa hufne islo od N ku C, teraz vela ludi ide od C ku N. Tak ma vcelku zaujalo, ze si priklad ´proti´ prudu.
5DII mam aj ja, je to fajn fotak. Kedze mne staci jeden ostriaci bod, az tak mi zily zastaranost AF systemu netrha. Aj ked, vacsia spolahlivost AF, specialne v slabsom svetle, by bodla :-)

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-19 21:42:51+01
príspevok od: lu_boss
Tak aj Ty si zradca ? :-) Vcelku ma technika a jej vyvoj zaujima, ale zase nie az natolko, aby som jej venoval vela casu/vyznamu.
Boli doby, ked sa hufne islo od N ku C, teraz vela ludi ide od C ku N. Tak ma vcelku zaujalo, ze si priklad ´proti´ prudu.
5DII mam aj ja, je to fajn fotak. Kedze mne staci jeden ostriaci bod, az tak mi zily zastaranost AF systemu netrha. Aj ked, vacsia spolahlivost AF, specialne v slabsom svetle, by bodla :-)
tak veru, každý by mal ropbiť to čo vie. Canon by mal robiť senzory a elektroniku a nikon objektivy a bol by som 100% spokojny s novou značkou Nican :D
a fakt som sa cítil ako zradca ked som presedlal, nikon mám ako značku veľmi rád, ale už ma nebavilo snívať o 70-200VR a D3x...

Don Martinello
2010-02-19 22:03:40+01
príspevok od: Jozef Peniak
no tak to ti závidim ked na to maš, ja na D3x proste nemám a myslím že je dosť podobných fotografov. A to mám fotenie ako živnosť, ale do D3x proste nemienim investovať. Ja nefňukám ale rovno som prešiel z Nikona D200 na Canon EOS 5D II. Ale prečo som si musel zvykať na nový systém? lebo nikon a jeho filozofia - všetci potrebujú ISO milon (so strašnými farbami) a 300 snímok za sekundu(v 12 bit RAW) a postačí im 12 Mpx. Rovnako Nikon vyhlasoval že fotograf nepotrebuje Fullframe a že APS-C je technicky lepší system, potom vyhlasovali že nepotrebuju radu F4 objektívov a teraz tvrdia už dva roky že 12 Mpx je až dosť pre všetkých. Už maá nikon aj FF aj radu F4 skiel o rok možno aj skor bude aj D700x
Ale iste, vsetko je len otazka financnych priorit a moderny konzum, kt. system Nikon aj Canon umne vyuziva, nam periodicky vytahuje $$$ z vrecka. Raz nas presviedcaju, ze nieco nepotrebujeme a o pol roka, ze to prave potrebujeme :).

Osobne mi nie je novodoba strategia F4 a vykastrovanych skiel (Gelded) u Nikona vobec sympaticka, ale z biznis pohladu tomu rozumiem. Minimalizovat naklady a maximalizovat zisky a najlepsie hned v dvoch leveloch. Nikon je vpodstate mala firma, nie taky mamut ako Canon, takze si chce ukrojit aj z Tokina/Tamron/Sigma kolaca, co sa pocita. Uvidime ci sa im to podari. Ja kazdopadne ostanem pri pro sklach, cudoval by si sa kolko kvalitnych starsich skiel sa vala po bazaroch za zaujimave ceny. Ono konzum tlaci ludi do upgradu aj ked na to nie je racionalny dovod, tak preco to nevyuzit vsakze :).

Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-20 00:18:31+01
Mne sa zdá, že je nepodstatné, či N, či C. Obe značky majú svoje silné stránky, každý nech si vyberie, čo chce. Všeobecne sú však obe značky natoľko dobré, že toto tu vôbec netreba až takto pitvať. Dôležitejší je fotograf, jeho videnie, schopnosti, zručnosť, kreativita, čo najviac vplýva na obsah a celkovú kvalitu fotografie. Radšej by sme sa mali všetci na toto viac sústrediť, namiesto diskusie, či C, N, P...

Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-20 15:10:09+01
príspevok od: bear
Su situacie, ked je kompozicia vec nahody. Ked som fotografoval yachting z motoroveho clnu na mori, pri tom ako sa cln hupal na vlnach som mal problem sa udrzat v lodi. Tam som mal problem aj najst yachtu v hladaciku a horizont bol rovny len nahodou (vacsinou bol pod 10-20 stupnovym uhlom). Tam som bol velmi rad, ze z 21MP mozem bez problemov orezat 50% a stale mam pouzitelnu fotku.
Ano, sú extrémne situácie, keď sa to môže hodiť. Tvoj prípad sa dá pokúsiť riešiť širším ohniskom a následným výrezom (ako píšeš), alebo sa to môže skúsiť aj systémom ´namieriť a páliť 9 fps´ (pravda, nemusíš sa aj tak strafiť, len si zvýšiš šancu). Ten silnejší výrez ale na druhej strane niekedy môže zdevastovať podanie perspektívy (napr. keď zo širokáča urobíš výrez z jednej polovice, tak perspektívne skreslenie bude ´jednostranné´ - niekedy to môže byť efekt, niekedy môže rušiť). Takže všetko má väčšinou svoje výhody aj muchy.
Ale uznávam, že vysoké rozlíšenie poskytuje super detaily a väčšiu voľnosť pri ´ex-post komponovaní´ (výrez), keď je to z nejakého dôvodu nutné. Ale aj táto výhoda má isté nebezpečie. Ak podaktorí menej skúsení fotografi to začnú ´zneužívať´ tak, že celoplošne zanedbávajú snahu o dôslednú kompozíciu už pri fotení, môže to mať neblahý vplyv na ich rozvoj.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()