Fórum » O TECHNIKE

Aký teleobjektív M-42??

duxo
2010-02-18 21:39:24+01
Zdravim, potreboval by som radu, aký tele obj. na závit M42? zatial som našiel niečo ako: REVUENON 28-200 TAMRON 70-210 chcel by som to použit na canon 350d dik

bear
- moderator
2010-02-18 21:50:32+01
Na canone Ti budu najlepsie fungovat objektivy s EF bajonetom.
Ak nemas velke naroky, tak tu mas najpouzivatejsi rebricek (od najlacnejsieho po kvalitnejsie):
Canon EF-S 55-250 IS
Canon EF 70-300 IS USM
Canon EF 70-200/4L USM
Tamron 70-200/2.8
Canon EF 70-200/4L IS USM
Canon EF 70-200/2.8L USM
Canon EF 100-400 IS USM (optickou kvalitou patri niekde ku 70-300 IS USM)
Canon EF 70-200/2.8L IS USM

rbr69
2010-02-18 22:06:37+01
presne, tele by som riesil aktualne vyrabane, normalne s prenosom info cez ef bajonet ... skor, ak by si trafil na nejake dobre pevne skla, s dobrou kresbou za dobru cenu, chce sa ti manualne ostrit a bol by si ochotny zaplatit este ku kazdemu redukciu m42/eos,tak to je schodnejsia cesta, ako vyuzit starsie skla ... spominam ku kazdemu redukciu samostatne z dovodu, ze sa robia ´emf af´ redukcie, ktore vedia nielen potvrdit zaostrenie, ale vies do nich naprogramovat cez telo fotaku aj skutocne ohisko skla a pouzitu clonu, aby lepsie spolupracoval pri merani ... inak bezna redukcia meria f2.0 a ohnisko 50mm (uklada to aj do exifu) ... ale asi som ti nie uplne odpovedal na otazku ;-) ... osobne mam czj sonnar 200/2.8 a 135/3.5 a flektogon 35/2.4 , tele by som manualne m42 neriesil

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-18 22:11:12+01
Pouzivat manualne skla na AF zrkadlovke ma zmysel, ak svojou kvalitou a vyhodnou cenou predcia tebe dostupne objektivy, a si zaroven zmiereny s problemami, ktore vznikaju z toho, ze musis pouzit redukciu, mas problemy s prenosom informacii o clone a ostreni a pozeras sa cez matnicu, ktora na MF nie je urcena.
Ale ty si si vybral tie najhorsie sunty, ktore neberu uz ani v ziadnom bazare a su prakticky bezcenne.

rbr69
2010-02-18 22:20:48+01
ako pisal Karol, dalsia vec je matnica, napr. ktoru som si ja pri svojej c400d vymenil za 86USD (focussingscreen.com), aby som vobec nieco videl pri manualnom ostreni, takze u teba na c350d obdobne a plus mam pre pripad slepoty este opticku lupu/zvaecsovak na hladacik, ktory pri tychto telach je nic moc ... takze secteno a podtrzeno je to viac investicii nie len lacno kupit sklo! treba si zhodnotit, ci sa chces hrat s manualnymi sklami a metodami prace s nimi ... urcite to nebude rychle fotenie :)

rbr69
2010-02-18 22:32:37+01
este pre orientaciu a skusenosti skus pozriet toto
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=28&t=116415&st=0&sk=t&sd=
a toto
http://manualniskla.cz/viewforum.php?f=12&sid=67402e0f4252aafbd1a1c244d349baa5

FilipMino
2010-02-18 23:06:04+01
príspevok od: rbr69
presne, tele by som riesil aktualne vyrabane, normalne s prenosom info cez ef bajonet ... skor, ak by si trafil na nejake dobre pevne skla, s dobrou kresbou za dobru cenu, chce sa ti manualne ostrit a bol by si ochotny zaplatit este ku kazdemu redukciu m42/eos,tak to je schodnejsia cesta, ako vyuzit starsie skla ... spominam ku kazdemu redukciu samostatne z dovodu, ze sa robia ´emf af´ redukcie, ktore vedia nielen potvrdit zaostrenie, ale vies do nich naprogramovat cez telo fotaku aj skutocne ohisko skla a pouzitu clonu, aby lepsie spolupracoval pri merani ... inak bezna redukcia meria f2.0 a ohnisko 50mm (uklada to aj do exifu) ... ale asi som ti nie uplne odpovedal na otazku ;-) ... osobne mam czj sonnar 200/2.8 a 135/3.5 a flektogon 35/2.4 , tele by som manualne m42 neriesil
čo máš za objektív? mne redukcia nameria f1.8, a to mám jeden so svetelnosťou f2 a druhý f2.8

rbr69
2010-02-19 07:34:09+01
príspevok od: FilipMino
čo máš za objektív? mne redukcia nameria f1.8, a to mám jeden so svetelnosťou f2 a druhý f2.8
v prispevku mam uvedene czj sonnar 200/2.8, czj sonnar 135/3.5 a czj flektogon 35/2.4 a mam este helios 58/2 zo zenita ... nejde o objektiv, ide o typ redukcie, redukcia bez chipu, redukcia s konfirmaciou zaostrovania alebo posledne emf redukcie pozri http://emfphoto.com/forum/index.php?PHPSESSID=8j947qc73ap1s8391erjip4jm0&topic=3.0
cez obycajnu redukciu vidi fotak f2 a 50mm a to ide aj do exifu

mayko
2010-02-19 08:08:08+01
Ja mam pozicany tair3s (300/4.5), keby si to niekde videl, tak daj od toho ruky prec, rovnako by som neriesil veci ako orestegor 300/4. Obe su poctive velke a tazke, no kvalita nie je nic moc(velmi jednoducha konstrukcia: obrovska aberacia, aj v jemnom protisvetle bieda). S tou 300vkou je rucne ostrenie na malej zrkadlovke s povodnou matnicou utrpenie. Inac zaujimalo by ma preco mi AFredukcia signalizuje zaostrenie s 300kou tam kde urcite nie je(tesne pred), no s pentaconom 50/1.8 signalizuje perfektne?

dobrunoc
2010-02-19 08:15:48+01
S redukciami ktore maju programovatelny cip /emf/ nemam najlepsie skusenosti. Mal som dve a na oboch mi ten cip odisiel. Vypisovalo error a nefungovalo ani potvrdenie zaostrenia. V redukciach v ktorych je uz cip naprogramovany, su pevne vpisane informacie o objektive a to vacsinou 1,8clona a 50mm ohniskova vzdialenost. Tieto udaje sa potom objavia v exife. Na vyslednu kvalitu expozicie to ale ziadny vplyv nema, nakolko fotak si tie udaje nevsima /ziadna lepsia spolupraca pri merani ako pises/ a meria svetlo cez objektiv /TTL/. Potom na zaklade toho dopocita cas k manualne zvolenej clone v rezime AV. Ja odporucam redukciu bez programovatelneho cipu. Tie redukcie su menej kazove a su spolahlivejsie. Samozrejme chybaju udaje v exife o realne pouzitej clone

dobrunoc
2010-02-19 08:28:46+01
Co sa tyka skiel, naozaj spominane zoomy su nic moc. V kazdom pripade sa medzi m42 objektivami daju najst zaujimave kusky s optickou kvalitou Lkovych objektivov u canonu. Samozrejme oblast ich pouzitia bude najma na foto, kde je cas na doladenie kompozicie a dobre zaostrenie. Ja napriklad pouzivam czj pancolar 1,8/50, ktory je subjektivne lepsi ako original od canonu. Aj co sa tyka zaostrovania, s pancolarom sa mi zaostruje ovela lepsie ako s canonom 1,8/50 II.... este sa mi nestalo aby som mal s pancolarom po konfirmacii zaostrenia, rozmazane snimky. S canonom je to skor pravidlo

rbr69
2010-02-19 08:38:04+01
príspevok od: dobrunoc
S redukciami ktore maju programovatelny cip /emf/ nemam najlepsie skusenosti. Mal som dve a na oboch mi ten cip odisiel. Vypisovalo error a nefungovalo ani potvrdenie zaostrenia. V redukciach v ktorych je uz cip naprogramovany, su pevne vpisane informacie o objektive a to vacsinou 1,8clona a 50mm ohniskova vzdialenost. Tieto udaje sa potom objavia v exife. Na vyslednu kvalitu expozicie to ale ziadny vplyv nema, nakolko fotak si tie udaje nevsima /ziadna lepsia spolupraca pri merani ako pises/ a meria svetlo cez objektiv /TTL/. Potom na zaklade toho dopocita cas k manualne zvolenej clone v rezime AV. Ja odporucam redukciu bez programovatelneho cipu. Tie redukcie su menej kazove a su spolahlivejsie. Samozrejme chybaju udaje v exife o realne pouzitej clone
mam 4 redukcie, 2 emf v pohode a 1 len s konfirmaciou ostrenia v pohode vsetko z ebay, kde je vaecsi vyber a moznost rozhodnutia sa ... posledna redukcia co mam teda vlastne bola moja prva, bola kupovana cez inzerat na SK, chip nebol asi spravne pozicne nalepeny, lebo pri jemnej voli co ma bajonec voci telu sa prepinal z f2 na f0 a vtedy isiel do erroru

dobrunoc
2010-02-19 10:54:18+01
príspevok od: rbr69
mam 4 redukcie, 2 emf v pohode a 1 len s konfirmaciou ostrenia v pohode vsetko z ebay, kde je vaecsi vyber a moznost rozhodnutia sa ... posledna redukcia co mam teda vlastne bola moja prva, bola kupovana cez inzerat na SK, chip nebol asi spravne pozicne nalepeny, lebo pri jemnej voli co ma bajonec voci telu sa prepinal z f2 na f0 a vtedy isiel do erroru
Ak pouzivas redukcie s programovatelnym cipom tak naozaj potrebujes na kazdy objektiv samostatnu redukciu.. programovanie tej redukcie je dost casovo narocne. Urcite by som ho nechcel absolvovat pred kazdou vymenou skla na fotaku...okrem toho su tie programovatelne redukcie o dost drahsie. Pre mna by to bolo urcite neefektivne pouzitie penazi, ak by som si mal na kazdy objektiv kupit redukciu. Ale reagoval som hlavne na to, ked si pisal ze ta programovatelna redukcia, lepsie spolupracuje s fotakom pri merani svetla, co urcite tak nieje

rbr69
2010-02-19 11:22:21+01
príspevok od: dobrunoc
Ak pouzivas redukcie s programovatelnym cipom tak naozaj potrebujes na kazdy objektiv samostatnu redukciu.. programovanie tej redukcie je dost casovo narocne. Urcite by som ho nechcel absolvovat pred kazdou vymenou skla na fotaku...okrem toho su tie programovatelne redukcie o dost drahsie. Pre mna by to bolo urcite neefektivne pouzitie penazi, ak by som si mal na kazdy objektiv kupit redukciu. Ale reagoval som hlavne na to, ked si pisal ze ta programovatelna redukcia, lepsie spolupracuje s fotakom pri merani svetla, co urcite tak nieje
ja fotim na manual, zaostrim manualne na plnu dieru, na programovatelnej redukcii cez telo navolim clonu a potom zaclonim na skle ... pri navoleni clony na redukcii mi dovoluje rovnako ako pri AF sklach porovnavat udrzatelny cas ... ak s tou hodnotou clony a ohniska fotak nepracuje, tak ano mas pravdu, pri merani ako takom je to jedno, manualnym zaclonenim v objektive senzory dostanu realny stav o svetle

rbr69
2010-02-19 11:28:02+01
príspevok od: mayko
Ja mam pozicany tair3s (300/4.5), keby si to niekde videl, tak daj od toho ruky prec, rovnako by som neriesil veci ako orestegor 300/4. Obe su poctive velke a tazke, no kvalita nie je nic moc(velmi jednoducha konstrukcia: obrovska aberacia, aj v jemnom protisvetle bieda). S tou 300vkou je rucne ostrenie na malej zrkadlovke s povodnou matnicou utrpenie. Inac zaujimalo by ma preco mi AFredukcia signalizuje zaostrenie s 300kou tam kde urcite nie je(tesne pred), no s pentaconom 50/1.8 signalizuje perfektne?
mozno pre taketo pripady je na emf programovatelnych redukciach moznost navolit hodnotu ´focus micro adjustment value´ ... samozrejme musis laborovat s nastavovanim tej redukcie (je to rozmedzie hodnot 0-31) http://emfphoto.com/forum/index.php?PHPSESSID=8j947qc73ap1s8391erjip4jm0&topic=3.0

mayko
2010-02-19 19:17:15+01
Diky za info. O emf redukciach som este nepocul. Vyzera to zaujimavo, ale nijako prevratne, kedze stale ide hlavne o nastroj na pripojenie stareho objektivu k telu a ten af-confirm len oklame softverove blokovanie potvrdenie zaostrovania(take pentaxy ho blokovany nemaju) a vlastnosti ktore prinasa emf su len kvoli exifu(?). Iba zeby samotny fotak upravoval rezim ostrenia podla informacii z objektivov, co sa mi zda malo pravdepodobne, kedze af system by mal hladat kontrastne ciary bez ohladu na to ci sa na objekt pozerame cez vyborny objektiv, alebo cez dno kompotovej flase. Celkom ma zaujala tato tema, no asi mi viac pomoze, ked si prestudujem nejake materialy o technologii autofocusu a problematike front/back focusu.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()