Fórum » O TECHNIKE

Monitory Eizo vs. Apple

Emkoo
Emkoo 2010-02-27 15:23:09+01
Zdravím. Rozmýšľam nad kúpou lepšieho monitoru, samozrejme na úpravu fotografií a neviem sa rozhodnúť. Na jednej strane 24" LCD EIZO S2433WE-BK, ktorý je v celku dobre vybavený po obrazovej stránke a na druhej strane Apple LED Cinema Display 24" ktorý je skutočne pekný a kedže mám Macbook Pro bol by aj bezproblémový na používanie. Ide mi hlavne o kvalitu obrazu. Cenovo sú porovnateľné takže neviem. Prípadne poradte niečo v rovnakej cenovej hladine do 800€

Strhak
2010-02-27 20:57:07+01
hovoríte že EIZO zaostáva po dizajnovej stránke. Ja nesúhlasím a dokonca tvrdím že EIZO Apple po takmer každej stránke prevyšuje. Dizajn nieje len to ako vyzerá, ale aj to ako je konštrukčne navrhnutý a v tom Apple zaostáva na plnej čiare. Noha monitora Apple je len pre parádu a v skutočnosti je tak isto dobrá ako na monitore za 100€. EIZO je výškovo nastaviteľné a túto vlastnosť ocení každý profík čo za monitorom sedí denne 8 a viac hodín. EIZO sa natáča aj obrazovka do vertikálnej polohy, o Apple neviem že by to dokázalo. Na EIZO sa dá dať tienidlo, na to rovno zabudnite pri Apple, lebo by to škaredo vyzeralo ;-) A na koniec Apple ani zďaleka nedosahuje takých výkonov ako EIZO. Ak sa rozhoduješ aký grafický monitor tak na výber máš pomerne málo značiek a modelov. Konkrétne EIZO, NEC, LaCie, a aj HP má jeden model ktorý je ozaj grafický. Ostatné sú len kancelárske alebo hráčske monitory po väčšinu nevhodné na grafiku

Emkoo
2010-02-27 21:03:25+01
príspevok od: Strhak
hovoríte že EIZO zaostáva po dizajnovej stránke. Ja nesúhlasím a dokonca tvrdím že EIZO Apple po takmer každej stránke prevyšuje. Dizajn nieje len to ako vyzerá, ale aj to ako je konštrukčne navrhnutý a v tom Apple zaostáva na plnej čiare. Noha monitora Apple je len pre parádu a v skutočnosti je tak isto dobrá ako na monitore za 100€. EIZO je výškovo nastaviteľné a túto vlastnosť ocení každý profík čo za monitorom sedí denne 8 a viac hodín. EIZO sa natáča aj obrazovka do vertikálnej polohy, o Apple neviem že by to dokázalo. Na EIZO sa dá dať tienidlo, na to rovno zabudnite pri Apple, lebo by to škaredo vyzeralo ;-) A na koniec Apple ani zďaleka nedosahuje takých výkonov ako EIZO. Ak sa rozhoduješ aký grafický monitor tak na výber máš pomerne málo značiek a modelov. Konkrétne EIZO, NEC, LaCie, a aj HP má jeden model ktorý je ozaj grafický. Ostatné sú len kancelárske alebo hráčske monitory po väčšinu nevhodné na grafiku
Keď sa do toho tak vyznáš tak by si mi mohol vysvetliť aký veľký rozdiel je medzi 10bit a 16bit spracovaním obrazu. Neviem si predstaviť ten rozdiel. Skús dať nejaký vhodný príklad na ten rozdiel.

Strhak
2010-02-27 21:10:12+01
príspevok od: Emkoo
Keď sa do toho tak vyznáš tak by si mi mohol vysvetliť aký veľký rozdiel je medzi 10bit a 16bit spracovaním obrazu. Neviem si predstaviť ten rozdiel. Skús dať nejaký vhodný príklad na ten rozdiel.
aký, asi taký že ho daktorý ľudia ani nezbadajú. Napríklad ja mám tak pos.... zrak že to neuvidím ani čo by. Rozdiel 6 bit je rozdiel v počte zobrazenia poltónov, 16 bit zobrazenie by malo mať hladšie prechody medzi tmavou a svetlou farbou ako 10 bit. Na koľko to vidno na monitoroch netuším no pri tlači to bije do očí.

Daniel.U
2010-02-27 21:22:54+01
Ja vidim vyhodu velmi drahych monitorov v presnosti zobrazovania. Mali by vraj mat lepsiu homogenitu, podsvietenie, dlhsie si udrzat nakalibrovane hodnoty. Ale ci je to 10bit alebo 16 bit, to si neviem predstavit, ze by to mohol byt problem. Vsetko od 8bit je pouzitelne. Potom by som bral monitor s vyssou hustotou bodov. No a samozrejme aj ten naj monitor treba skalibrovat

anton julény
2010-02-27 22:34:10+01
napríklad, ak máš farebný prechod od 1 po 9, tak na 10 bitovom monitore ho vidiš možno ako 1-1-1-4-4-4-9-9-9 alebo 1-1-4-4-4-4-4-9-9 (podľa toho, ako pracuje prevodový algoritmus), na 16 bitovom možno 1-2-3-5-4-6-7-8-9 (lebo má podstatne viac farieb). súvisí to s počtom možností zobrazených farieb. je to jednoduchá aritmetika.

Daniel.U
2010-02-27 22:38:15+01
to je sice pekne, len si do tej aritmetiky zabudol zohladnit rozlisovaciu schopnost ludskeho oka

Flodur
2010-02-27 23:48:55+01
Podľa čoho si to kalibroval ? Mal si tú kalibračnú sondu či iba priloženým softvérom ??
Najlepsie ako ide. Sondou.

Emkoo
2010-02-27 23:53:01+01
príspevok od: Flodur
Najlepsie ako ide. Sondou.
Tú sondu si si kupoval asi že ? koľko ťa stála ? Ako často treba kalibrovať ten monitor. Zvykne sa to aj rozladiť ?

MisoZ
2010-02-27 23:53:55+01
Presne jak pise Daniel.U ludske oko, podotykam ze 100% zdrave ,rozlisi 256 odtienov z kadzej farby a teda 8 bitov. to ale neznamena ze 10 bit je hlupost. To ze to nerozlisis neznamena ze to nespozorujes. Skratka, nevedel by si povedal ake je rozdiel medzi dvoma blizkymi farbami, ale obraz vnimas so smooth a pekne plynulymi prechodmi mezdi farbami. Otazka je ci dokazes spozorovat rozdiel medzi 10 resp.12 bit a 16 bit a ci ten rozdiel stoji za to. Ja som videl rovnaky obrazok na dvoch monitoroch vedla seba jeden 10 bit a druhy 16 bit a rozdiel som tam vobec nevidel. Ale boh vie mozno mam slabo trenovane oko:-)

CO sa tyka Apple vs EIZO. Ak chces praktickost a fotografiu mas ako vaznejsie hobby tak be som bral Apple. Ak to myslis vaznejsie a si taky maly ´gearhead´ bral by som EIZO.:-) A preto mam DELL :-)

Flodur
2010-02-28 00:06:05+01
Ked pred teba postavim 10 a 16 bit monitor nezbadas rozdiel. Ked budes pracovat v idealnych svetelnych podmienkach, mat tienidlo na monitore, oko grafika a vela €, tak 16bit.

Flodur
2010-02-28 00:10:33+01
Tú sondu si si kupoval asi že ? koľko ťa stála ? Ako často treba kalibrovať ten monitor. Zvykne sa to aj rozladiť ?
Kupoval. 100-250 €. Rozladi ale hodnu chvilu to trva.

Emkoo
2010-02-28 01:35:27+01
Teraz ma napadla ešte jedna otázka do placu. Vie mi niekto poradiť nejaký kamenný obchod v Bratislave kde majú Eizo monitory aj vystavené ? Rád by som si to okukal a trochu ošahal než to kúpim. Ja som zatiaľ nikde nevidel Eizo monitory vystavené.
Ďakujem moc.

termitix
2010-02-28 08:08:10+01
Zdravím. Viem iba o obchode prolaika, tam som ho videl 22´´ verziu nepamätám si presne, ktorý model. Mne sa teda veľmi páčil. Hneď by som ho prijal mať na pracovnom stole.
Všetko dobré.

karol77
2010-02-28 08:57:27+01
myslim, ze v sofos-e maju EIZO show room ;)

Emkoo
2010-02-28 17:40:43+01
príspevok od: karol77
myslim, ze v sofos-e maju EIZO show room ;)
Ten sofos je maloobochod alebo veľkoobchod ?

karol77
2010-02-28 18:03:36+01
Ten sofos je maloobochod alebo veľkoobchod ?
Myslim, ze oboje :)
Na Foto Slovakia 2009, prezentovali znacku EIZO a povedali mi, ze nieje problem si to tam omrknut, a nasledne i kupit.

ratulo
2010-04-04 13:37:12+02
Dobry den. chcem sa spytat: uvazujem nad kupou tohto modela od eiza, pripadne s2233, ale pri hladani na internete som narazil na rozdiel v oznaceni:wh a we. taktiez je aj rozdiel v cene. viete mi prosim povedat aky je rozdiel. dakujem za odpovede.

Dodo PO
2010-04-04 14:25:31+02
Rozdiel je v podstavci. Pozri: http://www.eizo.cz/monitory/graficke-lcd/22/S2233W.html

ratulo
2010-04-04 16:23:56+02
dakujem za odpoved. v tom pripade aky je rozdiel v polohovatelnosti monitora?co ktory podstavec dovoluje a co nie?

Strana 2 z 2

Inzercia