Dobry den. Som zaciatocnik co sa tyka zrkadloviek a chcel by som od vas istu radu. Asi pred mesiacom som kupil taky najzakladnejsi fotak EOS 1000D a k nemu Canon EF-S 18-200mm f3.5-5.6 IS (viem ze to nieje bohvieco, ale je to taky univerzal). A mam pocit ze prave tu je problem, objektiv mi nechce na maximalnej ohniskovej vzdialenosti ostrit na nekonecno. Posudzujem to podla toho, ze mi napriklad nechce zaostrit na mesiac, ale ani v MF mode nemam sancu, chcelo by to potocit ostriacim kruzkom este asi tak o centimeter, ale uz sa viac neda. Ak chcem ostrit nekonecno, musim znizit ohnisko zhruba na 150mm. Na maximalnom ohnisku mi zaostri maximalne asi na 150 metrov (pri dennom svetle ISO 800) . Neviem ci je moj postup spravny a chcel by som od vas radu, ako dalej pokracovat, ci navstivit servis v ramci zarucnej opravy, alebo ist na reklamaciu. Ak som v texte pouzil nejaku nespravnu terminologiu, tak sa ospravedlnujem :) Budem vdacny za kazdu radu.
myslim ze reklamacia to isti...teda pokial nema specialne niekde v popise napisane ze neostri na nekonecno :-) alebo tam nema niekde nejake prepinanie :-)
Pozor, ak ostris na manual, je mozne ze dokazes zaostrit az za nekonecno. Je to samozrejme blbost, ale drtivu vacsinu objektivov mozes manualne zaostrit az za znacku nekonecno a tym obraz zase rozostris. Inak povedane, naplno vytoceny ostriaci kruzok neznamena zaostrene na nekonecno, ale za nekonecno. Musis ho potom dak trochu spat. Skus. Ostrit na Mesiac sa da, ale nevylucujem ze si sa na neho poriadne netrafil. Nechcem ti nahovorit ze mas objektiv v poriadku, len aby si to este raz skusil.
Ale pravdepodobne to bude na reklamaciu, kedze na 150mm ti dokaze ostrit na nekonecno.
No na to preostrenie az za nekonecno som si dal pozor, lebo uz moj predchadzajuci fotak to dokazal. Nakoniec som ho siel dat reklamovat a tam po odskusani aj na inom (lepsom) tele objektiv neostril na velke vzdialenosti pri dobrom svetle. Ale poradili mi, ze bude pre mna lepsie ho dat sam na servisnu opravu, lebo oni by to tiez poslali do servisu a takto nemusim komunikovat so servisom cez predajnu, ale priamo so servisom. A aj pri odovzdavani do servisu mi to preberajuci preskusal a zavadu potvrdil. Tak teraz uz len dufam, nech je co najskor a v poriadku doma na tele, kam patri :)
Dakujem za rady
myslim ze reklamacia to isti...teda pokial nema specialne niekde v popise napisane ze neostri na nekonecno :-) alebo tam nema niekde nejake prepinanie :-)
Mám rovnaký problém s objektívom Canon EF-S 17-85 USM. Od 80-85 nechce zaostriť, snaží sa no nezaostrí a ostrí to pri clone 4, co je nelogické. Akonáhle sa dostanem na rozsah nad 80, preskočí mi na clonu 4, pričom by mala byť 5,6.
Mám rovnaký problém s objektívom Canon EF-S 17-85 USM. Od 80-85 nechce zaostriť, snaží sa no nezaostrí a ostrí to pri clone 4, co je nelogické. Akonáhle sa dostanem na rozsah nad 80, preskočí mi na clonu 4, pričom by mala byť 5,6.
Tak to mas tiez nejaku zavadu, mam tento objektiv a nieje problem s ostrenim v celom rozsahu.
Vcera som si vsimol, (ze aspon pri slabom osvetleni) nie vzdy skoriguje clonu automaticky, ale siel som prave naopak z dleho na siroky rozsah, pri zaostreni vsak nastavil clonu spravne.
Treba ale mysliet na to ze na automaticke ostrenie potrebujes nejaku hranu kde AF senzory zistia rozdiel kontrastu a zaostria ked je malo svetla ( objektiv sa pricloni pri max ohniskovej vzdialenosti plati to este viac) Ak teda chces ostrit modru oblohu bez mrakov tak ju AF nezaostris, rovnako tak bielu stenu atd... Ja len aby si na to nezabudol a zohladnil to .. Teda ked ostris na konkretnom zaostrovacom bode musi AF najst niecoho coho sa chyti
Asi som to neskusal dokladne no s tymto som zatial nemal problem.
Ale zrovna pri Mesiaci sa to urcite nestava kedze nema jednofarebny povrch a je to dostatocna ´lampa´ :)
je jedno na čo ostrím, proste mi nezaostrí, či na hranu alebo čokoľvek. Snaží sa ostriť no nezaostrí. Predtým mi to nerobil :) skúsim servis alebo ho lacno predám
ostrit na nekonecno je vseobecne nezmysel.. treba ostrit na nieco, co je blizsie a zaclonit tak, aby aj vzdialenejsie objekty boli ostre. Samozrejme Mesiac je vynimka, ale na Mesiac som vzdy ostril manualne a nie pomocou AF. Vacsina fotakov s vacsinou objektivov nedokaze dobre zaostrit na ´nekonecno´ a robi im to problem. Preto v takychto pripadoch je lepsie zaostrovat manualne alebo na objekt, ktory je blizsie a zaclonit.
Kuslak> ak to nieje nedostatkom svetla tak to supni do servisu.
WildSammy> Mam najlacnejsi tele 55-250 a nema problem zaostrit na mesiac s AF. Kedze na manualne ostrenie som krivy tak ho na fotenie ani nepouzivam :)
ostrit na nekonecno je vseobecne nezmysel.. treba ostrit na nieco, co je blizsie a zaclonit tak, aby aj vzdialenejsie objekty boli ostre. Samozrejme Mesiac je vynimka, ale na Mesiac som vzdy ostril manualne a nie pomocou AF. Vacsina fotakov s vacsinou objektivov nedokaze dobre zaostrit na ´nekonecno´ a robi im to problem. Preto v takychto pripadoch je lepsie zaostrovat manualne alebo na objekt, ktory je blizsie a zaclonit.
tak to mas asi tiez objektiv na reklamaciu, ani ja nemam problem so 70-300 VR (nikon) zaostrit mesiac AF taktiez aj lietadla na oblohe a ine vziadlene presdmety sa chyta uplne bez problemov
No na to preostrenie az za nekonecno som si dal pozor, lebo uz moj predchadzajuci fotak to dokazal. Nakoniec som ho siel dat reklamovat a tam po odskusani aj na inom (lepsom) tele objektiv neostril na velke vzdialenosti pri dobrom svetle. Ale poradili mi, ze bude pre mna lepsie ho dat sam na servisnu opravu, lebo oni by to tiez poslali do servisu a takto nemusim komunikovat so servisom cez predajnu, ale priamo so servisom. A aj pri odovzdavani do servisu mi to preberajuci preskusal a zavadu potvrdil. Tak teraz uz len dufam, nech je co najskor a v poriadku doma na tele, kam patri :)
Dakujem za rady
S 18-200vkou som fotil mesiac cez Live View s AF (50D)z ruky a nebol problem z ostrenim. Pravdepodobne chyba objektivu
No objektiv bol reklamovany, po navrate zo servisu sa to zlepsilo, ale nie uplne odstranilo, ba dokonca sa vyskytla nova zavada a to, ze ked sa mu nepodarilo zaostrit na vzdialenejsi predmet (pri max ohnisku) tak sa automaticky focus zasekol az do doby kym som manualne nepohol ostriacim kruzkom a dokonca sa nedal ani uplne zasunut na najkratsie ohnisko, takze znova servis.
Objektiv neostri nekonecno
Ale pravdepodobne to bude na reklamaciu, kedze na 150mm ti dokaze ostrit na nekonecno.
Dakujem za rady
Vcera som si vsimol, (ze aspon pri slabom osvetleni) nie vzdy skoriguje clonu automaticky, ale siel som prave naopak z dleho na siroky rozsah, pri zaostreni vsak nastavil clonu spravne.
Ale zrovna pri Mesiaci sa to urcite nestava kedze nema jednofarebny povrch a je to dostatocna ´lampa´ :)
WildSammy> Mam najlacnejsi tele 55-250 a nema problem zaostrit na mesiac s AF. Kedze na manualne ostrenie som krivy tak ho na fotenie ani nepouzivam :)
Dakujem za rady
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa