Zháňam UV filter a polaryzák, aký je rozdiel medzi HAMA a HOYA? rozdiel v cene je obrovský a rada by som vedela, či je medzi nimi nejaký rodziel. vedeli by ste mi poradiť?
zalezi ci obycajna hama alebo HMC, zalezi ci obycajna hoya alebo niektora z tych kvalitnejsich. hama hmc je minimum, co by si mala zvazovat, bez niekolkonasobnych antireflexnych vrstiev filtre ani nekupuj, Hoya ma oproti hame kvalitnejsi ramik a tiez opticky kvalitnejsie sklo. Velmi zalezi aj na tom, na aky objektiv to planujes pouzit. Ak to ma byt na nejaky setovy objektiv, vystacis si vpohode aj s hamou HMC alebo s nizsou radou Hoya.
Ja pridám túto linku: http://www.juzaphoto.com/eng/articles/landscape_photography.htm
Zo stránky citujem:
´I recommend to avoid filters, with the exception of the polarizer. UV and ´protective´ filters are pretty useless (actually, they may lower the image quality, reducing sharpness and increasing the risk of flare), and the ´artistic´ filters can be replicated - with much better results and finer control - using Photoshop.´
Ja s tým súhlasím. Kupoval by som si iba polarizačný filter, nie UV. Každý si však urobí svoj vlastný názor. Prípadne niekto napíšte svoje skúsenosti.
Môže sa používať UV-filter ako ochrana doslova pri každodennom fotení (exteriér, interiér, práca s bleskom) ? Alebo existuje nejaké obmedzenie kedy by som ho mal dať dole z objektívu ? Ja som si kúpil tento: http://shop.ephoto.sk/katalog/filtre/uv/hoya-filter-uv-pro1-digital-67-mm.html
Suhlasim s Karolom. VZDY mam na KAZDOM objektive nasadeny UV filter - Hoya alebo Kenko (je to jedno). Lacnejsie je kupit novy filter ako riesit vymenu poskrkaneho / rozbiteho predneho clenu. Tiez som videl objektivy, ktore zachranilo len UVcko.
Navyse VZDY nosim nasadenu slnecnu clonu :
- ad 1 potom objektiv vyzera vacsii a posobis viac profi a to je DOLEZITE
- ad 2 sa znizuje sanca ze bachnes (filtrom) o zem. Ked fotim naraz s dvomi telami, sem tam sa mi stava ze pri energetickom zaklaknuti to co je zavesene cez plece ´zabrzdi´ az na clone ...
Môže sa používať UV-filter ako ochrana doslova pri každodennom fotení (exteriér, interiér, práca s bleskom) ? Alebo existuje nejaké obmedzenie kedy by som ho mal dať dole z objektívu ? Ja som si kúpil tento: http://shop.ephoto.sk/katalog/filtre/uv/hoya-filter-uv-pro1-digital-67-mm.html
Mozes ho pouzivat stale. Ja ho davam dole len ked nasadzujem polarizak - koli vinetacii
O.K. Ja som sa len bál, či to nejako nemení farebné podanie scény napr. pri práci s bleskom, alebo niečo podobné. Akurát čo je kus blbé, že potom na tom UV-filtry dosť slabo drží krytka objektívu.
O.K. Ja som sa len bál, či to nejako nemení farebné podanie scény napr. pri práci s bleskom, alebo niečo podobné. Akurát čo je kus blbé, že potom na tom UV-filtry dosť slabo drží krytka objektívu.
Farbu to nemeni, vacsina cipov bud je na UV velmi malo citliva, alebo uz maju UV filter spolu s IR filtrom na cipe. Skusal som to na troch roznych zrkadlovkach a nikdy som nevidel rozdiel v obraze. Leda pribudli odlesky. Ak mas ale fotak na film, to je uz nieco ine.
UV Filter by som ani nerozmyslal ci ano alebo nie. Ochrani to pri pade a je to mensia skoda :) bratovi spadol fotak odlozeny v batohu rovno na objektiv no chvalabohu si to odniesol len UV. Ale vystrihat ten filter bola tiez riadna zabava:) nakoniec sa to odnieslo do servisu :)
Chcem sa spytat na polarizacny filter cokin-u, kruhovy, co sa vklada do drziaku - ak ho pouzivate, ake s nim mate skusenosti? Laka ma univerzalnost pouzitia pre rozne priemery skiel.
Oplati sa ho kupit, alebo uz radsej ist do srobovacich kruhovych pol. filtrov? Vdaka za pripadne reakcie.
to vazne potrebujes na vsetky priemery (objektivy) polarizak? ak ano tak ten step-up. ja mam sice 52, 67, 72 a 2x77 ale v podstate nosim so sebou len 2x77 (na tele + sirokac) a (ked treba) step-up (67->72 a 72->77) ...
všetko má svoje výhody aj nevýhody:
-ak použiješ step-up ring, tak sa spravidla nedá nasadiť clona
-ak použiješ polarizačný kruhový filter, ťažšie sa s ním manipuluje, ak máš na ňom držiak cokin filtrov
-cokinový CPL je tiež kruhový, dáva sa ako prvý na držiak s aspoň dvoma drážkami, čo môže robiť problém pri širších ohniskách,
-pri cokinovom CPL musíš mať nasadený držiak a ak ho chceš mať nasadený, potrebuješ krytku od cokinu, alebo ho nasadiš pred fotením
-aj pre cokin potrebuješ adaptačné krúžky
všetko má svoje výhody aj nevýhody:
-ak použiješ polarizačný kruhový filter, ťažšie sa s ním manipuluje, ak máš na ňom držiak cokin filtrov
-cokinový CPL je tiež kruhový, dáva sa ako prvý na držiak s aspoň dvoma drážkami, čo môže robiť problém pri širších ohniskách,
-pri cokinovom CPL musíš mať nasadený držiak a ak ho chceš mať nasadený, potrebuješ krytku od cokinu, alebo ho nasadiš pred fotením
no v podstate o to mi slo, od cokinu mam dost filtrov, drziak, adaptacne kruzky na vsetky priemery, tak sa mi videla najjednoduchsia volba kupit ten polarizak.
Len ma zaujimalo, ci to nie je nejak labilne, ci poza filter nemoze preniknut svetlo cez mezierku napriklad (neviem ako dosada), manipulacia s nim, pripadne ine ne/vyhody, resp. ci je porovnatelny napr. so srobovacim od Hoya.
ak je CPL v prvej drážke, tak sa dotyka držiaka celou plochou, čo je cca 5 mm. Stabilitu nezvyšuje a ani neznižuje, pri vkladaní a vyberaní kladie primeraný odpor, takže samovoľne nevypadne (pri otáčaní držiaka). Pomer použitia Cokin/Hoya je 1:10 v prospech Hoya. Použitie závisí aj od použitia brašne alebo batohu, kde môžeš dať foťák aj s nasadeným držiakom.
poraďte aký UV filter
Zo stránky citujem:
´I recommend to avoid filters, with the exception of the polarizer. UV and ´protective´ filters are pretty useless (actually, they may lower the image quality, reducing sharpness and increasing the risk of flare), and the ´artistic´ filters can be replicated - with much better results and finer control - using Photoshop.´
Ja s tým súhlasím. Kupoval by som si iba polarizačný filter, nie UV. Každý si však urobí svoj vlastný názor. Prípadne niekto napíšte svoje skúsenosti.
Navyse VZDY nosim nasadenu slnecnu clonu :
- ad 1 potom objektiv vyzera vacsii a posobis viac profi a to je DOLEZITE
- ad 2 sa znizuje sanca ze bachnes (filtrom) o zem. Ked fotim naraz s dvomi telami, sem tam sa mi stava ze pri energetickom zaklaknuti to co je zavesene cez plece ´zabrzdi´ az na clone ...
Oplati sa ho kupit, alebo uz radsej ist do srobovacich kruhovych pol. filtrov? Vdaka za pripadne reakcie.
vdaka za tip mrco, idem pogooglit ..
btw, pouzivate niekto ten cokin-acky polarizak?
Len ma zaujimalo, ci to nie je nejak labilne, ci poza filter nemoze preniknut svetlo cez mezierku napriklad (neviem ako dosada), manipulacia s nim, pripadne ine ne/vyhody, resp. ci je porovnatelny napr. so srobovacim od Hoya.
Kazdopadne dik za reakciu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa