Zdravím, názov témy je laický, ale docela ma to zaujíma ako je to v praxi,
pretože ako to tak skúšam... Tak keď mám na Sigme 150-500mm OS stabilizátor zapatý a mám ju stabilne niekde položenú tak fotografie sú jednoducho menej ostré až neostré, a keď ho mám OFF tak fotografie sú proste ostré... tak iba sa chcem uistiť či je to tak alebo je niekde chyba...
Nerád zakladám nejaké nové vlákna... ale nenašiel som podobný problém...
Pokial sa jedna o opticku stabilizaciu tak ako v tomto pripade, stabilizator sa aktivuje pri ostreni teda zatlaceni spuste do polovice. Tym padom nepatrne rozhybe stabilizovany opticky clen v objektive az tak ze sa to moze prejavit az na fotke. Prejavi sa to aj rozne hlasnym zvukom z objektivu. Ma to sposobovat protipohyb pri traseni ruk a podobne, jednoduchym gyroefektom. Preto je uzitocne vypnut toto ´rozhybanie clena ´ pokial fotis zo stativu. Mozes mat tym padom lepsie fotky ako so zapnutym stabilizatorom.Ziadny clen sa nerozhybe.
Podľa mňa je to normálne. Ešte len začínam fotiť, no z toho, čo viem, tak pri fotení so statívom sa stabilizátor. Niektoré značky (Canon) to robia automaticky (t.j. bez ohľadu na stav zapínača stabilizátora), iné (Sigma) musíš vypnúť manuálne.
Niektore novsie stabilizacie dokazu rozoznat, ze fotak je na tripode a same sa vypnu. Starsie sa snazia ´bojovat´ s tripodom a vysledok je casto rozmazana fotka. Takze na tripode je dobre IS vypnut. Rovnako aj pri panning-u.
Sigmy sú známe tým, že občas exponujú aj vtedy, ak nie je ešte zaostrené. Vzniká pri nich dosť veľký odpad neostrých fotiek. Stabilizácia trochu spomaľuje autofocus. Je teda možné, že počet neostrých snímok pri zapnutej stabilizácii ešte dosť stúpne, pretože objektív nestihne doostriť aj dostabilizovať. Treba pozrieť návod. Mám dlhé sklá so stabilizáciou od NIKONu a tam sú dva módy stabilizácie ACTIVE a NORMAL. Podľa návodu (a moje skúsenosti sú zhodné) je vždy dobré mať stabilizáciu zapnutú na NORMAL. Stabilizácia stráca význam len pri naozaj krátkych časoch (pri ohnisku 300 mm niekde od časov menej ako 1/1500 sekundy). NIKON doporučuje mať stabilizáciu zapnutú aj pri panningu (objektív to sám rozozná a stabilizuje obraz len v jednom smere - overené, funguje to), aj pri fotení zo statívu - overené na monopode. Na fotenie z idúceho auta a podobne je určený režim ACTIVE. Ten nepodporuje panning.
Dovolím si nesúhlasiť, ak prepočítame mojich 500mm na APS-C máme 800mm.. čo je čistrkrvné poriadne tele... a udržal som handhold (testoval som) 1/30s...ale bola to séria z 3 fotiek sériovým snímaním ;) a to je rekord... ale keď sa nažím dá sa 1/160s udržať ak čupím som kľudný a sústredím sa ;)
ďakume ešte raz za rady...
Stabilizátor má tým väčší význam, čím dlhšie ohnisko. Preto sa nerobí na širokáče. Ale popravde sú stavy hlavne ráno, kedy nepomôže sebelepšia stabilizácia :-))))
Stabilizátor má tým väčší význam, čím dlhšie ohnisko. Preto sa nerobí na širokáče. Ale popravde sú stavy hlavne ráno, kedy nepomôže sebelepšia stabilizácia :-))))
Aj skopenie zrkadla vyvola nepatrne otrasy, ktore sa stabilizator snazi opravit. Ale su tak rychle, oproti napr. pohybu ruky, ze ich systen nedokaze dobre spracovat a vysledny snimok je este horsi ako bez stabilizacie. Takze na stative vypinat.
Aj skopenie zrkadla vyvola nepatrne otrasy, ktore sa stabilizator snazi opravit. Ale su tak rychle, oproti napr. pohybu ruky, ze ich systen nedokaze dobre spracovat a vysledny snimok je este horsi ako bez stabilizacie. Takze na stative vypinat.
Tvoje info sa rozchádza s údajmi z oficiálnych materiálov. Máš to odniekiaľ overené? Lebo návody na použitie VR objektívov obsahujú takéto vysvetlenie jeho činnosti a používania (viď obrázok) a doporučujú ho mať zapnutý aj na statíve. Podľa nich je kompenzátor schopný eliminovať aj otrasy na tripode zrejme včítane vibrácie od zrkadla. Žeby se soudruzi z NIKONU mýlili?
Dovolím si nesúhlasiť, ak prepočítame mojich 500mm na APS-C máme 800mm.. čo je čistrkrvné poriadne tele... a udržal som handhold (testoval som) 1/30s...ale bola to séria z 3 fotiek sériovým snímaním ;) a to je rekord... ale keď sa nažím dá sa 1/160s udržať ak čupím som kľudný a sústredím sa ;)
...1/30 na 500mm, tak to gratulujem....máš pevnú ruku....čiže OS je predsalen zbytočný:)
...no, priznám sa......reagoval som trochu nadnesene:).....isto tá stabilizácia voľajaký ten význam mať bude......no i tak som presvedčený, že zatiaľ je len marketingovým ťahom a je dosť nedokonalá.......VR II možno plní svoju úlohu dobre...no sigmácky OS radšej vypínam.......mňa osobne zdržiava (kým zaostrí a ustály sa)...........výsledné snímky s OS OFF sú omnoho lepšie:))
Tvoje info sa rozchádza s údajmi z oficiálnych materiálov. Máš to odniekiaľ overené? Lebo návody na použitie VR objektívov obsahujú takéto vysvetlenie jeho činnosti a používania (viď obrázok) a doporučujú ho mať zapnutý aj na statíve. Podľa nich je kompenzátor schopný eliminovať aj otrasy na tripode zrejme včítane vibrácie od zrkadla. Žeby se soudruzi z NIKONU mýlili?
Neviem, ci to plati vseobecne pre vsetkych vyrobcov, ale starsie canonacke skla s IS nemali tzv. tripod detection. S fotakom na stative a zapnutym IS je v hladaciku vidiet trhavy pohyb. Vtedy sa samozrejme odporuca stabilizaciu vypnut.
Novsie stabilizatory uz tripod detection maju, takze pouzivanie so stativom je bezproblemove.
Len tak narychlo vygooglene: http://www.dlcphotography.net/TripodAndIS.htm
Teleobjektív a Stabilizátor kedy ON?OFF?
...no, priznám sa......reagoval som trochu nadnesene:).....isto tá stabilizácia voľajaký ten význam mať bude......no i tak som presvedčený, že zatiaľ je len marketingovým ťahom a je dosť nedokonalá.......VR II možno plní svoju úlohu dobre...no sigmácky OS radšej vypínam.......mňa osobne zdržiava (kým zaostrí a ustály sa)...........výsledné snímky s OS OFF sú omnoho lepšie:))
Novsie stabilizatory uz tripod detection maju, takze pouzivanie so stativom je bezproblemove.
Len tak narychlo vygooglene: http://www.dlcphotography.net/TripodAndIS.htm
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa