Fórum » O TECHNIKE

Ktory makro objektiv?

mhrosso
2010-03-23 23:34:03+01
Zdravim, chcel by som nafotografovat koralky a leskle ocelove sperky do e-shopu. Planujem kupit tento svetelny stan, ak mate nieco lepsie poslite prosim link http://www.darian.sk/produktova-fotografia/svetelne-stany-difuzne-kocky/svetelny-stan-40-x-40-x-40-cm.html Vlastnim Canon 20D a chcem k tomu kupit makro objektiv. Najradsej by som zobral Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro, lebo by som to chcel vyuzit aj a na ine fotenie. Primarne s tym ale chcem fotit tie koralky, ktore maju priemer okolo 1,2 cm, chcem aby bol vystihnuty detail. Oplati sa mi kupovat Sigma 70-300 na fotenie makra takychto malych predmetov, ked ma min focus vzdialenost 92 cm? Bol by velky rozdiel vo vysledkoch keby som pouzil Sigma 105mm macro? Myslim celkovu kvalitu fotky kvoli lepsiemu objektivu. Taktiez mi neni jasne ako velka by bola ta koralky na fotke pri plnom makre na tychto objektivoch. Dakujem za pomoc

conan7
2010-03-23 23:41:50+01
to nie je makroobjektív
a tu je písané o šperkoch
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=3623
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=4119

2010-03-23 23:47:37+01
makro 1:1 znamena ze sa objekt na snimac premietne vo svojej zivotnej velkosti, v tvojom pripade koralka 1,2cm. Sigma 105mm ma pomer zvacsenia (opravte ma pls v tomto termine, ak som sa pomylil) 1:1, Sigma 70-300mm ma 1:2, teda 1,2cm objekt sa premietne na snimaci vo velkosti 0,6cm.
a ak chces zachytit detaily, tak urcite nie 70-300mm, ale pevnu 105mm alebo 150mm, pevny makroobjektiv ma neporovnatelne lepsie vlastnosti ako zoom, sam mam Sigmu 150mm

conan7
2010-03-24 00:04:03+01
a makroobjektí využiješ aj pri ´inom´ fotení, takú novú canonácku stovku is usm pri portrétoch, športe napr....

fotox3
2011-06-09 07:54:26+02
potreboval by som radu aky makro objektiv na fotenie uplne drbnych kvapiek rosy/dazda na listoch travy alebo vseobecne vegetacii, tak aby na fotke boli max detailne a hlavne co mozno najviac priblizene?
-viem ze treba 1:1 zvacsenie
-pevne sklo
-ohnisko ( ? ) okolo 100mm

-moj predpolkad je ze by sa nato hodil napr CANON 100/2,8 macro USM, len neviem ci + nejaky medzikruzok alebo zvada aj bez?

wayne
2011-06-09 08:04:24+02
tomatito mal pekne makrotutorialy na svojej stranke ale zjavne mu uz nejde

Fotograf77
2011-06-09 08:05:45+02
príspevok od: fotox3
potreboval by som radu aky makro objektiv na fotenie uplne drbnych kvapiek rosy/dazda na listoch travy alebo vseobecne vegetacii, tak aby na fotke boli max detailne a hlavne co mozno najviac priblizene?
-pevne sklo

-moj predpolkad je ze by sa nato hodil napr CANON 100/2,8 macro USM, len neviem ci + nejaky medzikruzok alebo zvada aj bez?
Akykolvek makroobjektiv so zvacsenim aspon 1:1. . . neviam co dalej riesis

Cim mensia ohniskova vzdialenost, tym sa lepsie da udrzat v ruke. . . odporucal by som 60-ku canon makrac

bear
- moderator
2011-06-09 08:07:29+02
-pevne sklo

Na drobne makro Canon MP-E 65/2.8 1-5x macro, je to ale dost drahe ale fotenie s nim je velmi technicky narocne.
Lacnejsie riesenie je kupit si bezny makro objektiv (Canon EF 100/2.8 macro) a k nemu este sadu medzikruzkov:
http://prolaika.inshop.sk/inshop/objektivy/canon/medzikruzky/meike-medzikruzky-caf.html
Dosiahnes tak zvacsenie cca 2:1 (cize sirsia strana fotky bude mat na APS-C zrkadlovke cca 12mm)

Rastislav
2011-06-09 08:26:39+02
-pevne sklo

Makro fotky z rôznych ohnísk vyzerajú rôzne, závisí to od uhla záberu. Treba si prejsť nejaké makro fotky napr. z ohnísk 35,50,60,100,150,180 a ktorý look fotiek sa ti bude najviac páčiť, ten si kúp. A netreba sa pozerať na to, ktoré ohnisko je teraz populárne.

verika
2011-06-09 08:57:02+02
-pevne sklo

Canon 100/2,8 je velmi dobry objektiv, mam L-kovy s IS, ale tiez rozmyslam este o pridani medzikruzkov, resp. o predsadke raynox 250 pre ste vacsie zvacsenie,vraj ma vyborne vysledky s objektivom100....ale nemam to vyskusane. Ak mozes radsej si kup ten Lkovy so stabilizatorom.

Peter Húšťava
2011-06-09 08:57:22+02
príspevok od: bear
Na drobne makro Canon MP-E 65/2.8 1-5x macro, je to ale dost drahe ale fotenie s nim je velmi technicky narocne.
Lacnejsie riesenie je kupit si bezny makro objektiv (Canon EF 100/2.8 macro) a k nemu este sadu medzikruzkov:
http://prolaika.inshop.sk/inshop/objektivy/canon/medzikruzky/meike-medzikruzky-caf.html
Dosiahnes tak zvacsenie cca 2:1 (cize sirsia strana fotky bude mat na APS-C zrkadlovke cca 12mm)
ahoj, preco myslis ze fotenie s tym MP-E65 je velmi technicky narocne? dikes

Marek Janicko
2011-06-09 09:16:46+02
mhrosso: ja som sa zacal venovat foteniu sperkov, kedze mam k nim pristup a nieje to take lahke, ako si predstavujes. Kym som sa do toho pustil, som narazil na kopec prispevkov, ze je lepsie to dobredu vzdat.

No poviem ti z vlastnej skusenosti, ze je to super zabavka na vecerne hodiny a pocas dni kedy je vonku pod psa. No priprav sa na kopec vydajov.
Co sa tyka objektivu momentalne vyuzivam 50mm 1.8 (zatial ma netlaci kupa macra) a k tomu medzi kruzky. K foteniu potrebujes kvalitny stativ a velmi kvalitnu hlavu. Inac budes hromzit, z dovodu, ze standardne ak dotahujes, tak stale s kompoziciou mierne pohnes.
Hlavu pouzivam Manfrotto 410 - ak si pozries cenu tak ti rovanko vypadnu oci, ako mne. Ale bohuzial bez toho to bolo utrpenie. Uz len kvoli tomu, ze klepnutie zrkadla rozochvel fotak.

Dalej mozes i nemusis mat svetelny stan, vela zalezi od toho, ake vysledne fotky chces mat. Nikde nieje napisane, ze musis mat vsetko biele okolo. Kludne si mozes na stol nasimulovat plaz, les, hory, ...

Dalej potrebujes svetla, pokial nechces fotit pocas slnecnych dni pri okne, kedze i to je mozne a su pekne fotky z toho. Na blesky rovno zabudni. Skusal som a po prvej serii fotiek som to zrusil.

A v neposlednom rade vykony PC s 8-16 GB RAM a pre rychlejsiu pracu minimalne 4 jadrak. Urcite sa pytas teraz preco. Jednoducho preto, ze tie vsetky katalogove fotky poprednych znaciek s hlbkou ostrosti po celom sperku sa nefoti na jeden zaber, ale spravi sa i 50 zaberov zalezi podla sperku (niekedy staci i 1) s roznym DOF a nasledne sa spracovava v Photoshope napr. Plus je pohodlnejsie fotit cez Lightroom alebo iny foto software, ktorym dokazes ovladat drvivu vacsinu funkcii na fotaku.

Z toho je zaver iba taky:
- bud si kupis len zakladnu nutnost a budes fotit len pre laicke oko, ktoremu staci o niekolko tried lepsia fotka, ako z mobilu
- bud si vyhradis vacsi obnos financii na zakupenie vybavicky a budes fotit fakt kusky
- alebo jednoducho najdes si niekoho kto sa tomu venuje a budes mu platit za fotenie a usetris na case, na vybave a nervaceni.

Marek Janicko
2011-06-09 09:21:07+02
Apropo v mojom albume najdes fotku s nazvom Srdce Titanicu. To je prva fotka z mojho foto hrania pri ktorom som vyuzival komplet vybavicku o ktorej som pisal vyssie. Vlastne okrem stativu, pri tom som este nervacil s lacnou Hamou. A este nevedel o funkcii predsklopenia zrkadla.

No vysledok je taky, ze stale je co na tej fotke vylepsit.

fotox3
2011-06-09 09:32:57+02
príspevok od: verika
Canon 100/2,8 je velmi dobry objektiv, mam L-kovy s IS, ale tiez rozmyslam este o pridani medzikruzkov, resp. o predsadke raynox 250 pre ste vacsie zvacsenie,vraj ma vyborne vysledky s objektivom100....ale nemam to vyskusane. Ak mozes radsej si kup ten Lkovy so stabilizatorom.
Ta predsadka ma zaujala - to by malo byt nieco ako lupa pred objektivom, nie ? Ono ja som pocul ze vraj to sposobuje aberaciu alebo nejake vady na fotke potom..

-medzikruzok znizi minimalnu zoastrovaciu vzdialenost a predsadka zvacsi foteny objekt - ked si to zoberieme logicky tak je to skoro to iste nie ? Lebo ked mi medzikr. umozni fotit s este mensej vzdialenosti tym padom foteny objekt bude vacsie a detajlnejsi, a predsadka mi zase neumozni fotit s mensej vzdialenosti ale zvacsi a foteny objekt je opat vacsi.. Len s tym rozdielm ze medzikruzok neovplivnuje kvalitu obrazu lebo neobsahuje opticky clen a predadka moze (do akej miery alebo ktora- ako to neviem) - to je moj zatial iba teoreticky nazor prakticky neviem preto to tu riesim
Ta 100vka ma dost "stve" najradsej by som asi bral tu a ked si vezmen ze cena Lkoveho je len o 100-200€vyssia tak asi nieje ocom.

fotox3
2011-06-09 09:46:17+02
moment v predoslom prislevku som pisal ze makro predsadka nezmensuje minimalu ostiraciu vzdialenost ale tu som nasiel toto http://www.flickr.com/groups/raynoxdcr250/discuss/72157621910394007/
-foti z 50mm pri min. zaostr. zvidialensoti tohto objektivu kt, je 45cm a po zalozeni raynox dcr 250 foti z iba 10 cm ?? Tak ako to je?

kecal
2011-06-09 09:46:29+02
príspevok od: Peter Húšťava
nebuc lenivý a si pozri ten objektív v nejakej recenzií - ako funguje.

Rastislav
2011-06-09 10:41:18+02
moment v predoslom prislevku som pisal ze makro predsadka nezmensuje minimalu ostiraciu vzdialenost ale tu som nasiel toto http://www.flickr.com/groups/raynoxdcr250/discuss/72157621910394007/
-foti z 50mm pri min. zaostr. zvidialensoti tohto objektivu kt, je 45cm a po zalozeni raynox dcr 250 foti z iba 10 cm ?? Tak ako to je?
Moja skúsenosť: koľko má predsádka dioptrií, toľkokrát sa zmenší minimálna zaostrovacia vzdialenosť a väčšia sa použiť nedá. Tá raynox neaberuje.

wayne
2011-06-09 10:45:51+02
pretoze zaostrujes pohybom fotoaparatu dopredu/dozadu.

Peter Húšťava
2011-06-09 10:49:27+02
príspevok od: wayne
pretoze zaostrujes pohybom fotoaparatu dopredu/dozadu.
dakujem wayne, viem ze najlepsie su k nemu rovno sanky, myslel som - ze nieco ine ma na mysli, ked pisal velmi technicky narocne...

beholder
2011-06-09 11:00:00+02
dakujem wayne, viem ze najlepsie su k nemu rovno sanky, myslel som - ze nieco ine ma na mysli, ked pisal velmi technicky narocne...
...zvládnutie minimálnej dof a najmä svetla, keďže si v podstate zacláňaš vzhľadom na minimálnu zaostriteľnú vzdialenosť je ten problém......prisvetľovanie bleskom/makrobleskom, led......je takmer nevyhnutnosťou........na plachejší hmyz (pokiaľ Ti oň ide) môžeš zabudnúť: )

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()