Fórum » O TECHNIKE

Vase skusenosti s tilt&shift objektivmi

vlcimak
2010-03-26 12:46:27+01
Mate niekto skusenosti s tymito objektivmi? Prave som si priniesol domov novucicky Canon TS-E 17mm, zbezne som ho vyskusal uz v predajni, doma som zistil, ze pri shifte vo vertikalnom smere pri snimani na sirku sa meni expozicia od cca 1/4000 pri vysunuti hore az po cca 1/4 po vysunuti dolu (samozrejme pri rovnakej scene a svetelnych podmienkach). Pri otoceni objektivu o 90 stupnov a naslednom shiftovani je vsetko OK. Skoro ma svihlo, cakal som nan vyse mesiac, mam vraj narok na vratenie, ale mozem dalsi mesiac cakat na iny kus. Dufam, ze nerobim nieco zle, ale nemyslim si to...

haplo602
2010-03-26 13:36:18+01
neviem ako canon, ale nikon uvadza v manualoch ku T/S objektivom, ze meranie expozicie funguje spravne len bez posuvov, teda v povodnej centrovanej polohe.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-03-26 13:47:43+01
Keby si ho dal dole z fotoaparatu, vysunol ho a pozrel sa zo strany bajonetu, pochopilby si, preco tomu tak je. Z velkeho kruhoveho otvoru dostanes maly vysek, cez ktory prudi samozrejme podstatne menej svetla. Komplikovana stavba neumoznuje konstrukterom zohladnit tuto zmenu svetelnosti pretoze dochadza nielen k jej poklesu ale aj uplne inemu ´toku´ svetla, dopadajuceho na senzory merania expozicie.

Prasovat s TS objektivmi vyzaduje prax, pocas ktorej zistis, ako objektiv funguje, ako mas ostrit, clonit, korigovat...

vlcimak
2010-03-26 15:02:35+01
Velmi sa mi to nezda byt dovodom. Je pochopitelne, ze pri vysunuti sa dopada ine mnozstvo svetla, pri uplnom vysunuti smerom hore vsak fotoaparat preexponuje o cca 1,5 expozicnej hodnoty, pri posuvani smerom dolu vsak expozicia stupa tamer geometrickym radom, predpokladal by som teda opacne cca 1,5 nasobne preexponovanie, nie doslova tisicnasobne dlhsi cas... Ale aj tak dakujem za odpoved.

vlcimak
2010-03-26 15:04:46+01
príspevok od: haplo602
neviem ako canon, ale nikon uvadza v manualoch ku T/S objektivom, ze meranie expozicie funguje spravne len bez posuvov, teda v povodnej centrovanej polohe.
Mozno mas pravdu, ale preco nie je v jednom smere rovnaka podexpozicia ako v opacnom preexpozicia?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-03-26 16:22:29+01
príspevok od: vlcimak
Velmi sa mi to nezda byt dovodom. Je pochopitelne, ze pri vysunuti sa dopada ine mnozstvo svetla, pri uplnom vysunuti smerom hore vsak fotoaparat preexponuje o cca 1,5 expozicnej hodnoty, pri posuvani smerom dolu vsak expozicia stupa tamer geometrickym radom, predpokladal by som teda opacne cca 1,5 nasobne preexponovanie, nie doslova tisicnasobne dlhsi cas... Ale aj tak dakujem za odpoved.
Ries to ako chces, skumaj to ako chces dlho, napis o tom seminarnu pracu, ale robia to vsetky TS objektivy. Ja som s tym bojoval, ked som testoval Nikony 24 a 85 mm.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-03-26 16:25:30+01
príspevok od: Karol Srnec
Ries to ako chces, skumaj to ako chces dlho, napis o tom seminarnu pracu, ale robia to vsetky TS objektivy. Ja som s tym bojoval, ked som testoval Nikony 24 a 85 mm.
Este k tvojej teorii, mozno keby objektiv neobshoval ziadne sosovky, tak by platila. Nezabudni, ze sa opticka sutava vychiluje mimo osi stredu snimaca tym sa meni aj jej vztak k meracim senzorom. K nim sa svetlo odraza od zrkadla a urcite nie je jedno, ci je svetlo odrazene so spodnej alebo vrchnej casti.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()