no dnes som konecne mala moznost vyskusat si v praxi novy(?) zakon o dani z pridanej hodnoty na tomto oddeleni a bolo to velmi komicke ako sa kazdeho zo 5krat pytali co maju v balickoch a nakoniec ich aj tak vsetkym potvarali a prehrabali... a vsetci uboziaci co si tam pre nieco prisli boli povinne zapojeni do synchronizovaneho baletu medzi okienkami. To otvaranie balickov ma ale dostalo... A tak sa chcem spytat, ci ste aj Vy nieco taketo museli absolvovat? Je to bezna prax alebo len vynimka? totiz v auguste 2009 mi prisiel dost podobny balicek, ktory som si prevzala na normalenej poste (nie VC!) pri okienku a nikto ziadne clo ci dph nechcel...:)
samozrejme mam namysli tento zakon:
Od 01.04.2009 nadobúda účinnosť nový zákon o dani z pridanej hodnoty, ktorý pojednáva o oslobodení od dane pri dovoze tovaru a jeho znenie je následovné:
Tovar, ktorý je prepustený do colného režimu s oslobodením od cla je je oslobodený od dane, ak ide o zásielky, ktorých hodnota nepresahuje 22 EURO.
V praxi to znamená, že tovar, bude podliehať týmto poplatkom:
- tovar v jednej zásielke do 22 EURO - oslobodenie od cla a DPH
- tovar v jednej zásielke do 150 EURO - oslobodenie od cla, DPH bude vymeraná
- tovar v jednej zásielke nad 150 EURO - oslobodenie od cla a DPH sa neuplatňuje, bude vymerané
Neviem ake su tam zmeny voci predchadzajucemu zakonu, taketo cosi mozno s mierne rozdielnymi cenovymi limitmi platilo aj predtym. Ale inac mam pocit, ze tie zasielky tam tetusky kontroluju podla toho ako sa vyspia. Este v roku 2008 som kupoval z Hongkongu blesk za 6000 sk, platil som clo aj dph. Kupoval som baterygrip za 5000 Sk, neplatil som nic. Kupoval som objektiv z Japonska za 32000 Sk, tiez som neplatil nic (ale to asi preto ze predajca pribalil fakturu na 90 USD za Used lens) :)
ta situacia s preclievanim bola aj pred tym. tiez som mal tu cest behat od okienka k okineku a z poschodia na poschodie. ono asi zalezi, kto tam sedi. po jednej pani, co si objednala nejake kozmeticke vyrobky z usa, chceli, aby rozpisala, kolko alkoholu je v tych pripravkoch a podobne blbosti. ta to vzdala a povedala, ze to maju poslat naspat do statov :-) ak si clovek chce usetrit nervz, tak je lepsie si to nechat poslat cey niektoru kuriersku sluzbu, ktora robi aj colne a danove tanecky okolo toho a domov ti dorucia uz precleny tovar.
Ze ti prisiel balik na postu a tam si si ho prevzala neznamena ze nebol na colnici. Bol, ale presiel bez preclenia. Kazdy balik sa zenie cez colnicu ked je z krajiny mimo EU.Zalezi dost na colnikoch ci ho otvoria alebo nie ak ho povazuju za balik bez colneho dlhu tak ide dalej postou a ani nespozorujes ze bol na colnici. Ale vela toho otvaraju ked tam je faktura za tovar tak zarucene Clo /a pripadne DPH/ platit budes. Najlepsie je dohodnut sa s predajcom v zahranici nech to deklaruje ako GIFT alebo TOY, TOY PARTS..v malej hodnote a nepriklada fakturu. Ked to aj otvoria tak to prechadza normalne.Pozor ale v USA je to vraj trestny cin ked niekto dekladuje zasielku ako nekomercnu a je komercna. Takze tam je to tazsie. Potom uz len ak tam niekoho mas a kupi ti to a posle ako nekomercny balik. Cinania, Hong - Kong atd. nemaju s tym problem :)Takze ak si neplatla CLO a DPH mala si nic ine len stastie.
najprv bol limit cca 1500Sk, po vstupe do EU to zvysili na 150 EUR. Ale ta colnicka byrokracia a ako davaju najavo, ze oni su tam pani a clovek je len hmyz, ktory im tam otravuje zivot a vyrusuje ich od kavicky. Co sa da to uz radsej kupujem na firmu z EU a v konecnom dosledku zaplatim statu menej, ako keby som si to sukromne nakupoval mimo EU a muselo to ist cez colnikov.
Ze ti prisiel balik na postu a tam si si ho prevzala neznamena ze nebol na colnici. Bol, ale presiel bez preclenia. Kazdy balik sa zenie cez colnicu ked je z krajiny mimo EU.Zalezi dost na colnikoch ci ho otvoria alebo nie ak ho povazuju za balik bez colneho dlhu tak ide dalej postou a ani nespozorujes ze bol na colnici. Ale vela toho otvaraju ked tam je faktura za tovar tak zarucene Clo /a pripadne DPH/ platit budes. Najlepsie je dohodnut sa s predajcom v zahranici nech to deklaruje ako GIFT alebo TOY, TOY PARTS..v malej hodnote a nepriklada fakturu. Ked to aj otvoria tak to prechadza normalne.Pozor ale v USA je to vraj trestny cin ked niekto dekladuje zasielku ako nekomercnu a je komercna. Takze tam je to tazsie. Potom uz len ak tam niekoho mas a kupi ti to a posle ako nekomercny balik. Cinania, Hong - Kong atd. nemaju s tym problem :)Takze ak si neplatla CLO a DPH mala si nic ine len stastie.
pravdu mas, prave som nasla fotku kde je aj ten balik a je na nom ze ´bez colneho dlhu´... a cinania poctivo v oboch pripadoch poctivo vypisali ze ´gift´ a prilozili fakturu:) je to zvlastne ako o tom rozhoduju co nechat prejst a k comu si spravit teatro. no jo ale dufam ze este niekedy budem mat stastie:))
jj, v prvom rade asi rozdoduje ako je deklarovany (len samozrejme nemoze mat 5 kg to by otvorili myslim si urcite), a u niektorych predajcov si to mozes zvolit priamo pri objednavke a nalepia ti tam taku karticku daju ze Gift a vybavene,. Niekde to davaju uz automaticky. A dokonca videl som uz aj to ze to davaju rovno do reklamy na internete ze to vedia spravit. Aj to je sposob marketingu a pritiahnutia zakaznikov:)
Nechcem tu vysvetlovat postup pri prepustani tovaru z tretich krajin[mimo EU]ale niektore poznamky, ktore su tu popisane su hodne subjektivne a dost od veci.
Sorry som colnik.
Nie je to obchodne tajomstvo a nie kazdy colnik k tomu pristuje rovnako aj ked predpisy su samozrejme jednotne v celej EU ale pozor:hovorime o cle pretoze vplyv na hodnotu a vymer maju aj pripocitatelne polozky a samozrejme danove zakony, ktore su zakonmi jednotlivych statov EU.Predpisy su zverejnene na www.colnasprava.sk ak niekto nie nie je spokojny moze sa predsa stazovat ale naco sa chvalit na fore mne to preslo a mne nie.Toto je forum o foto takze dost
Ale urcite by otvorili ale objednavam len v ramci EU.A dufam ze to neni zrovna cinan, ktory mi posle lacny okopirovany smejd.
Toto by aj mna zaujimalo. Skenujete obsah balikov ? Alebo mate pravo ktorykolvek otvorit ? (To si nemyslim, ale neviem.) Je mi jasne, ze colnici nie su blbci, ktori skocia na cedulku ´gift´ a ovladaju vsetky primtivne finty pospoliteho ludu, no aj ja viem, ze nieco prejde, nieco nie. Ja som s balikom z Ukrajiny mal vcelku zabavu. Prizmurite sem-tam oko ?
Inak, ja som raz objednaval objektiv tusim z Tajvanu, poslat som to dal do anglicka bratovi a ten mi to krasne bez cla, bez DPH doniesol. Britania na dost kasle.
Ano samozrejme mame opravnenie otvarat vsetky ale to by bolo pracne a casovo narocne.
Mozno by sa niekto citil ukrivdeny ze ho hned podozrievame z pasovania ale namatkove kontroly posobia predsa len preventivne a nakoniec zakon plati pre vsetkych.Ale vela je aj tych co posielaju obchodne zasielky na meno a nie na firmu aby sa vyhli ci uz kontrolam alebo poplatkom
OK, dakujem za odpoved.
Takmer kazdy chce drahu fotovybavu lacno a ono to v Azii a USA aj lacnejsie je. Z pohladu profesionala - OK, ale ludsky ten kusok stastia ´nech to prejde´ ludom ktori to chcu pre seba a nie na kseft doprajem :-)
OK dik ze si ma pochopil.
Niekedy mam ale pocit ze toto v setko je v ludoch a v mentalite slovakov.Kazdy zavidi tomu druhemu a je fakt ze platy slovakov su neporovnatelne s ostatnymi statmi unie ale aj mi chceme mat to co oni.Bohuzial nase danove zakony su take ake su tahat z ludi kym vydrzia.
vyclievacie oddelenie +dph a clo
Od 01.04.2009 nadobúda účinnosť nový zákon o dani z pridanej hodnoty, ktorý pojednáva o oslobodení od dane pri dovoze tovaru a jeho znenie je následovné:
Tovar, ktorý je prepustený do colného režimu s oslobodením od cla je je oslobodený od dane, ak ide o zásielky, ktorých hodnota nepresahuje 22 EURO.
V praxi to znamená, že tovar, bude podliehať týmto poplatkom:
- tovar v jednej zásielke do 22 EURO - oslobodenie od cla a DPH
- tovar v jednej zásielke do 150 EURO - oslobodenie od cla, DPH bude vymeraná
- tovar v jednej zásielke nad 150 EURO - oslobodenie od cla a DPH sa neuplatňuje, bude vymerané
Sorry som colnik.
Inak, ja som raz objednaval objektiv tusim z Tajvanu, poslat som to dal do anglicka bratovi a ten mi to krasne bez cla, bez DPH doniesol. Britania na dost kasle.
Mozno by sa niekto citil ukrivdeny ze ho hned podozrievame z pasovania ale namatkove kontroly posobia predsa len preventivne a nakoniec zakon plati pre vsetkych.Ale vela je aj tych co posielaju obchodne zasielky na meno a nie na firmu aby sa vyhli ci uz kontrolam alebo poplatkom
Takmer kazdy chce drahu fotovybavu lacno a ono to v Azii a USA aj lacnejsie je. Z pohladu profesionala - OK, ale ludsky ten kusok stastia ´nech to prejde´ ludom ktori to chcu pre seba a nie na kseft doprajem :-)
Niekedy mam ale pocit ze toto v setko je v ludoch a v mentalite slovakov.Kazdy zavidi tomu druhemu a je fakt ze platy slovakov su neporovnatelne s ostatnymi statmi unie ale aj mi chceme mat to co oni.Bohuzial nase danove zakony su take ake su tahat z ludi kym vydrzia.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa