Rad by som vas poprosil o pomoc (amater, ktory foti len pre radost, pre seba a blizke okolie...ak mam nahodou absolutne trivialny dotaz vyplyvajuci z neznalosti vopred sa ospravedlnujem).
Spomenuty blesk som pouzival kopu rokov k 350D bez problemov. Nasledne asi 3 roky k 30D...subjektivne som mal pocit, ze fotky s bleskom su "ine" ako z 350, ale stale bez problemov.
Parkrat som skusil spolupracu blesku so 7D a uz nastali problemy. Ale to boli len testy. Nedaval som tomu ziadnu vahu...
Vcera som sa stal majitelom 5D mk2 a 24-70/2.8 L. A problem, ktory bol so 7D je aj teraz. Najhorsie je, ze sa neopakuje pravidelne a zatial som nedokazal vysledovat konstantnu situaciu, kedy sa stane uvedene: baterie nabite naplno, podla skusenosti mozem fotit seriovo, zvladaju vela. Ziadne custom nastavenia ani vo fotaku ani v blesku. Fotim odrazom od stropu.Pri ohnisku 70 blesk vzdy odpali naplno (rezim manual na fotaku). Odzoomujem na 24 a objavi sa len slabucky zablesk, cize odfotil som takmer tmu :-) Cas na dobitie bol dostatocny. Zmenim na 70, blesk normalny...zmenim na 24, blesk normalny...opät na 24 a uz len slabucky zablesk. Raz tak...raz tak. Je to len moja blbost, alebo...?
Dakujem za pomoc.
ak to naozaj potrebujes len v tom manualnom rezime, vystrihni si foliu do patice pre blesk a sprav v nej dierku len na stredovy kontakt. Takto sa bude blesk spravat len ako manualny a nebude komunikovat s fotoaparatom o nicom inom, ako o starte zablesku.
ak to naozaj potrebujes len v tom manualnom rezime, vystrihni si foliu do patice pre blesk a sprav v nej dierku len na stredovy kontakt. Takto sa bude blesk spravat len ako manualny a nebude komunikovat s fotoaparatom o nicom inom, ako o starte zablesku.
Dvadsať rokov používam iba nesystémové blesky s odpalom na jeden kontakt na plný výkon od stropu s odrazovou doskou....:)))
Aj po polnoci vysypem z rukáva clonové čislo v závislosti na vzdialenosti foteného objektu ,ISO a výšky stropu.......mal som SB 600 a 800...už nemám predal som....nevidel som rozdiel......:)))....naopak systémáky sa občas upíply...
Mal som rovnaký blesk ´Sigma EF-500 DG Super´ a spolu s ´Nikon D70´ som fungoval 4 roky úplne bez problémov. Až som si teraz v január/2010 kúpil ´Nikon D90´ a nestačil som sa diviť. Po založení blesku s čerstvo nabitými batériami do sánok a po zapnutí začali na obidvoch prístrojoch blikať displaje (nie podsvietenie, ale LCD kryštály) a na foťáku prestal fungovať autofokus dalo sa ostriť iba manuálne. Autofokus začal znova fungovať až keď som blesk zložil dole a vypol/zapol fotoaparát. Na zmenu ohniskovej vzdialenosti (zoom) na Nikkor 18-105/f3.5-5.6 motorček blesku vôbec nereagoval a nemenil vyžarovací uhol. No proste totálna strata nejakej vzájomnej komunikácie fotoaparát vs. blesk. A tak som ho strelil za 100 evri a kúpil som si tu cez ephotoshop.sk nový ´Nikon SB600´. Na tie moje občasné fotenia s externým bleskom je s tým zatiaľ maximálna spokojnosť.
Dakujem vsetkym za rady.
Je to teda tak, ako som predpokladal.
conan7: uvedom si, ze blesk som kupoval mozno pred 6 (?) rokmi na vtedajsi fotak a nekupoval som ho naslepo, ale po dokladnom vyskusani. So starymi telami bol 100% kompatibilny. Ma za sebou peknych par tisic fotiek, takze moze ist do zasluzeneho dochodku. Resp. za rozumnu cenu sa mu urcite niekto potesi a moze mu dobre sluzit peknych par rokov (teda ak ma starsi fotak).
javelin lol neces si zalozit nejaky zabavny kanal?:D
Prvý krát v živote som si nerobil srandu......
Svadobné obrady som fotieval tak, že som mal jeden manual Soligor na statíve z poloprofilu nastavený na min. výkon ....odpaloval sa cez svoje čidlo od hlavného na tele fotoaparátu.....
Akceptujem že začinajúci fotograf by s tým problém mal.....:))))
Já mám tréning ešte z čias kedy systémovi blesk na našom trhu v podstate nebol a fotili sme spoločenské akcie na negatív.....tažko uveriť ale fakt sa fotilo na negatív , bez možnosti kontrolovať kvalitu záberu.....použivali sme tabuľky a neskôr sme ich už vedeli z hlavy aj od zadu..:)))))
Blesk Sigma EF 500 DG a 5D MK2
Aj po polnoci vysypem z rukáva clonové čislo v závislosti na vzdialenosti foteného objektu ,ISO a výšky stropu.......mal som SB 600 a 800...už nemám predal som....nevidel som rozdiel......:)))....naopak systémáky sa občas upíply...
Je to teda tak, ako som predpokladal.
conan7: uvedom si, ze blesk som kupoval mozno pred 6 (?) rokmi na vtedajsi fotak a nekupoval som ho naslepo, ale po dokladnom vyskusani. So starymi telami bol 100% kompatibilny. Ma za sebou peknych par tisic fotiek, takze moze ist do zasluzeneho dochodku. Resp. za rozumnu cenu sa mu urcite niekto potesi a moze mu dobre sluzit peknych par rokov (teda ak ma starsi fotak).
Svadobné obrady som fotieval tak, že som mal jeden manual Soligor na statíve z poloprofilu nastavený na min. výkon ....odpaloval sa cez svoje čidlo od hlavného na tele fotoaparátu.....
Akceptujem že začinajúci fotograf by s tým problém mal.....:))))
Já mám tréning ešte z čias kedy systémovi blesk na našom trhu v podstate nebol a fotili sme spoločenské akcie na negatív.....tažko uveriť ale fakt sa fotilo na negatív , bez možnosti kontrolovať kvalitu záberu.....použivali sme tabuľky a neskôr sme ich už vedeli z hlavy aj od zadu..:)))))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa