Fórum » O TECHNIKE

Aky Ultrazoom?

Miracle
2010-04-11 12:18:35+02
Ahoj, som tu na fore novy a chcel by som vas poziadat o radu. Niesom ziadny fotograf, vystriedal som len par kompaktov. Celkom sa mi paci kategoria superzoomov resp. splna "moje" poziadavky na to co by som chcel fotit a t.j. nejake tie krajinky, makra, nejaky ten portret, ktory sa s tym da celkom slusne zvladnut. Chcem to fotit pre radost lebo ma to bavi a je to dobry relax a ultrazoomy sa mi celkom pozdavaju. Zrkadlovku este urcite nechcem, neplanujem sa nejako fotografii venovat naplno a hlavne nemam na kupovanie objektivov a veci okolo toho. Viem, ze pre vas co mate zrkadlovky je superzoom asi "odpad" :) ale mne urcite bude postacovat :) Konkretne som pozeral novy Nikon Coolpix p100, Sony DSC HX1, Canon Powershot SX20, Lumix FZ38. Cital som kvanta recenzii v podstate by mi urcite vyhovoval kazdy z nich, rozdiely su minimalne, urcite chcem aby mal aj manualne moznosti nastavovania kedze sa s tym rad pohram a casom urcite aj nieco naucim a snad aj s nejakymi vysledkami. Ide ale o to ktory, ten Nikon ma 26 nasobny zoom co je uz velmi slusne, otazne je ako sa prenesie taky zoom do praxe a aby to nebolo viac kontraproktivne. Sony ma ocenenie za naj superzoom ... Panasonic kazdy chvali a Canon ma tiez slusne recenzie. Neviem ci niekto tu na fore vlastni niektori z tych fotoaparatov ale keby ste mi poradili resp. ktory sa pozdava vam len a len mi to pomoze. Viem ze konecne rozhodovanie bude aj tak na mne a zavisiet od mojich sympatii k tomu a tomu. Rad by som si ale vypocul nazory ludi a nie len nejakych recenzentov a v anglictine ... Dakujem :)

scorpi
2010-04-11 12:29:54+02
Čuako mám Lumix FZ18 takže môžem v skratke o ňom. Ľahký dobre nositeľný, vcelku ovládateľný.Za dobrej svetelnosti vcelku fajn foto.(V profile mám odkaz na foto čo som ním fotil.) To sa mi páčilo. Čo mi na ňom výrazne vadilo bol šum za zníženeho svetla. Prítmie lesa podvečer a podobne.To je ale problém väčšiny kompaktov. To bol aj môj hlavný dôvod prechodu na DSLR.

Cako
ocenenie redakciou 2010-04-11 12:32:51+02
Sony DSC HX1 ani nekupuj :))
Ja fotim inak vsetko z SX10 no tiez ta kvalita nie je najlepsia a zachranovat ju musi postproces...
Takze ak ti nevadi sum,sum a zas len sum, slaby dynamicky rozsah, je v podstate jedno co zoberies, asi by som tu SX20 na tvojom mieste alebo nikon coolpix

lu_boss
2010-04-11 12:34:10+02
... je to v podstate jedno. Vsetko seriozni vyrobcovia. Nekupoval by som max zoom 26x. Staci tak 15x. Aj tak to z ruky na dlhsom konci neudrzis a ani stabilizator nepomoze.

Cako
ocenenie redakciou 2010-04-11 12:36:18+02
príspevok od: lu_boss
... je to v podstate jedno. Vsetko seriozni vyrobcovia. Nekupoval by som max zoom 26x. Staci tak 15x. Aj tak to z ruky na dlhsom konci neudrzis a ani stabilizator nepomoze.
preco? Ja mam 20krat a na max udrzim ak je dobry cas min 1/100... stabilizator je zapnuty pri fotografovani. Fotil som vtaky a dalo sa

scorpi
2010-04-11 12:39:44+02
Zober si kartu do obchodu urob pár rôznych fotiek na každom doma si pozri a skús vybrať aj podľa toho.

Robert Simeg
2010-04-11 12:40:10+02
Pokial nechces fotit srnky tak ten 26nasobny zoom ti bude na dve veci, mam panasonic FZ8, 12-nasobny zoom :), kvalita fotky pri takom zoome ide dolu, neviem ako su na tom sucasne ultrazoomy, tiez sa nepozeraj na tie uzasne cisla citlivosti ktore su v recenziach, pretoze nad iso 200 je uz fotka sumna jak das, osobne by som bral bud canon, nikon alebo panasonic, ktory model to Ti uz neporadim, stratil som prehlad v tejto kategorii.

wayne
2010-04-11 15:15:09+02
Fujifilm HS10 .. ale ten asi na svk zatial nedostat :(

Miracle
2010-04-11 15:57:16+02
No posledne som mal v rukach tiez novy model od Nikonu a to Coolpix L110, ten ma 15 nasobny zoom a aj pri plnom zoome sa s tym za dobreho svetla da urobit pekna detailna fotka, len pri foteni nejakych tych zverov v lese ten zoom uz nepostacoval, preto som sa obhliadal po niecom vacsom. Je mi jasne, ze so ziadnym kompaktom neodfotim to, co so zrkadlom ale taky 20 nasobny zoom mozno nieje na skodu. Len ten L110 je inak full automat co by mi v podstate nevadilo ale do buducna radsej nieco s cim sa da vyhrat. Inak som bol s tym L110 spokojny, hlavne makro pekne, ta stabilizacia bola aj z ruky pri full zoome dobra takze ten Nikon ma celkom oslovil. Ten Lumix ma najlepsiu cenu ale najmensi zoom 18x. Canon mi nejako nesadol dizajnovo trosku ale vraj je velmi dobry, ale nemozem sudit v ruke som ho este nedrzal. Bol som celkom nakloneny tomu P100 od Nikonu, len je to novy model a recenzie sa lisia stranka od stranky a moc ich este nieje. Tam sa ale posudzuje prilis vela drobnosti, ktore su pre bezneho cloveka prehliadnutelne a volnym okom neviditelne. Sony neviem vraj isli velmi dopredu. V prospech toho Nikonu hovori dufam senzor CMOS ... pouzivany v DSLR ... Ci sa to ale odraza nejako na kvalite pre bezneho uzivatela neviem.

Wayne ten Fuji sa tu predava ... len je cca o 100 euro drahsi ako tie ostatne. V podstate ta kupa bude aj tak mozno o 2 mesiace takze mozno pojde trosku dole.

wayne
2010-04-11 16:02:39+02
na dpreview v sekcii fujifilm talk su nejake linky na picasa albumy fotene s hs10 a nevyzeraju vobec zle... (treba pohladat).. normalne taketo megazoomy nejak nepodporujem, ale tento kusok ma celkom zaujal .. hej na slovensku je vsetko skratka drahsie :(

Miracle
2010-04-11 16:08:41+02
Scorpi pozrel som tie fotky co mas na tom picasa, niektore velmi dobre, ine ako sam hovoris vela sumu, ale co clovek narobi ked nema DSLR. A ja moc dynamicke veci neplanujem fotit, pokial studujem tak tych penazi tiez nieje na rozdavanie preto mi pride ten ultrazoom ako slusny kompromis k vlastnej spokojnosti.

Miracle
2010-04-11 16:15:08+02
Wayne ak sa smiem spytat, preco moc nemusis tieto ultrazoomy? Mne to pride ako celkom dobre premostenie medzi fotenim obycajnym kompaktom a DSLR ... Teda moj nazor.

wayne
2010-04-11 16:55:25+02
je to kompakt s vacsim objektivom, a so vsetkymi pre a proti kompaktu, skutocne premostenie je niekde na urovni micro4/3 systemu, ale tam zas su naklady na nadobudnutie solidneho vybavenia niekde uplne inde... co je na jednej strane fakt skoda, ak ten system cenou zide na uroven pokrocilych kompaktov, co celkom vsak nepojde, pretoze kvalitna optika si pyta svoju dan, bude svet hned veselsi :)

Miracle
2010-04-11 17:07:53+02
Tak ide to vsetko cenovo rychlo dole ... ale stale su nove a lepsie technologie. A aj my ´nefotografi´ potrebujeme niecim fotit ... Ja hladam nieco co mi da dobry pomer cena/vykon, nepotrebujem najnovsi model alebo zazrak techniky. Ale zrkadlo s obycajnym setakom je tiez dost drahe a zakladny objektiv je len ´zaklad´. A kupit dalsie 2 ci 3 objektivy spolu za viac ako 1000 euro je pre mna zbytocne a troj a viacnasobne to prekracuje hodnotu ultrazoomov. Preto pozeram po niecom ako ten ultrazoom, s pomerne slusnou optikou a nastaveniami, predsa len ked to porovnavam s fotkami z 2 ci 3 roky stareho kompaktu ten skok je obrovsky takisto ako aj v zrkadlovkach spred 3 rokov a teraz. Mozno sa raz dockame nejakeho kompaktu, ktory pochvali aj zaryty fotograf s DSLR, a mozno raz skoncim aj ja so zrkadlom :) Uvidime ked budem kupovat ako to bude s cenami, tak do 2 mesiacov by to mohlo byt teraz musim este vrazit do inych veci potom sa uvidi. To Fuji co si spominal je dost drahe.

Mne sa pozdava ten Coolpix P100 ale aj to Sony aj ked mnohi by asi boli proti.

wayne
2010-04-11 17:24:55+02
ja som napriklad vymenil nikon D90 za sony A200, a hoci ten nikon sa mi drzi lepsie a aj nastavim co chcem rychlejsie, s alfou som sa vedel viac vzit a setak 18-70 hoci mnohymi povazovany na objektiv-nepodarok, mi sedel ovela viac... a ked sa cena a200 pohybuje niekde na urovni 200-300 eur .. tak to je super >:) ale tak kazdemu sadne nieco ine no

Miracle
2010-04-11 18:04:57+02
Ved jasne, zrkadlo je zrkadlo. Len nie kazdy ma k tomu az taky vztah aby do toho vrazal vela a vsetku tu fotovybavu tahal so sebou. Na akcie, more a take to ´moje´ fotenie bude postacovat aj nieco skladnejsie :)

vlados
2010-04-11 18:51:58+02
príspevok od: Miracle
Wayne ak sa smiem spytat, preco moc nemusis tieto ultrazoomy? Mne to pride ako celkom dobre premostenie medzi fotenim obycajnym kompaktom a DSLR ... Teda moj nazor.
Mas pravdu, ultrazoom je naozaj premostenim medzi kompaktom a dslr. Vonkajsie rozmery dslr a vnutro z kompaktu.-)))

Cako
ocenenie redakciou 2010-04-11 19:56:25+02
príspevok od: vlados
Mas pravdu, ultrazoom je naozaj premostenim medzi kompaktom a dslr. Vonkajsie rozmery dslr a vnutro z kompaktu.-)))
este horsie ako kompaktu... kompat z beznym 3 az 4 nasobnym zoomom ma ovela krajsiu kresbu ako hociktory ultrazoom z 20 krat zoomom.... Viem o com hovorim, preto s mojou SX10 beriem aj A590IS a ked nepotrebujem fotit sirsie alebo do dialky, fotim tym malym...

lu_boss
2010-04-11 21:25:40+02
príspevok od: Cako
preco? Ja mam 20krat a na max udrzim ak je dobry cas min 1/100... stabilizator je zapnuty pri fotografovani. Fotil som vtaky a dalo sa
Ruka strelca udrzi aj dlhsie casy :-)
Ale u mna hlavne tieto dovody: 1. malokedy dlhy koniec vyuzijem - netvrdim, ze nikdy, a ze sa neda dosiahnut prijatelny vysledok, ale aj z vlastnej skusenosti mozem povedat - treba ist k objektu co najblizsie, 2. na dlhom konci uspesnost ostrej fotky prudko klesa, 3. pohybujuci objekt sa na max zoome foti otrasne - malicky pohyb fotaku a objekt je mimo dispeja, 4. kvalita optiky, cim vacsi zoom, tym vacsie kompromisy...
Vlastne jednu vyhodu velky zoom ma - mala hlbka ostrosti. Aj na UZ sa potom ako-tak da rozostriet pozadie.

Miracle
2010-04-11 21:53:09+02
Myslite ze tie snimace CMOS v tom sony HX1 a nikone P100 nejako zlepsuju kvalitu? Alebo je to len reklamny tah strkat to aj do kompaktov?

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()