Ahoj, som tu na fore novy a chcel by som vas poziadat o radu. Niesom ziadny fotograf, vystriedal som len par kompaktov. Celkom sa mi paci kategoria superzoomov resp. splna "moje" poziadavky na to co by som chcel fotit a t.j. nejake tie krajinky, makra, nejaky ten portret, ktory sa s tym da celkom slusne zvladnut. Chcem to fotit pre radost lebo ma to bavi a je to dobry relax a ultrazoomy sa mi celkom pozdavaju. Zrkadlovku este urcite nechcem, neplanujem sa nejako fotografii venovat naplno a hlavne nemam na kupovanie objektivov a veci okolo toho. Viem, ze pre vas co mate zrkadlovky je superzoom asi "odpad" :) ale mne urcite bude postacovat :) Konkretne som pozeral novy Nikon Coolpix p100, Sony DSC HX1, Canon Powershot SX20, Lumix FZ38. Cital som kvanta recenzii v podstate by mi urcite vyhovoval kazdy z nich, rozdiely su minimalne, urcite chcem aby mal aj manualne moznosti nastavovania kedze sa s tym rad pohram a casom urcite aj nieco naucim a snad aj s nejakymi vysledkami. Ide ale o to ktory, ten Nikon ma 26 nasobny zoom co je uz velmi slusne, otazne je ako sa prenesie taky zoom do praxe a aby to nebolo viac kontraproktivne. Sony ma ocenenie za naj superzoom ... Panasonic kazdy chvali a Canon ma tiez slusne recenzie. Neviem ci niekto tu na fore vlastni niektori z tych fotoaparatov ale keby ste mi poradili resp. ktory sa pozdava vam len a len mi to pomoze. Viem ze konecne rozhodovanie bude aj tak na mne a zavisiet od mojich sympatii k tomu a tomu. Rad by som si ale vypocul nazory ludi a nie len nejakych recenzentov a v anglictine ... Dakujem :)
Myslite ze tie snimace CMOS v tom sony HX1 a nikone P100 nejako zlepsuju kvalitu? Alebo je to len reklamny tah strkat to aj do kompaktov?
hovorim ze tu sony nekupuj kvalita tych fotiek nula bodov ! Uz tu bola recenzia na nu.. a ked som to videl... uff... darmo carl zeiss a G typ objektivu. A CMOS je horsi ako CCD v malych rozmeroch, menej sumi len vo vacsej velkosti. Kukni napr. SX10 CCD vs SX1 CMOS a zbadas rozdiel...
skus pohladat bazarovu fuji s6500. tu som mal, mala aj celkom velky cip na UZ a v ISO kvalite bola o triedu lepsia nez ostatne. neviem sice ako dnes, ale predpokladam, ze nieje o nic horsia nez konkurencia. cca za 150 eur aj s doplnkami by ta to malo stat.
Zdravim ťa Miracle,ja som uvažoval najprv o zrkadlovke z toho ma ale odhovorili v predajni a je mi to teraz luto.Kupil som Canon sx 20 a celkovo kompakty robi fajn fotky pokial niesu zle svetelne podmienky.No ak to nemysliš až tak važne a nemaš prachy na zrkadlovku a prislušenstvo tak maš pravdu.S tou sx 20 som v celku spokojny len chyba tam fakt RAW a skor či neskor sa naučiš pracovat v programe aj s nim !Chyba!.Ja keby som teraz mal kupovat ultrazoom asi by som kupil Panasonic FZ 38 ten ma RAW,ma o trocha lepsiu svetelnost objektivu takže nebude ta až tak obmedzovat pri zhoršenych podmienkach.Ma lepšie video ,možnost pridania filtrov,info o aktualnej hlbke ostrosti.Čo je asi na nom horšie oproti sx 20 je vydrž baterky ja som urobil na canone 580 zaberov plus asi 10 minut videa.V tomto my vyhovuje viac aj to že ma tužkove baterky tie kupis hocikde, akumulator budes musiet kupit nahradny a ten ti navyši sumu min. o 30 eur pri Panasonicu.Ešte posledna vec FZ 38 je lacnejsia o celkom peknu sumu.
Zdravim ťa Miracle,ja som uvažoval najprv o zrkadlovke z toho ma ale odhovorili v predajni a je mi to teraz luto.Kupil som Canon sx 20 a celkovo kompakty robi fajn fotky pokial niesu zle svetelne podmienky.No ak to nemysliš až tak važne a nemaš prachy na zrkadlovku a prislušenstvo tak maš pravdu.S tou sx 20 som v celku spokojny len chyba tam fakt RAW a skor či neskor sa naučiš pracovat v programe aj s nim !Chyba!.Ja keby som teraz mal kupovat ultrazoom asi by som kupil Panasonic FZ 38 ten ma RAW,ma o trocha lepsiu svetelnost objektivu takže nebude ta až tak obmedzovat pri zhoršenych podmienkach.Ma lepšie video ,možnost pridania filtrov,info o aktualnej hlbke ostrosti.Čo je asi na nom horšie oproti sx 20 je vydrž baterky ja som urobil na canone 580 zaberov plus asi 10 minut videa.V tomto my vyhovuje viac aj to že ma tužkove baterky tie kupis hocikde, akumulator budes musiet kupit nahradny a ten ti navyši sumu min. o 30 eur pri Panasonicu.Ešte posledna vec FZ 38 je lacnejsia o celkom peknu sumu.
No tak ten raw sa da vyriesit alternativnym software chdk... Myslim ze na sx20 je chdk k dispozicii. Na 590is funguje chdk skvele..na tomto fotaciku fotim len do raw a to s lepsimi vysledkami v porovnani s jpg. Chdk odporucam
také foťáky už sú: LX3 od panasonicu, S90 od canonu, nové hračky od sigmy, spomínaný ale drahší 4/3 systém...
ale zaujímavé že nie sú to ultrazoomy nie? :)
No tak ten raw sa da vyriesit alternativnym software chdk... Myslim ze na sx20 je chdk k dispozicii. Na 590is funguje chdk skvele..na tomto fotaciku fotim len do raw a to s lepsimi vysledkami v porovnani s jpg. Chdk odporucam
Objasni mi čo je to chdk som tiež začiatočnik?Popripade ako postupovat aby som fotil aj sx 20 do raw a ako ho do sx 20 dostat ,kde ho hladat.Nepoškodi to fotoaparat
Objasni mi čo je to chdk som tiež začiatočnik?Popripade ako postupovat aby som fotil aj sx 20 do raw a ako ho do sx 20 dostat ,kde ho hladat.Nepoškodi to fotoaparat
CHDK je hack co ti zemni firmware a mozes fotit aj do RAW predlzit casy, ukazuje stav v baterky v percentach... Ma 10 bit RAW co je super. Ja si bez neho fotenie neviem ani predstavit. Je to trochu pomalsie, a ked spravis fotku, musis cakat cca 4 sekundy kym ti to ulozi do DNG formatu aby si mohol fotit dalsiu... Rozdiel je obrovsky, aspon na mojej SX10 taku kvalitu fotiek ako mam by som z nej nikdy nedostal ani za pomoci neviem akeho softwaru...
K Cakovmu vysvetleniu doplnim, ze nejde o ziadny staly zasah do fotoaparatu.. Chdk si nahras na pamatovu kartu a po kazdom zapnuti fotoaparatu sa rozhodnes ci chces pracovat s Chdk alebo s originalnym firmware. S Chdk nic nepokazis, ked ho nechces pouzivat, nespustis ho...taktiez ziadny problem co sa tyka pripadnej zaruky na fotoaparatu..
CHDK je hack co ti zemni firmware a mozes fotit aj do RAW predlzit casy, ukazuje stav v baterky v percentach... Ma 10 bit RAW co je super. Ja si bez neho fotenie neviem ani predstavit. Je to trochu pomalsie, a ked spravis fotku, musis cakat cca 4 sekundy kym ti to ulozi do DNG formatu aby si mohol fotit dalsiu... Rozdiel je obrovsky, aspon na mojej SX10 taku kvalitu fotiek ako mam by som z nej nikdy nedostal ani za pomoci neviem akeho softwaru...
Neviem..mne sa to slovo ´hack´ v tomto pripade nepozdava.. kedze nejde o ziadny zasah do vpaleneho originalneho firmware.. Skor sa priklanam k zauzivanemu oznaceniu ´alternativny firmware´
no aj tak sa to da povedat:)
su tam potom zlozite nastavenia, lebo RAW co to vypluje nikde neotvoris, musi to potom nastavit vo fotaku na DNG aby mu ho do toho hned konvertovalo... Ale rozdiel je fakt vidiet. Strasne JPEG-om komprimuju fotky v tom kompakte.
vsak na stranke http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK sa docita vsetko
No tazko sa rozhoduje, pozeral som aj ten Raw format a tieto veci. Neviem recenzie sa lisia stranka od stranky ... pritom fotky co som videl su pekne z kazdeho a kazdy ma nejaku vyhodu. Niekto vravim Lumix, iny Nikon dalsi fuji a niekto aj sony ... V prospech kazdeho hovori nieco. Ten FZ38 vyzera slusne, len sa mi trosku nepaci tolko tlacitok a sposob riesenia manualneho focusu, ine fotaky to maju riesene otocnym kolieskom neviem ako to je tu.
No tazko sa rozhoduje, pozeral som aj ten Raw format a tieto veci. Neviem recenzie sa lisia stranka od stranky ... pritom fotky co som videl su pekne z kazdeho a kazdy ma nejaku vyhodu. Niekto vravim Lumix, iny Nikon dalsi fuji a niekto aj sony ... V prospech kazdeho hovori nieco. Ten FZ38 vyzera slusne, len sa mi trosku nepaci tolko tlacitok a sposob riesenia manualneho focusu, ine fotaky to maju riesene otocnym kolieskom neviem ako to je tu.
no s tym manual focus mas pravdu v tom je lepši canon ale ked tu vravia že je možne upgradovat canon na raw už by som nemenil moju sx 20 is,ma vyborne intuitivne ovladanie aj ked si budem musiet počkat kym bude možnost dostat raw do tohoto modelu.Snad to časom bude možne lebo na tej stranke zatial taka možnost nieje.Videl som foto našho kolegu čo nam radil a je to fakt rozdiel fotit do raw.
No takto, uz som dokonca bol miestami nahlodany na kupu zrkadlovky z druhej ruky ... Chcem sa spytat takto, medzi ultrazoomami som skoncil asi u toho FZ38 pripadne P100, ale co sa tyka zrkadla, co sa vsetko da fotit setakom? Resp. na co vsetko je pouzitelny a ktore setaky su ´univerzalne´?
Pozeral som ... s niektorymi ide naozaj pofotit vacsina veci a fotky vyzeraju dobre ... len mam taky pocit ze kazda z tych fotiek presla upravou este aj v PC ... takisto som pozeral na tom pixel-peeper aj digitaly, ktore mali taktiez krasne fotky. Neviem je to taka dilema, pri mojim foteni rocne cca 2 - 3 tisic fotiek.
este horsie ako kompaktu... kompat z beznym 3 az 4 nasobnym zoomom ma ovela krajsiu kresbu ako hociktory ultrazoom z 20 krat zoomom.... Viem o com hovorim, preto s mojou SX10 beriem aj A590IS a ked nepotrebujem fotit sirsie alebo do dialky, fotim tym malym...
nečítala som to tu celé, ale máš svätú pravdu. osobne vlastním canon sx1 is a musím uznať, že ani môj kompakt OLY starý 5 rokov nemá tak zašumené fotky ako tento Canon. ale zas... to akože full hd video je naozaj dobré, tu je malá ukážka: http://www.youtube.com/watch?v=wau5M7-z720
nečítala som to tu celé, ale máš svätú pravdu. osobne vlastním canon sx1 is a musím uznať, že ani môj kompakt OLY starý 5 rokov nemá tak zašumené fotky ako tento Canon. ale zas... to akože full hd video je naozaj dobré, tu je malá ukážka: http://www.youtube.com/watch?v=wau5M7-z720
Akurat som s tym mojim fotakom bol dnes fotit stare budovy a je to nieco strasne co to robi v tienoch :( to uz nezachrani ziadny softver ta kvalita je priam hnusna...
Video je pekne :) no to je asi jedina vyhoda tej SX1.
tiež mám rovnaký pocit z SX1, fotky su pekné iba ked ich dám robiť do fotozberne, ako na papieri je kvalita fotky perfektná, vôbec to nie je zašumené... ale zas to videjo (nie, videJo píšem schválne :-)) je perfektné, lepšie ako malá 3 čípová kamera ktorú vlastníme.
prihoď niečo do albumu, nech sa môžem pokochať šumítkom
Tak ale na video si si hadam ten fotak nekupovala :)
Tlac to je o inom, to mas pravdu, tam je skoro z kazdeho fotaku pekna fotka na malom papieri :)
Prihodim, uz som aj prihodil inde, dam aj sem na ephoto, ale az po polnoci :) este doladujem detaily, tu na ephoto musi byt v 100 percentom stave :) nie ako inde na CZ serveroch :P
A polnoc, to je aj tak ´moj´ cas :))
Kua to musim vsade zo sebou teraz trepat stativ a vsetko fotit maximalne na ISO 80 v tych tmavych miestnostiach... Tam uz iso 100 je velky rozdiel, hlavne zas v tych tienoch... ach jaj... no nic, ja idem robit konecne tak bude aj zrkadlo konecne :))
Aky Ultrazoom?
ale zaujímavé že nie sú to ultrazoomy nie? :)
su tam potom zlozite nastavenia, lebo RAW co to vypluje nikde neotvoris, musi to potom nastavit vo fotaku na DNG aby mu ho do toho hned konvertovalo... Ale rozdiel je fakt vidiet. Strasne JPEG-om komprimuju fotky v tom kompakte.
vsak na stranke http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK sa docita vsetko
Video je pekne :) no to je asi jedina vyhoda tej SX1.
prihoď niečo do albumu, nech sa môžem pokochať šumítkom
Tlac to je o inom, to mas pravdu, tam je skoro z kazdeho fotaku pekna fotka na malom papieri :)
Prihodim, uz som aj prihodil inde, dam aj sem na ephoto, ale az po polnoci :) este doladujem detaily, tu na ephoto musi byt v 100 percentom stave :) nie ako inde na CZ serveroch :P
A polnoc, to je aj tak ´moj´ cas :))
Kua to musim vsade zo sebou teraz trepat stativ a vsetko fotit maximalne na ISO 80 v tych tmavych miestnostiach... Tam uz iso 100 je velky rozdiel, hlavne zas v tych tienoch... ach jaj... no nic, ja idem robit konecne tak bude aj zrkadlo konecne :))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa