Zdravicko.
Prednedavnom som sa stal stastnym majitelom D90 od Nikonu. Presiel som z E420, kde mi vadilo vsetko to, co vadi ludom na 4/3 formate. Necakal som vsak, ze moje pocity budu take uzasne. Som nadseny snad vsetkym a taktiez velmi poteseny, ze pri D90 mam podobny pocit z robustnosti, ovladania, hladaciku,... ako kedysi pri 33V (analog) od Canona (ano, som konvertita - na 50D som nemal, takze Canonisti snad prepacia). Na zaciatok som si kupil 50/1.8, co je pre mna prve "dlhsie" sklo, pretoze na analogu som fotil len so siracom (Sigma 28/1.8 a Tokina 19/35 3.5 - 4.5). Preco pisem? Potreboval by som radu. Usetril som nejak dukaty, nie vsak moc a rad by som zainvestoval do sirokouhleho objektivu. Uz citim, ako mnohych svrbia prsty a chcu mi napisat, ze "pouzi vyhladavanie, riesilo sa to tu milionkrat", ale moja otazka bude viac specifickejsia. Kedze som taky trosku oldskuler, taha ma to k pevnemu sklu a kedze nikon skla pod 20tku su velmi drahe, hladal som nejake alternativy. Prosim, nepiste mi, ze sa mam na to vykaslat, ze si mam kupit radsej nejaky ultra siroky zoom od Tokiny alebo Sigmy. Pevne sklo my vyhovuje pre velkost, svetelnost a co sa tyka komponovania, tiez s tym nemam problem (so Sigmou 28/1.8 som bol velmi spokojny). Na nete som nasiel styri objektivy, ktore sa uz nevyrabuju a ja by som vas chce poprosit o nejaky nazor na ne, ak ste ich vlastnili; popripade aka je ich sucasna kompatibilita s D90 a ak niektory z nich niekto vlastni, ci by som si ho nemohol vyskusat. Snad sa niekto najde, ktoro poradi - predsa je to dost specificka zalezitost. Vdaka vopred a tu su tie styri objektivy: Sigma 14/2.8,
Sigma 14/3.5, Tokina 17/3.5, Sigma 18/3.5 (vsetko AF verzie, niektore sa robili i manual). Ak ma niekto este nejaky tip na sklo, budem tiez vdacny. Skor pod 20 by bodlo...
Problem je v tom, ze uvedene objektivy nie su vyrobene pre digital, aj ked tam budu bezproblemov fungovat. Momentalne asi nenajdes cenovo dostupny sirokac vyrobeny pre DSLR. Problemom tychto objektivov je strata kvality obrazu pri pouziti na DSLR.
Chtiac nechtiac preto asi budes musiet siahnut po zoome. Nieje to ale nic strasne, pretoze take objektivy ako Tokina 12-24/4, Nikon 12-24/4 a Tokina 11-16/2,8 si na DSLR pocinaju vyborne a prekonavaju uvedene pevne skla.
Ked pevne sklo tak Nikkor 20/2,8D AF, nadherne ide na DX i FX, urcite neolutujes, od ruky sa da kupit od 300Eur i menej. Ked eset nizsie tak nikkor 10,5, ale to je uz troska specifickejsie sklo. Zo spomenutych zoomov Tokina 11-16/2,8 alebo Nikkor 12-24/4. Vsetky skla osobne vyskusane, vacsinu spomenutych vlastnim a pouzivam na D300. Nemam nic proti tretim vyrobcom, ale vacsinu som predal a postupne som presiel na origo, tych sa uz velmi nerad zbavujem. Este ked mas rad pevne skla, tak Nikkor 35/2, moj velmi oblubeny pripadne novy 35/1,8.
Ked pevne sklo tak Nikkor 20/2,8D AF, nadherne ide na DX i FX, urcite neolutujes, od ruky sa da kupit od 300Eur i menej. Ked eset nizsie tak nikkor 10,5, ale to je uz troska specifickejsie sklo. Zo spomenutych zoomov Tokina 11-16/2,8 alebo Nikkor 12-24/4. Vsetky skla osobne vyskusane, vacsinu spomenutych vlastnim a pouzivam na D300. Nemam nic proti tretim vyrobcom, ale vacsinu som predal a postupne som presiel na origo, tych sa uz velmi nerad zbavujem. Este ked mas rad pevne skla, tak Nikkor 35/2, moj velmi oblubeny pripadne novy 35/1,8.
Ano, ta 20tka by sa i dala, ale v tej cene, to uz asi skutocne by som radsej kupil novu tokinu (pokial sa bavime o novom skle) z jedneho dovodu - 2O je pre mna uz tak na hrane. Predsa len, najradsej by som bol, aby to v prepocte na DX vyslo, resp. pohybovalo niekde medzi 20 - 28. Pevna 20 je uz vlastne 30 a to sa mi az tak moc uz napaci. Ale zas na druhu stranu, za 300 by som asi z druhej ruky neuvazoval :-D. Tak pokial ma niekto v mintovom stave, napiste SS. Dik ;-)
Ano, ta 20tka by sa i dala, ale v tej cene, to uz asi skutocne by som radsej kupil novu tokinu (pokial sa bavime o novom skle) z jedneho dovodu - 2O je pre mna uz tak na hrane. Predsa len, najradsej by som bol, aby to v prepocte na DX vyslo, resp. pohybovalo niekde medzi 20 - 28. Pevna 20 je uz vlastne 30 a to sa mi az tak moc uz napaci. Ale zas na druhu stranu, za 300 by som asi z druhej ruky neuvazoval :-D. Tak pokial ma niekto v mintovom stave, napiste SS. Dik ;-)
No hlavne treba vediet co clovek chce, mna zaujima hlavne vysledok, a vlastnit skla len kvoli malej cene, to nie je ciel...Tie zoomy nove zase az tak malo nestoja a od ruky tiez, napr. 11-16/2,8 okolo 400eur od ruky. Ked clovek hlada najde, ta 20tka je vyborne sklo, cesi ho predavaju od ruky od 7500-9900CZK, to by asi muselo byt riadne obite aby bolo lacnejsie. Nove take stoji 2x tolko, a nepoznam nikoho co sa ho chce len tak zbavit. Zo zoomov cenovo najlepsie vychadza Tokina 12-24/4, slusne sklo mal som, velmi dobre vysledky, ale bola sanca vymenit za Nikkor 12-24/4. Pevne skla mam rad kvoli celkovemu podaniu obrazu a hmotnosti, nevazia skoro nic v batohu...ked si vezmes 2-3 svetelne zoomy, mas co vlacit, ked vezmes pevne skla, tak nenesies skoro nic, pokial tam nemas dajaku 500/4,5...:0).
tokina 11-16/2.8 je perfektny objektiv, vlastnosti ako pevne sklo, vysoka svetelnost, perfektna ostrost, na 16mm pouzitelny aj na full-frame
Pokial mi je zname, na full frame nie je pouzitelna (teda ako s vyhliadkou do buducna, ze na fullframe budem pouzivat len 16 ohnisko je nie moc potesujuca...)... Keby bola, asi by som nevahal. Nechcem minut 650 euro na DX objektiv. Ked uz ano, tak len v pripade, ze mi v buducnosti posluzi na fullframe. Co sa tyka tychto ultra wide zoomov od Tokiny, Tamronu a Sigmy, mam to v merku a prvom prispevku som jasne napisal, preco by som sa radsej orientoval na fullframe pevne sklo, i ked by zatial sluzilo len na DX tele...
Pokial mi je zname, na full frame nie je pouzitelna (teda ako s vyhliadkou do buducna, ze na fullframe budem pouzivat len 16 ohnisko je nie moc potesujuca...)... Keby bola, asi by som nevahal. Nechcem minut 650 euro na DX objektiv. Ked uz ano, tak len v pripade, ze mi v buducnosti posluzi na fullframe. Co sa tyka tychto ultra wide zoomov od Tokiny, Tamronu a Sigmy, mam to v merku a prvom prispevku som jasne napisal, preco by som sa radsej orientoval na fullframe pevne sklo, i ked by zatial sluzilo len na DX tele...
http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm
niekde v strede stranky
fotim s nou na F5 tak viem o com pisem
ok ok sorry som to len tak prebehol. ale prave pri sirokouhlych objektivoch doslo k najvacsim zmenam a to co bolo kedysi vysadou pevnych skiel dnes dokaze plastovy zoom. teraz ma uz to ´sirokouhle´ videnie moc nedrzi, ale poskusal som kadeco a tato 11-16 je naozaj skvela, ostrost, bokeh...
Pán Srnec Vám napísal fundovaný názor na Vami uvádzané pevné sklá.
V ďalšej diskúzii Vám ponúkli alternatívu veľmi dobrej Tokiny 11-16/2.8, ktorá Vám však nevyhovuje z dôvodu možného prechodu na FX v Nikone.
Existujú ďalšie vynikajúce sklá použiteľné i na FX :
Nikon 14-24/2.8; Nikon 24/1,4; ale tie sú niekde inde cenovo.
Ono veľmi ťažko nájdete špičkovú kvalitu za nízku cenu - to proste spolu nejde. A ak uvažujete v budúcnosti s prechodom na FF - doporučujem Vám orientovať sa na originálne Nikon sklá.
Osobne si myslím, že by ste mohli zvážiť napr. nový AF-S Nikkor 16-35mm 1:4G ED VR, na ktorý je recenzia i na tomto portále.
Na dolnom konci je široký 16mm, je to sklo na FX a realatívne v cenovo prijateľnej hladine ku jeho kvalite.
Prajem Vám, aby sa Vám výber vydaril a boli ste spokojný !
Ultra wide prime Nikon DX
Chtiac nechtiac preto asi budes musiet siahnut po zoome. Nieje to ale nic strasne, pretoze take objektivy ako Tokina 12-24/4, Nikon 12-24/4 a Tokina 11-16/2,8 si na DSLR pocinaju vyborne a prekonavaju uvedene pevne skla.
...ale, sem tam si E-500ku požičiavam,,,,len tak, z melanchólie....
niekde v strede stranky
fotim s nou na F5 tak viem o com pisem
V ďalšej diskúzii Vám ponúkli alternatívu veľmi dobrej Tokiny 11-16/2.8, ktorá Vám však nevyhovuje z dôvodu možného prechodu na FX v Nikone.
Existujú ďalšie vynikajúce sklá použiteľné i na FX :
Nikon 14-24/2.8; Nikon 24/1,4; ale tie sú niekde inde cenovo.
Ono veľmi ťažko nájdete špičkovú kvalitu za nízku cenu - to proste spolu nejde. A ak uvažujete v budúcnosti s prechodom na FF - doporučujem Vám orientovať sa na originálne Nikon sklá.
Osobne si myslím, že by ste mohli zvážiť napr. nový AF-S Nikkor 16-35mm 1:4G ED VR, na ktorý je recenzia i na tomto portále.
Na dolnom konci je široký 16mm, je to sklo na FX a realatívne v cenovo prijateľnej hladine ku jeho kvalite.
Prajem Vám, aby sa Vám výber vydaril a boli ste spokojný !
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa