Viete mi prosim Vas niekto blizsie vysvetlit pojem TTL a iTTL (ITTL) meranie? Zakupil som blesk, ktory ako majitel uviedol fungoval na Nikon D40 aj D60 a na Nikon-e D70 nefunguje. Majitel mi uviedol ze D70 ma ine meranie ako analogove fotoaparaty a tiez ine ako D40 a D60. Pripadne neda sa to nejako okabatit aby to slapalo aj na D70? Blesk je Vivitar 6000 AF N. Za kazdu radu k danej veci budem velmi vdacny.
No hádať sa nebudem, ale tento blesk Ti na digitále fungovať nebude. To, že by fungoval na D40 a D60 a na D70 nie, je blbosť. Problém je v tom, že ttl blesky na analóg nefungujú na digitáloch. Na DSLR fungujú len tie typy starších bleskov, ktoré majú vlastné meranie a nie ttl. Ak sa mýlim, tak ma opravte.
Tak, tu to máš :
By enbergie on Jan 27, 2008
´ ´
Can I make the Vivitar 6000AF for Canon work on a Nikon DSLR?
As a manual flash, yes. Just cover the other proprietary pins and leave the centre trigger pin.
As a TTL flash, no. Canon and Nikon uses different hotshoe and flash metering.
No ale tuto konkretne znela otazka ci Vivitar 6000AF vyrabany pre Canon (dosadacia-pripojovacia pätica blesku pre Canon) bude fungovat aj na Nikon-e. No a v odpovedi je ze ako manualne nastavitelny bude ale automaticky merat nebude pretoze ma ine usporiadanie dosadacích kolickov (pinov) ako o Nikon, ale ja mam Vivitar vyrabany pre Nikon takze ta pätica by mala sediet no neblyska a neblyska :-)
sorry, okopíroval som nesprávny dotaz. No na googli je toho dosť - na DSLR nefunguje. Možno tak na úplne prvých, ktoré mali ttl prevzaté z analógov.
Ale, skús sa opýtať priamo kompetentnejšieho - Karla Srnca, on bude vedieť.
sorry, okopíroval som nesprávny dotaz. No na googli je toho dosť - na DSLR nefunguje. Možno tak na úplne prvých, ktoré mali ttl prevzaté z analógov.
dakujem, skusim, pekny zvysok dna a ´vela svetla´ :-)
Na D70 nebude v TTL fungovat iny blesk, ako vyrobeny pre digitalne zrkadlovky Nikon, tym padom podporujuci iTTL. Digitalne zrkadlovky meraju blesk inym sposobom ako analogove, pouzivaju meracie predzablesky, bez nich by boli vysledky nepresne. Takze rozdiel medzi TTL a iTTL (eTTL a pod.) je prave v rozdielnosti merania zablesku.
cize ak mam TLL a nikon d40 nebude mi to fungovat alebo ako tumu mam chapat pretoze mam blesk TLL a ide celkom fajn len ekd som dalej a odfotim tam mi niekedy to spravy prepal ale ked prizumujem je t okay ale najlespie je fotit tak 2m na diske a je to v pohode
TTL meranie
By enbergie on Jan 27, 2008
´ ´
Can I make the Vivitar 6000AF for Canon work on a Nikon DSLR?
As a manual flash, yes. Just cover the other proprietary pins and leave the centre trigger pin.
As a TTL flash, no. Canon and Nikon uses different hotshoe and flash metering.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa