Aj v súvislosti na práve uverejnenú recenziu na Eizo CG223W
http://www.ephoto.sk/foto-technika/novinky/eizo-cg223w/
by ma zaujímalo, čo všetko potrebujem, aby som využil DisplayPort: OK, VGA s DisplayPortom a monitor s DisplayPortom a príslušný kábel, to je jasné. Ale čo ďalej?
- je tam potrebná podpora operačného systému a drajvrov? Mňa zaujíma Win7 64bit.
- je na plnohodnotné využitie nejaká špeciálna podpora grafických softvérov (Lightroom a Photoshop)? Fotím 14bit NEF a potom práca v 16bit DNG/PSD/TIFF.
- aké rozlíšenie treba mať nastavené na karte (nie rozmery v pixeloch ale farebnú hĺbku)? TrueColor 32 bit je dosť?
- je to väčšia záťaž na výkon PC a grafiky?
- je to "mature" technológia, t.j. nie je to ešte stále v plienkach? VGAčky čo majú DisplayPort to aj spoľahlivo podporujú a naopak monitory čo sa s tým chvália to aj využívajú?
To že hlavná(?) výhoda je v zobrazení 2^30 oproti 2^24 je mi jasné.
DP je standard blizkej buducnosti, ktorym budu vybavene vsetky nove monitory, graficke karty, notebooky... Zatial ziaden z mne znamych programov nevyuziva jeho velku prednost a to 10-bit prenos obrazoveho signalu. Ano v CS5 zatial nie je potvrdene, ze by to podporovala. Da sa ale predpokladat, ze niektory z updatev by to mal riesit. Mozno sa to objavi aj v LR3. Takze DP urcite ano, ale vyuzijes ho asi az o niekolko mesiacov.
DP okrem bitovej hlbky by malo riesit aj rozlisenie, dnesne rozhrania ako HDMI, DVI a DVI-D su v tomto smere velmi obmedzene. Predpokladam, ze Linux bude vediet vyuzit vacsiu bitovu hlbku farieb relativne skoro (X-Windows system ma 16-bit/farebny kanal uz velmi dlho a 48-bitove farby mal uz SGI Octane s VPro grafickymi kartami okolo roku 1998 ).
Ja som v tomto smere dosť skeptický, jedna vec je poslať a vedieť preniesť obrazové informácie v 10tich bitoch a druhá vec je ich reálne zobraziť. Vidím to ako ďalšiu novinku ktorá bude vyťahovať peniaze z vreciek technoidov. Zasa budú plné fóra toho ktorý monitor lepšie zobrazuje miliardu farieb :-(
njn, vývoj nezastavíme, ale ja už mám tých nových ´štandardov´ niekedy plné zuby...
enem - podpora DPCP (DisplayPort Content Protection) neviem zatial som nevyuzil - mam si to predstavit ze az nehodou budem mat blueray prehravac tak k nemu pripojim bez problemov monitor? podobne som sa pital pred par dnami aj ja ... narazil na problem grafickych kariet s prehravanim ´chraneneho obsahu´ atd, nakoniec som to nechal plavat a kupil (iny z nizsej triedy) nemyslim si ze DisplayPort = vytahovanie penazi z vreciek ´technoidov´ mimoto nejaky tyzden tu uz je,viac http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort poondene DRM ...
DP okrem bitovej hlbky by malo riesit aj rozlisenie, dnesne rozhrania ako HDMI, DVI a DVI-D su v tomto smere velmi obmedzene. Predpokladam, ze Linux bude vediet vyuzit vacsiu bitovu hlbku farieb relativne skoro (X-Windows system ma 16-bit/farebny kanal uz velmi dlho a 48-bitove farby mal uz SGI Octane s VPro grafickymi kartami okolo roku 1998 ).
HDMI by som nevidel ako ´obmedzene´ 4096×2160 je vcelku dost .. ak som spravne pochopil problem je ´len v DRM/chranenom obsahu´ :-(
Problem je, ze su podporovane len niektore rozlisenia. Chcel som si cez HDMI pripojit TV (1366x768), ale podporovane rozlisenia su len 1280x720 a 1900x1080, nakoniec som musel pouzit VGA. Vyssie rozlisenie co pises je uz HDMI 1.3 aj to musi byt dual link.
Problem je, ze su podporovane len niektore rozlisenia. Chcel som si cez HDMI pripojit TV (1366x768), ale podporovane rozlisenia su len 1280x720 a 1900x1080, nakoniec som musel pouzit VGA. Vyssie rozlisenie co pises je uz HDMI 1.3 aj to musi byt dual link.
ano plny suhlas,
inak prave som dostal od kolegu zaujimavu prednasku ´o rozhraniach, ochranach, rozliseni, automatickom prepinani, maximalnom rozliseni, vyrobcoch a pseudoochrancoch´ teda, vydalo by to na clanok mozno by sa toho mohol niekto z redakcie chytit, je to zaujimave nielen zo strany ´technickej´ ale aj z pohladu ´ochrany chraneneho obsahu´ atd .. moj nazor na DRM/ochranu (koho?) radsej nenapisem, lebo by som iba nadaval
DisplayPort: Ano? Nie? Kedy? Už?
njn, vývoj nezastavíme, ale ja už mám tých nových ´štandardov´ niekedy plné zuby...
inak prave som dostal od kolegu zaujimavu prednasku ´o rozhraniach, ochranach, rozliseni, automatickom prepinani, maximalnom rozliseni, vyrobcoch a pseudoochrancoch´ teda, vydalo by to na clanok mozno by sa toho mohol niekto z redakcie chytit, je to zaujimave nielen zo strany ´technickej´ ale aj z pohladu ´ochrany chraneneho obsahu´ atd .. moj nazor na DRM/ochranu (koho?) radsej nenapisem, lebo by som iba nadaval
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa