Fórum » O TECHNIKE

DisplayPort: Ano? Nie? Kedy? Už?

Miro Bartánus
2010-04-16 11:23:22+02
Aj v súvislosti na práve uverejnenú recenziu na Eizo CG223W http://www.ephoto.sk/foto-technika/novinky/eizo-cg223w/ by ma zaujímalo, čo všetko potrebujem, aby som využil DisplayPort: OK, VGA s DisplayPortom a monitor s DisplayPortom a príslušný kábel, to je jasné. Ale čo ďalej? - je tam potrebná podpora operačného systému a drajvrov? Mňa zaujíma Win7 64bit. - je na plnohodnotné využitie nejaká špeciálna podpora grafických softvérov (Lightroom a Photoshop)? Fotím 14bit NEF a potom práca v 16bit DNG/PSD/TIFF. - aké rozlíšenie treba mať nastavené na karte (nie rozmery v pixeloch ale farebnú hĺbku)? TrueColor 32 bit je dosť? - je to väčšia záťaž na výkon PC a grafiky? - je to "mature" technológia, t.j. nie je to ešte stále v plienkach? VGAčky čo majú DisplayPort to aj spoľahlivo podporujú a naopak monitory čo sa s tým chvália to aj využívajú? To že hlavná(?) výhoda je v zobrazení 2^30 oproti 2^24 je mi jasné.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-04-16 11:45:30+02
DP je standard blizkej buducnosti, ktorym budu vybavene vsetky nove monitory, graficke karty, notebooky... Zatial ziaden z mne znamych programov nevyuziva jeho velku prednost a to 10-bit prenos obrazoveho signalu. Ano v CS5 zatial nie je potvrdene, ze by to podporovala. Da sa ale predpokladat, ze niektory z updatev by to mal riesit. Mozno sa to objavi aj v LR3. Takze DP urcite ano, ale vyuzijes ho asi az o niekolko mesiacov.

bear
- moderator
2010-04-16 12:15:45+02
DP okrem bitovej hlbky by malo riesit aj rozlisenie, dnesne rozhrania ako HDMI, DVI a DVI-D su v tomto smere velmi obmedzene. Predpokladam, ze Linux bude vediet vyuzit vacsiu bitovu hlbku farieb relativne skoro (X-Windows system ma 16-bit/farebny kanal uz velmi dlho a 48-bitove farby mal uz SGI Octane s VPro grafickymi kartami okolo roku 1998 ).

jozef.balara
2010-04-16 13:33:11+02
Ja som v tomto smere dosť skeptický, jedna vec je poslať a vedieť preniesť obrazové informácie v 10tich bitoch a druhá vec je ich reálne zobraziť. Vidím to ako ďalšiu novinku ktorá bude vyťahovať peniaze z vreciek technoidov. Zasa budú plné fóra toho ktorý monitor lepšie zobrazuje miliardu farieb :-(
njn, vývoj nezastavíme, ale ja už mám tých nových ´štandardov´ niekedy plné zuby...

spam82
2010-04-16 15:05:50+02
enem - podpora DPCP (DisplayPort Content Protection) neviem zatial som nevyuzil - mam si to predstavit ze az nehodou budem mat blueray prehravac tak k nemu pripojim bez problemov monitor? podobne som sa pital pred par dnami aj ja ... narazil na problem grafickych kariet s prehravanim ´chraneneho obsahu´ atd, nakoniec som to nechal plavat a kupil (iny z nizsej triedy) nemyslim si ze DisplayPort = vytahovanie penazi z vreciek ´technoidov´ mimoto nejaky tyzden tu uz je,viac http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort poondene DRM ...

spam82
2010-04-16 15:19:45+02
príspevok od: bear
DP okrem bitovej hlbky by malo riesit aj rozlisenie, dnesne rozhrania ako HDMI, DVI a DVI-D su v tomto smere velmi obmedzene. Predpokladam, ze Linux bude vediet vyuzit vacsiu bitovu hlbku farieb relativne skoro (X-Windows system ma 16-bit/farebny kanal uz velmi dlho a 48-bitove farby mal uz SGI Octane s VPro grafickymi kartami okolo roku 1998 ).
HDMI by som nevidel ako ´obmedzene´ 4096×2160 je vcelku dost .. ak som spravne pochopil problem je ´len v DRM/chranenom obsahu´ :-(

bear
- moderator
2010-04-16 15:32:15+02
Problem je, ze su podporovane len niektore rozlisenia. Chcel som si cez HDMI pripojit TV (1366x768), ale podporovane rozlisenia su len 1280x720 a 1900x1080, nakoniec som musel pouzit VGA. Vyssie rozlisenie co pises je uz HDMI 1.3 aj to musi byt dual link.

spam82
2010-04-16 15:59:31+02
príspevok od: bear
Problem je, ze su podporovane len niektore rozlisenia. Chcel som si cez HDMI pripojit TV (1366x768), ale podporovane rozlisenia su len 1280x720 a 1900x1080, nakoniec som musel pouzit VGA. Vyssie rozlisenie co pises je uz HDMI 1.3 aj to musi byt dual link.
ano plny suhlas,

inak prave som dostal od kolegu zaujimavu prednasku ´o rozhraniach, ochranach, rozliseni, automatickom prepinani, maximalnom rozliseni, vyrobcoch a pseudoochrancoch´ teda, vydalo by to na clanok mozno by sa toho mohol niekto z redakcie chytit, je to zaujimave nielen zo strany ´technickej´ ale aj z pohladu ´ochrany chraneneho obsahu´ atd .. moj nazor na DRM/ochranu (koho?) radsej nenapisem, lebo by som iba nadaval

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()