tieto MEGApixelove amaterske zrkadlovky su len tah podla mna... Hlavne tato 550tka, pri ktorej si myslis ze aky fajn fotak za dobry peniaz. Ale pravda je taka, ze na taky fotak s takym rozlisenim musis kupit poriadny drahy objektiv... Inak kvalita, nic... :)
Aj ked bol by som aj ja zvedavy na nejake skusenosti ludi co ho uz maju, ak maju :)
mna by zaujimalo ako sa to chova ked to prepnes na 12mpix...na 18 treba sklo s brutalnou kresbou...ale ked to bude fotit do 12mpix tak co to spravi ? to mi len tak napadlo.....lebo s 18 mozes tlacit putac co je pri ceste :)
mna by zaujimalo ako sa to chova ked to prepnes na 12mpix...na 18 treba sklo s brutalnou kresbou...ale ked to bude fotit do 12mpix tak co to spravi ? to mi len tak napadlo.....lebo s 18 mozes tlacit putac co je pri ceste :)
Mám ho, a konštrukčne veľmi podarený foťák. Vyhovuje mi s výnimkou manuálneho vyváženia bielej, ale neviem, či aj iné zrkadlovky to riešia tak blbo - 3 kroky, namiesto jedného (urobiť fotku pre nastavenie manuálneho vyváženia bielej, v menu nastaviť manuálne vyváženie na túto fotku a nakoniec zmeniť aktuálne vyváženie bielej na manuálne). Čo sa týka 18 Mpx, tak je naozaj problém urobiť ostrú fotku na 100% priblížení - ale to čaká hádam každý. Čiastočne je to problém objektívov a čiastočne probém toho, že pri takej hustote pixlov a hĺbka ostrosti extrémne malá (zas pri 100% priblížení, pri tlači to však nevidno - tam na to vplýva pozorovacia vzdialenosť). Ďalej by som upozornil, že Canon 550D sníma buď 18Mpx, 8.5Mpx alebo 4.5Mpx, t.j. ak chceš 12Mpx, musíš fotiť do 18Mpx a downsamplovať.
Uz pri 500D bolo tych 15MPx trochu zbytocnych. Bol som trochu sklamany, ze preco takto zbytocne prehanaju. Radsej mohli ostat pri 12MPx a zvysit kvalitu vystupu pri vysokych ISO. 550kou to este viac prehnali, co sa tyka MPx. Ok, ze vyvinuli lepsi CMOS s inou konstrukciou mikrososoviek, ale 18 MPx je uz moc - hlavne z hladiska potreby kvalitnych objektivov. Je to smutne, ked low-end zrkadlovka vyzaduje kupu tych najkvalitnejsich - a samozrejme dost drahych skiel. Low-end Nikony sa v tomto viac drzia pri zemi, ale zas maju velmi neprakticky riesene ovladanie.
Mari sa mi, ze som kdesi cital, ze pri downsampli (postproces, nie priamo vo fotaku) z 18 na 12MPx vychadzali lepsie vysledky ako pri nativnom 12MPx rozliseni. Hlavne co sa tyka sumu...
Tak som urobil narychlo 2x2 pokusne cvaky so 7D do jpeg-u na ISO 100. Prve dva na plnych 18Mpix druhe dva na 8Mpix. Potom som tie vacsie zmensil cez obycajny IrfanView. S nosom nalepenym na obrazovke monitora musim konstatovat, ze pri jednej serie boli o malicky malilinky kusok lepsie fotky downsamplovane v druhom pripade tie, ktore vyplul priamo fotak uz v 8Mpix rozliseni. Tak si teraz vyberte ... ;-)
Tak som urobil narychlo 2x2 pokusne cvaky so 7D do jpeg-u na ISO 100. Prve dva na plnych 18Mpix druhe dva na 8Mpix. Potom som tie vacsie zmensil cez obycajny IrfanView. S nosom nalepenym na obrazovke monitora musim konstatovat, ze pri jednej serie boli o malicky malilinky kusok lepsie fotky downsamplovane v druhom pripade tie, ktore vyplul priamo fotak uz v 8Mpix rozliseni. Tak si teraz vyberte ... ;-)
V tvojom prípade musíš dostať +/- rovnaký výsledok. Rozdiel bude ak nafotíš rovnakú scénu dvoma rozdielnymi snímačmi, napr. Canon 450D (12 Mpx) a Canon 550D (18 Mpx a downsample na 12 Mpx).
Downsampling ti ´zlieva´ pixle dokopy a tak prirodzene redukuje šum, pričom v pôvodnom snímku môže byť šumu viacej a pri downsamplovaní na rovnaké rozšírenie ho bude menej. Pri snímaní na 7D do 8 Mpx ti downsampling urobí priamo foťák a preto výsledok bude +/- rovnaký ako keď to downsampluješ v PC (závisí len od použitého algoritmu).
No viac menej som nic ine nechcel povedat. Ale myslim, ze v debate nad mojim prispevkom boli nejake otazky. Takze to smerovalo k tomu. Mrkni teda vyssie.
Canon EOS 550D
Aj ked bol by som aj ja zvedavy na nejake skusenosti ludi co ho uz maju, ak maju :)
Downsampling ti ´zlieva´ pixle dokopy a tak prirodzene redukuje šum, pričom v pôvodnom snímku môže byť šumu viacej a pri downsamplovaní na rovnaké rozšírenie ho bude menej. Pri snímaní na 7D do 8 Mpx ti downsampling urobí priamo foťák a preto výsledok bude +/- rovnaký ako keď to downsampluješ v PC (závisí len od použitého algoritmu).
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa