Ahojte . Mám otázku . Mám nový Nikon D 90 so setovým objektívom 18-105 . Cez víkend som fotil a zrazu mi začalo na display blikať F-- .Dalo sa fotiť len v M režime , predvolené režimy nefungovali . V manuále je napísané : nie je pripojený žiadny objektív , je pripojený objektív bez procesoru . Pripojený bol od samého začiatku uvedený setový objektív . Po zapnutí a vypnutí foťáku ( teda až po 2 to z displayu zmizlo a dalo sa nastaviť všetko ) . 2. otázka je - bracketing sa mi dá nastaviť len pri programe s prioritou clony, pri prednastavených programoch to nejde . ( mal som Olympus C 5050 , tu bracketing fungoval tak že spravil 3 fotky v sérii pri akomkoľvek programe ). V nastavení a v manuále som toto nenašiel . ďakujem za odpovede . D
Bohužiaľ toto robí aj mne. Treba len dotiahnuť objektív v bajonete. Proste objektív sa kus pootočí a kontakty stratia spojenie a tak telo prestane ´vidieť´ objektív.
Urobí to vždy keď ho vyberiem z brašny (Lowepro NOVA 180) vonku a pritom tam je v polohe ´dole hlavou´ teda objektív smerom dole a telo hore na ňom, takže by to telo malo viacej tlačiť na objektív a kontakty by sa mali k sebe tlačiť a nie dávať od seba(?) Napriek tomu keď ho vyberiem a zapnem, tak mám na displaji len čiarky a vidím, že tam nie je komunikácia s telom. Ono to stačí len chytiť dlaňou za objektív a pootočiť s ním ako keby som ho zakladal. Skúšal som aj stisnúť ten gombík na uvoľnenie objektívu, potom som ho pootočil asi 2 cm ako keby som ho išiel dať dole z bajonetu a vzápätí som ho dal tak ´energickejšie´ naspäť v domnení, že to tam lepšie ´sadne´ do bajonetu. Lenže pri ďalšom vybratí v brašny už tam bol ten problém opäť(!) Takže už to neuvoľňujem tým gombíkom nech sa tam zbytočne nedostane prach do šachty a len to tlakom dotlačím naspäť do pozície. Neviem, či je chyba ten objektív, alebo ten bajonet(?) Na starej zostave Nikon D70 + Nikkor 18-70/f3.5-5.6 sa mi tento problém za 4 roky nestal ani raz(!)
či to náhodou nebude tým, že 18-70 má kovový bajonet :-)
Takže by to telo malo viacej tlačiť na objektív a kontakty by sa mali k sebe tlačiť a nie dávať od seba(?)
U nikonu sú kontakty z boku bajonetu.....ale ani u Canonu táto teoria neprejde , nakolko bajonet fixne drží polohu.....
Chlapci ,Vami popisované závady sú jednoznačne zrelé na reklamáciu.....
Otestujte si telo na inom skle a šup s jedným alebo sruhým do servisu....alebo oboma , ak boli kupované v sete....
či to náhodou nebude tým, že 18-70 má kovový bajonet :-)
Tiež mám D90 aj uvedený seťák. Párkrát som mal tento problém aj so seťákom, ale aj s makráčom tokina 100 mm f2,8, ktorý má kovový bajonet, takže v tom si myslím to nebude. Len pootočenie objektívu na tele príliš nepomáhalo, aj keď občas pomohlo. Vždy však zabralo zloženie objektívu z tela a jeho opätovné nasadenie, resp. ešte aj ofúknutie kontaktov.... môže tam byť nejaká špina.
reklamacia ... bud objektiv alebo D90 maju prilis velku odchylku pri vyrobe bajonetu ...
Podla mna to bude skôr prítlakom kontaktov.....styčná plocha kontaktov na tele fotoaparátu je o dosť širšia ,ako styčná plocha kontaktov objektívu....ta minimálna vôla bajonetu voči telu zrejme nie je až tak veľká aby došlo k rozopnutiu kontaktu medzi nimi....
Zvlášť u Nikonu by k takémuto prerušeniu okruhu nemalo dôjsť , nakoľko , ako som už spomínal má kontakty z boku po obvode bajonetu....
Prenos medzi oblektívom a telom prebieha tak že medzi vonkajšim kontaktom obj.a jeho vnútorným kontaktom je mini pružina, ktorá ma na starosti prítlak voči telu fotoaparátu.....takto sa informácia prenáša cez viacero dotykových plôch a tu môžu vznikať spomenuté problémy.....
Podla mna to bude skôr prítlakom kontaktov.....styčná plocha kontaktov na tele fotoaparátu je o dosť širšia ,ako styčná plocha kontaktov objektívu....ta minimálna vôla bajonetu voči telu zrejme nie je až tak veľká aby došlo k rozopnutiu kontaktu medzi nimi....
Zvlášť u Nikonu by k takémuto prerušeniu okruhu nemalo dôjsť , nakoľko , ako som už spomínal má kontakty z boku po obvode bajonetu....
Prenos medzi oblektívom a telom prebieha tak že medzi vonkajšim kontaktom obj.a jeho vnútorným kontaktom je mini pružina, ktorá ma na starosti prítlak voči telu fotoaparátu.....takto sa informácia prenáša cez viacero dotykových plôch a tu môžu vznikať spomenuté problémy.....
alebo ma len spinave kontakty na tele alebo objektive ...
Tiež mám D90 aj uvedený seťák. Párkrát som mal tento problém aj so seťákom, ale aj s makráčom tokina 100 mm f2,8, ktorý má kovový bajonet, takže v tom si myslím to nebude. Len pootočenie objektívu na tele príliš nepomáhalo, aj keď občas pomohlo. Vždy však zabralo zloženie objektívu z tela a jeho opätovné nasadenie, resp. ešte aj ofúknutie kontaktov.... môže tam byť nejaká špina.
Ja mam D90 rok aj setak 18-105 a fakt sa mi nic take nestalo ani raz... skusil by som nasadit objektiv na ine telo a odkusat ale myslim si ze by ste to mali dat reklamovat.
Tu sa to riešilo ale neviem ako sa to vyriešilo. Neviem či netreba kontakty vyčistiť. Ja ten problém nemám. Používam N18-200 VR a S17-70 OS. Zdá sa, že to nie je ojedinelý prípad.
http://forum.fotografovani.cz/read.php?51,3025258,3025258#msg-3025258
na dpreview forach sa tusim 2 mesiace dozadu riesilo, ked chlapikovi to D90 robila s tamronom 17-50 VC, mal 3 objektivy a vsetky mu hadzali F-- chybu. nakoniec vzal tusim sigmu 18-50 ktora fungovala bez problemov...
Ja som mal tento problém uz aj na D50...ale ked to naratam spolu, nech sa mi to stalo 10 x za cca 4 roky, co fotim s digi zrkadlovkou. Nevidim preto v mojom pripade dovod reklamovat. Ako vravim, po opätovnom nasadeni objektivu a pripadne este ofuknuti kontaktov bolo po probleme...aj na niekolko mesiacov.
Ale potom je to o kontaktoch na objektivoch, mozu byt trosku zaoxidovane. Ja to v takychto pripadoch robim tak, ze vezmem jemnu gumu na gumovanie a nou prebehnem kontakty, aby sa povrchovy oxid dostal prec a je po probleme. Este dodam, ze sa profesionalne venujem elektronike a toto je normalne riesenie problemov s kontaktami. Inak mam aj ja D90 + setak + 70-200 a prehadzujem ich z casu na cas, ale moja D90ka mi este takuto chybu nevyhodila ( chvalabohu).
NIkon D 90
k tej druhej otázke - manuál strana 94, druhý odstavec, druhá veta...
Treba si na to zvyknúť, nestávalo sa to často.
U nikonu sú kontakty z boku bajonetu.....ale ani u Canonu táto teoria neprejde , nakolko bajonet fixne drží polohu.....
Chlapci ,Vami popisované závady sú jednoznačne zrelé na reklamáciu.....
Otestujte si telo na inom skle a šup s jedným alebo sruhým do servisu....alebo oboma , ak boli kupované v sete....
http://forum.fotografovani.cz/read.php?51,3025258,3025258#msg-3025258
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa