Fórum » O TECHNIKE

NIkon D 90

Daster
2010-04-27 11:17:39+02
Ahojte . Mám otázku . Mám nový Nikon D 90 so setovým objektívom 18-105 . Cez víkend som fotil a zrazu mi začalo na display blikať F-- .Dalo sa fotiť len v M režime , predvolené režimy nefungovali . V manuále je napísané : nie je pripojený žiadny objektív , je pripojený objektív bez procesoru . Pripojený bol od samého začiatku uvedený setový objektív . Po zapnutí a vypnutí foťáku ( teda až po 2 to z displayu zmizlo a dalo sa nastaviť všetko ) . 2. otázka je - bracketing sa mi dá nastaviť len pri programe s prioritou clony, pri prednastavených programoch to nejde . ( mal som Olympus C 5050 , tu bracketing fungoval tak že spravil 3 fotky v sérii pri akomkoľvek programe ). V nastavení a v manuále som toto nenašiel . ďakujem za odpovede . D

Dudko
2010-04-27 11:31:39+02
Bohužiaľ toto robí aj mne. Treba len dotiahnuť objektív v bajonete. Proste objektív sa kus pootočí a kontakty stratia spojenie a tak telo prestane ´vidieť´ objektív.

Daster
2010-04-27 11:32:45+02
Ahoj Dušky . To som ja Dušan K . ďakujem . Napíšem Ti mail.

Granko
2010-04-27 11:50:29+02
ak to urobí viackrát, môže to byť vôľou objektívu - stačí s ním trochu pootočiť alebo porieš servis, keď to máš v záruke...

k tej druhej otázke - manuál strana 94, druhý odstavec, druhá veta...

duroslav
2010-04-27 11:55:23+02
Mne to pár razy tiež urobilo - so seťákom. S objektívmy s kovovým bajonetom sa to nestalo ani s jedným.
Treba si na to zvyknúť, nestávalo sa to často.

discover
2010-04-27 12:32:11+02
príspevok od: Daster
Ahoj Dušky . To som ja Dušan K . ďakujem . Napíšem Ti mail.
Skús objektív dať dole z tela a hned ho daj späť a je to preč.D 90 s tým objektívom to niekedy robieva.

Dudko
2010-04-27 12:36:14+02
Urobí to vždy keď ho vyberiem z brašny (Lowepro NOVA 180) vonku a pritom tam je v polohe ´dole hlavou´ teda objektív smerom dole a telo hore na ňom, takže by to telo malo viacej tlačiť na objektív a kontakty by sa mali k sebe tlačiť a nie dávať od seba(?) Napriek tomu keď ho vyberiem a zapnem, tak mám na displaji len čiarky a vidím, že tam nie je komunikácia s telom. Ono to stačí len chytiť dlaňou za objektív a pootočiť s ním ako keby som ho zakladal. Skúšal som aj stisnúť ten gombík na uvoľnenie objektívu, potom som ho pootočil asi 2 cm ako keby som ho išiel dať dole z bajonetu a vzápätí som ho dal tak ´energickejšie´ naspäť v domnení, že to tam lepšie ´sadne´ do bajonetu. Lenže pri ďalšom vybratí v brašny už tam bol ten problém opäť(!) Takže už to neuvoľňujem tým gombíkom nech sa tam zbytočne nedostane prach do šachty a len to tlakom dotlačím naspäť do pozície. Neviem, či je chyba ten objektív, alebo ten bajonet(?) Na starej zostave Nikon D70 + Nikkor 18-70/f3.5-5.6 sa mi tento problém za 4 roky nestal ani raz(!)

duroslav
2010-04-27 12:45:57+02
či to náhodou nebude tým, že 18-70 má kovový bajonet :-)

javelin
2010-04-27 13:32:12+02
príspevok od: duroslav
Takže by to telo malo viacej tlačiť na objektív a kontakty by sa mali k sebe tlačiť a nie dávať od seba(?)

U nikonu sú kontakty z boku bajonetu.....ale ani u Canonu táto teoria neprejde , nakolko bajonet fixne drží polohu.....
Chlapci ,Vami popisované závady sú jednoznačne zrelé na reklamáciu.....
Otestujte si telo na inom skle a šup s jedným alebo sruhým do servisu....alebo oboma , ak boli kupované v sete....

štalo
2010-04-27 15:46:06+02
príspevok od: duroslav
Tiež mám D90 aj uvedený seťák. Párkrát som mal tento problém aj so seťákom, ale aj s makráčom tokina 100 mm f2,8, ktorý má kovový bajonet, takže v tom si myslím to nebude. Len pootočenie objektívu na tele príliš nepomáhalo, aj keď občas pomohlo. Vždy však zabralo zloženie objektívu z tela a jeho opätovné nasadenie, resp. ešte aj ofúknutie kontaktov.... môže tam byť nejaká špina.

haplo602
2010-04-27 15:51:17+02
reklamacia ... bud objektiv alebo D90 maju prilis velku odchylku pri vyrobe bajonetu ...

javelin
2010-04-27 16:06:41+02
príspevok od: haplo602
reklamacia ... bud objektiv alebo D90 maju prilis velku odchylku pri vyrobe bajonetu ...
Podla mna to bude skôr prítlakom kontaktov.....styčná plocha kontaktov na tele fotoaparátu je o dosť širšia ,ako styčná plocha kontaktov objektívu....ta minimálna vôla bajonetu voči telu zrejme nie je až tak veľká aby došlo k rozopnutiu kontaktu medzi nimi....
Zvlášť u Nikonu by k takémuto prerušeniu okruhu nemalo dôjsť , nakoľko , ako som už spomínal má kontakty z boku po obvode bajonetu....
Prenos medzi oblektívom a telom prebieha tak že medzi vonkajšim kontaktom obj.a jeho vnútorným kontaktom je mini pružina, ktorá ma na starosti prítlak voči telu fotoaparátu.....takto sa informácia prenáša cez viacero dotykových plôch a tu môžu vznikať spomenuté problémy.....

haplo602
2010-04-27 21:38:05+02
príspevok od: javelin
Podla mna to bude skôr prítlakom kontaktov.....styčná plocha kontaktov na tele fotoaparátu je o dosť širšia ,ako styčná plocha kontaktov objektívu....ta minimálna vôla bajonetu voči telu zrejme nie je až tak veľká aby došlo k rozopnutiu kontaktu medzi nimi....
Zvlášť u Nikonu by k takémuto prerušeniu okruhu nemalo dôjsť , nakoľko , ako som už spomínal má kontakty z boku po obvode bajonetu....
Prenos medzi oblektívom a telom prebieha tak že medzi vonkajšim kontaktom obj.a jeho vnútorným kontaktom je mini pružina, ktorá ma na starosti prítlak voči telu fotoaparátu.....takto sa informácia prenáša cez viacero dotykových plôch a tu môžu vznikať spomenuté problémy.....
alebo ma len spinave kontakty na tele alebo objektive ...

javelin
2010-04-27 22:01:19+02
príspevok od: haplo602
alebo ma len spinave kontakty na tele alebo objektive ...
nemá.....ver mi...ibaže by pri otvorenej šachte obedoval....pozlátené kontakty majú neskutočný prechod....

Radovan
2010-04-28 00:12:10+02
príspevok od: štalo
Tiež mám D90 aj uvedený seťák. Párkrát som mal tento problém aj so seťákom, ale aj s makráčom tokina 100 mm f2,8, ktorý má kovový bajonet, takže v tom si myslím to nebude. Len pootočenie objektívu na tele príliš nepomáhalo, aj keď občas pomohlo. Vždy však zabralo zloženie objektívu z tela a jeho opätovné nasadenie, resp. ešte aj ofúknutie kontaktov.... môže tam byť nejaká špina.
Ja mam D90 rok aj setak 18-105 a fakt sa mi nic take nestalo ani raz... skusil by som nasadit objektiv na ine telo a odkusat ale myslim si ze by ste to mali dat reklamovat.

Jozef035
2010-04-28 08:27:17+02
Tu sa to riešilo ale neviem ako sa to vyriešilo. Neviem či netreba kontakty vyčistiť. Ja ten problém nemám. Používam N18-200 VR a S17-70 OS. Zdá sa, že to nie je ojedinelý prípad.
http://forum.fotografovani.cz/read.php?51,3025258,3025258#msg-3025258

wayne
2010-04-28 10:31:59+02
na dpreview forach sa tusim 2 mesiace dozadu riesilo, ked chlapikovi to D90 robila s tamronom 17-50 VC, mal 3 objektivy a vsetky mu hadzali F-- chybu. nakoniec vzal tusim sigmu 18-50 ktora fungovala bez problemov...

štalo
2010-04-28 14:07:04+02
Ja som mal tento problém uz aj na D50...ale ked to naratam spolu, nech sa mi to stalo 10 x za cca 4 roky, co fotim s digi zrkadlovkou. Nevidim preto v mojom pripade dovod reklamovat. Ako vravim, po opätovnom nasadeni objektivu a pripadne este ofuknuti kontaktov bolo po probleme...aj na niekolko mesiacov.

MiroH
2010-04-28 14:18:34+02
Ale potom je to o kontaktoch na objektivoch, mozu byt trosku zaoxidovane. Ja to v takychto pripadoch robim tak, ze vezmem jemnu gumu na gumovanie a nou prebehnem kontakty, aby sa povrchovy oxid dostal prec a je po probleme. Este dodam, ze sa profesionalne venujem elektronike a toto je normalne riesenie problemov s kontaktami. Inak mam aj ja D90 + setak + 70-200 a prehadzujem ich z casu na cas, ale moja D90ka mi este takuto chybu nevyhodila ( chvalabohu).

MartinH
2010-04-28 23:44:11+02
robi mi to bezne na nikkoroch aj na tokine..

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()