zdravim vsetkych
Toto asi bude dost mimo na tomto fore, ale skusim aj tak. Moze mi niekto predviest/zapozicat Mamiya 645 Super/Pro alebo Bronica ETR* ?? neviem sa rozhodnut ktory z nich kupit a nemam si to kde fyzicku odskusat. bratislava a okolie.
daka
Urcite Mamyia, je omnoho rozsirenejsia a tym je aj dostupnejsie prislusenstvo. Bronica je nadupana elektronikou, ked sa s tym nieco stane, mozes ju hodit do kosa. Nikto to neopravi.
Ja Mamyie poznam a viem, ze az na tie najstarsie su pomerne vybavene elektronikou. Oproti Bronice su ale spolahlivejsie a este stale sa daju opravit. Ja by som aj tak isiel do niecoho menej elektronickeho. Pri strednom formate je ti aj tak elektronika na nic.
Mal som obidve znacky viacere modely, Bronica mi viac prirastla k srdcu, krasna masinka, ale ked by som si opat isiel kupit tak radsej Mamiyu, z dovodov co napisal Karol a plus preto, ze Bronica ako znacka skoncila a kupis iba bazarove kusy, aj ked sa vyskytuju, ale ovela menej ako Mamiya, hlavne ked budes chciet nejake to sklo dokupit a pod.
Mal som obidve znacky viacere modely, Bronica mi viac prirastla k srdcu, krasna masinka, ale ked by som si opat isiel kupit tak radsej Mamiyu, z dovodov co napisal Karol a plus preto, ze Bronica ako znacka skoncila a kupis iba bazarove kusy, aj ked sa vyskytuju, ale ovela menej ako Mamiya, hlavne ked budes chciet nejake to sklo dokupit a pod.
toho som si plne vedomy, preliezol som rozne internetove zdroje a pribilizne to sedi s tvojim zhrnutim. nastastie to co hladam je v pohode dostupne pre obidva systemy v priblizne rovnakej cenovej kategorii.
tuto temu som zalozil, lebo som dufal ze mozno sa niekto ozve kto taky pristroj aktualne vlastni. nie preto, aby som dostaval rady cez ktore som si uz presiel v minulych mesiacoch :-) mozno som to mal napisat v uvodnom prispevku.
moj aktualny problem je ergonomia ovladania. proste nechcem kupovat cez internet fotak, ktory potom budem neznasat kvoli zlemu ovladaniu.
S obidvoma sa velmi dobre robilo... na stredoformat, tie 645 dobre sedia v ruke. Bronica bola tiez sikovna masinka, dobre sa ovladala i sedela v ruke. Trosku horsie sa robilo s M RB67, ale s rukovatou to u bolo lepsie-inac nadherne vysledky. Mozno by si mohol zajst do Prolaiky, tam sa dost casto vyskytuju cele zostavy, mozno by si si tam mohol osahat, ked nie Bronicu, ta sa tak casto tam nevyskytne, ale Mamiyu urcite.
no Prolaika by bola moznost ... ale potrebujem sa prejst po meste a vycvakat aspon jeden film ... skusat v obchode a fotit je casto iny zazitok ... v prolaike som videl M645 Super a Bronica SQA ... asi dakedy zajdem znova ...
re: RB67 ... rozmyslal som aj nad RZ67 na zaciatku :-) ale velkost to zmenila ... fotak ktory nemam so sebou ked treba je zbytocny ... aj ked na studiove fotenie by to bol asi ideal ...
toho som si plne vedomy, preliezol som rozne internetove zdroje a pribilizne to sedi s tvojim zhrnutim. nastastie to co hladam je v pohode dostupne pre obidva systemy v priblizne rovnakej cenovej kategorii.
tuto temu som zalozil, lebo som dufal ze mozno sa niekto ozve kto taky pristroj aktualne vlastni. nie preto, aby som dostaval rady cez ktore som si uz presiel v minulych mesiacoch :-) mozno som to mal napisat v uvodnom prispevku.
moj aktualny problem je ergonomia ovladania. proste nechcem kupovat cez internet fotak, ktory potom budem neznasat kvoli zlemu ovladaniu.
ak môžem svoj názor - pri strednom formáte by som ergonómiu ani neriešil skor spoľahlivosť a kvalitu obrazu, synchro čas s bleskom a podstatnejšie veci, veď všetko nastavuješ aj tak manuálne a na 90% ak fotíš na film tak to budeš mať na statíve - film je tak drahý že teda aspoň ja neriskujem nejaký roztrasený obraz.. Staršie Hasselblady maju katastrofálnu ergonómiu a napriek tomu sú špica.
Jozef, hore som pisal ze podmienka je centralna uzavierka, to riesi synchro cas. Ergonomiou som myslel asi tolko, ci vsetky ovladacie prvky su na rozumnych miestach a netreba zbytocne pozerat po fotaku ako je co nastavene (rozlisovanie hmatom).
Jozef, hore som pisal ze podmienka je centralna uzavierka, to riesi synchro cas. Ergonomiou som myslel asi tolko, ci vsetky ovladacie prvky su na rozumnych miestach a netreba zbytocne pozerat po fotaku ako je co nastavene (rozlisovanie hmatom).
A vieš vôbec čo chceš ? , lebo ani jeden z týchto modelov nemá centrálnu uzávierku ,,,
synchro na Mamiya je 1/90 s , to je dosť o ´ hubu ´ ,,,
nič v zlom - kup si hasselblad, ale za predpokladu že si už fotil chvíľu s Pentacon Six/Kix. Ešte otázočka - s čím si doteraz fotil?
nič v zlom - kup si hasselblad, ale za predpokladu že si už fotil chvíľu s Pentacon Six/Kix. Ešte otázočka - s čím si doteraz fotil?
Jasná volba Hasselblad 500 CM , tam nie je čo riešíť , centrálna uzávierka ,
výmenné magazíny , fantastická optika ,,,
precízna nemecká ´ hodinárska ´ prácička absolutne profi trieda , manual ...
Ja pouzivam Bronicu SQ-am..tu s motorovym previjacom. mam v plna ale vymenit telo, lebo je to zbytocne tazke.
co sa tyka kvality som fakt spokojny. Bronica sa da kupit na ebayi velmi vyhodne. etrs je este lacnejsia ako sq. mne sa podarilo za 500 eur kupit telo sq am, 50mm 80mm blesk a expozimeter. Vcera prisiel merany hranol:D
m645 super/pro - maju strbinovu uzavierku, ale existuju pre ne aj objektivy s centralnou uzavierkou, su oznacene L/S (55mm, 70mm, 150mm)
Bronica - komplet vsetky objektivy s centralnou uzavierkou pre vsetky modely
Mamiya RB/RZ67 - komplet vsetky objektivy s centralnou uzavierkou
re: Hasselblad, keby som mal na to prachy tak si kupim D3x a neriesim ... HB je drahy, nema nejake velke vyhody, a je to stvorec co nieje prave pre mna
Ja pouzivam Bronicu SQ-am..tu s motorovym previjacom. mam v plna ale vymenit telo, lebo je to zbytocne tazke.
co sa tyka kvality som fakt spokojny. Bronica sa da kupit na ebayi velmi vyhodne. etrs je este lacnejsia ako sq. mne sa podarilo za 500 eur kupit telo sq am, 50mm 80mm blesk a expozimeter. Vcera prisiel merany hranol:D
konecne jeden clovek co ma ako tak relevantne poznamky ku teme :-) daka za info
zapozicanie stredoformatu
re: RB67 ... rozmyslal som aj nad RZ67 na zaciatku :-) ale velkost to zmenila ... fotak ktory nemam so sebou ked treba je zbytocny ... aj ked na studiove fotenie by to bol asi ideal ...
synchro na Mamiya je 1/90 s , to je dosť o ´ hubu ´ ,,,
výmenné magazíny , fantastická optika ,,,
precízna nemecká ´ hodinárska ´ prácička absolutne profi trieda , manual ...
m645 super/pro - maju strbinovu uzavierku, ale existuju pre ne aj objektivy s centralnou uzavierkou, su oznacene L/S (55mm, 70mm, 150mm)
Bronica - komplet vsetky objektivy s centralnou uzavierkou pre vsetky modely
Mamiya RB/RZ67 - komplet vsetky objektivy s centralnou uzavierkou
re: Hasselblad, keby som mal na to prachy tak si kupim D3x a neriesim ... HB je drahy, nema nejake velke vyhody, a je to stvorec co nieje prave pre mna
len tie ceny ,,,
len tie ceny ,,,
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie