Som úplná začiatočníčka. Doslova, ešte sa len zoznamujem s fotografovaním ale začalo ma to dosť baviť a zaujímam sa o to. Rada by som si kúpila nejakú pre mňa vhodnú zrkadlovku. No nie som si istá ktorú. Pre začiatok nepotrebujem nič extra profesionálne ale zase nechcem ani taký, pri ktorom by som si po mesiaci povedala, že som mohla kúpiť aj niečo lepšie. Zaujali ma Nikon D3000 a Nikon D5000. Čo to som si o nich už poprečitávala. Sú hlavne pre začiatočníkov a majú i lákavú cenu. No neoľutovala by som ich kúpu?
Neolutovala. Jedinym obmedzenim uvedenych modelov je nepritomnost AF motora v tele a preto treba pouzivat AF-S a AF-I objektivy (ak chces AF). D5000 ma navyse chip a SW v podstate rovnaky ako D90 a D300(s) - co je uz poloprofi/profi fotak. Ergonomiu a ´odolnost´ tiel (v Tvojom pripade) neriesim ...
Takze lutovat asi nebudes. Iba ze by si lutovala ze nemas co lutovat ...
O aku konkretnu oblast sa vo fotografovani zaujimas? Aky mas cenovy strop? (ten sice neexistuje, akonahle tomu raz podlahnes:) )
Vyber tela je jedna stranka mince, ta druha su objektivy a prislusenstvo.
Hmm no oblast... :D o fotenie ako bavi ma fotit prirodu a veci naokolo... Cenovy strop tak akoze max 700 kedze som studentka a peniazky mi na strome nerastu velmi si dovolavat nemozem.. Aj preto by som zainvestovala mozno ze aj trosku viac ale do niecocho dobreho kvalitneho ako malo a po roku si poviem ze do kelu....
Hmm no oblast... :D o fotenie ako bavi ma fotit prirodu a veci naokolo... Cenovy strop tak akoze max 700 kedze som studentka a peniazky mi na strome nerastu velmi si dovolavat nemozem.. Aj preto by som zainvestovala mozno ze aj trosku viac ale do niecocho dobreho kvalitneho ako malo a po roku si poviem ze do kelu....
D5000 + Tamron 17-50/2.8 ... nepytaj sa ma preco. Na niektore odpovede skratka (ani zdlha) nie su otazky ...
s nikonom D500 si urcite do kelu nepovies,... ak ta fotenie raz chyti tak ver, ze je to hobby na cely zivot a mozes si aj krasne zdokumentovat historiu svojho zivota a zachytit vlastnym okom a pohladom krasy okolia
Takze Luss, z doterajsej debaty to vychadza na D5000, skoc si ho ohmatat do predajne, a ak ti moc ergonomia nesadne, mozes prikupit grip :)
Otazku tela by si mala tym padom vyriesenu, uz ´LEN´ objektiv(y) a zakladne prislusenstvo :)
jo....ber urcite d5000... na d3000 je pouzity stary CCD snimac z d60.....D5000 ma chip z d90....absencia motorceka ta asi trapit nebude...na to co si pisala na zaciatok staci aj setak 18-55VR...ak chces nieco lepsie bet ten tamron ako radil mrco....z prisliska samozrejme kartu :) ideal nejaku brasnu (kup vacsiu, lebo budes prikupovat veci...vlastna skusenost aby si nemusela menit :D ) a nieco na cistenie pripadne ten grip a stativ :) snad neprekrocis tych 700 eciek...a ked budes brat stativ tak nie najlacnejsi :)
Podla mna sa nenajde nikto, kto by Ti odporucil radsej D3000. D5000 je dobra volba (aj ked D90 urcite lepsia, ale predsalen...tiez som bol donedavna studentom :) ) 12,3 Mpx CMOS snímač s nizkym sumom, uz spomenuty kvalitny snimac. Este si dovolim poznamocku, ktorou Ta nechcem velmi odstrasovat, no investicia do tela je len zaciatok :) a v mnohych pripadoch sa jedna o investiciu najnizsiu. Drzim palce!
Ja som bol teraz v ephoto na NIKON dňoch, mal som v ruke D90, D5000 a aj vyšší model (ale ten len preto že zataiľ som sa k niečomu takému drahému nedopracoval a asi sa nedopracujem). Z porovnania tiel mi vychádzal lepšie D90, robustnejší, premakanejší, samé tlačítka....ale D5000 mu dýchala na päty. Jasné, menšie telo (určite bude lepšie prikúpiť ten grip) ale všetko podstatné na svojom mieste. D3000 som ani nepozeral, už len ako to tu bolo písané, parametrovo zaostáva.
Ja by som išiel do zostavy:
D5000 + nikkor 16-85 (napr. v obchode hej sa dá zohnať za 12litríkov starých dobrých).
ako majitel d5000ky ti na ten stroj nič zlé povedať nemoze, s tym sa naozaj lahko fotí :) mam ho asi tak 3 mesiace a uz mi zacina chybat absencia hore spominaneho motorčeka...ale ked nechces dlhodobo kupovat objektivy (bez vlastneho motorceka) tak je to dobra volba...inak by som si priplatil za D90
Doporučujem zainvestovať cca 50 EUR aj do battery gripu a získaš dokonalú ergonómiu,čo je bez gripu jediná slabina tohto stroja.
myslim ze batterygrip je to posledne, co by jej ako zaciatocnicke malo chybat a vzhladom na tiaz a fakt, ze je zena jej bude urcite vyhovovat mensia vaha a usetrene peniaze moze investovat do dolezitejsieho prislusenstva...
Nikon D3000 alebo D5000
Takze lutovat asi nebudes. Iba ze by si lutovala ze nemas co lutovat ...
Vyber tela je jedna stranka mince, ta druha su objektivy a prislusenstvo.
Otazku tela by si mala tym padom vyriesenu, uz ´LEN´ objektiv(y) a zakladne prislusenstvo :)
Ja by som išiel do zostavy:
D5000 + nikkor 16-85 (napr. v obchode hej sa dá zohnať za 12litríkov starých dobrých).
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa