Fórum » O TECHNIKE

MACRO

triplexko
triplexko 2010-05-22 22:24:49+02
Mam zaujem si kupit macro objektiv, ale neviem sa rozhodnut. Nikdy som macro nefotil, lebo normalnym objektivom je to onicom. Rozmyslam nad canon 100mm 2,8 avsak neviem ci nebude treba stale pouzivat stativ. Ako je to s tym sativom a macrom? Pouzivate casto stativ pri tejto 100mm 2,8 canone? Pouzivate aj makropredsadky? Chcel by som fotit detailne hmyz, ale vazne detailne, preto sa pytam aj na tie predsadky. Kazda rada pomoze. Dakujem

triplexko
2010-05-23 11:52:44+02
PODVODNIK :o)))

Robco
2010-05-23 11:54:22+02
Kecal je jaky jedovaty... Nikto sem predsa nenapisal ze makro sa neda fotit bez stativu! Je milion situacii kedy sa makra daju afotit aj bez neho. Triplexko s tym len zacina a nebud naivny ked mu radis ze stativ nepotrebuje. Samozrejme ze ked si kupi zableskovu techniku od nikonu za 10-30 tisic tak mu zmrazi objekt tak ze stativ nepotrebuje. Nechapem preco hned zrana vnasas na portal negativnu atmosferu a zhadzujes ostatnych uzivatelov. Mas pocit ze napriklad Scott Kelby alebo Joo Mc Nally v svojich poblikaciach uvadzaju pri makre stativ ako samozrejmu vec fotografa len preto aby zaplnili stranky knih?

kecal
2010-05-23 12:14:03+02
príspevok od: Robco
Kecal je jaky jedovaty... Nikto sem predsa nenapisal ze makro sa neda fotit bez stativu! Je milion situacii kedy sa makra daju afotit aj bez neho. Triplexko s tym len zacina a nebud naivny ked mu radis ze stativ nepotrebuje. Samozrejme ze ked si kupi zableskovu techniku od nikonu za 10-30 tisic tak mu zmrazi objekt tak ze stativ nepotrebuje. Nechapem preco hned zrana vnasas na portal negativnu atmosferu a zhadzujes ostatnych uzivatelov. Mas pocit ze napriklad Scott Kelby alebo Joo Mc Nally v svojich poblikaciach uvadzaju pri makre stativ ako samozrejmu vec fotografa len preto aby zaplnili stranky knih?
Robco - ja som do teraz všetky ( podotýkam ) všetky macro zábery spravil BEZ statívu... A na rozdiel od Teba som ich spravil stovky. Preto môžem o tom písať a nie zavádzať. Netvrdím že Scott K., alebo Joo Mc N. fotia zo statívom, ale mňa to nezaujíma. Ja fotím bez statívu. Fotím makro ako relax, nelepím hmyz sekundovým lepidlom aby sa nepohyboval ( a potom následne zahynul pomalou smrťou ) , ani ho nenapichujem na špendlík a podobne.

K tej veci o zábleskovej technike od Nikonu za desiatky tisíc - tieto foto ( a takéto, je ich veľa tak zopár ako príklad ):

http://www.foto-net.sk/es_photos_orig.php?idp=16838&type=0
http://www.foto-net.sk/es_photos_orig.php?idp=15603&type=0
http://www.foto-net.sk/es_photos_orig.php?idp=15604&type=0

vznikli v tej papierovej krabici ( zadarmo ) vylepenej alobalom, kde som svietil jedným, tým NAJLACNEJŠÍM kruhovým čínskym bleskom ktorý sa predáva na trhu pod x názvami. Samozrejme, nemal som ten kruh nasadený na objektíve :-D

Teraz používam prípravok zo zlomeného statívu ( časť nohy - 2 segmenty ) ktorý stál 800 Slovenských korún,naskrutkovaným na statívový závit + neoriginál čínsky kábel z Mini-Maxu ( www.mini-max.sk/product.php?id=854 ) + blesk - NAJLACNEJŠÍ od Nikonu - SB.400, aj ten som kúpil starší dosť pod 100€ :-D, k tomu si môžeš domyslieť odrazku pripevnenú zo spodnej strany slnečnej clony suchým zipom o veľkosti 10x20 cm polepenej alobalom ...

K tej ´negatívnej atmosfére´ - LOL ... vždy som písal priamo - keď niekto píše hlúposti - napíšem že píše hlúposti. Nepotrebujem sa správať ako politik KDH ... :-DDD. A nezhadzujem nikoho. Ak sa niekto zhodil, tak to spravil sám, tým, že píše o niečom o čom nemá ani šajn. Amen.

kecal
2010-05-23 12:16:03+02
príspevok od: stokinger
jj zdravím aj som si to myslel... škoda že si už prestal s makrom.... teda ak sa nemílim... foto nádhera... ja začínam s fotením a s makrom...snaď sa k tvojim foto niekedy aspon priblížim... prajem príjemnú nedeľu...
neprestal ... iba ho fotím pomenej - makro je zábava a relax, treba sa niečím živiť a rok som pracoval na 2 knihách ( monografia s obrazovou prílohou ) na objednávku. Preto som jednu sezónu takmer vôbec nefotil makro - nebolo času.

Robco
2010-05-23 12:23:21+02
Tvoju fototvorbu uz trocha z minuosti poznam- dole klobuk pre niektorymi fotkami... Ale nie kazdy ma take nadanie ako ty. Vravim len ze nam amaterom stativ casto a dost pomoze.

kecal
2010-05-23 12:41:57+02
Tvoju fototvorbu uz trocha z minuosti poznam- dole klobuk pre niektorymi fotkami... Ale nie kazdy ma take nadanie ako ty. Vravim len ze nam amaterom stativ casto a dost pomoze.
nie, za cenu naozaj dobrého statívu s hlavou čo by Ti pomohol kúpiš a vyrobíš osvetlenie, kde s použitím synchronizácie s krátkymi časmi ( kľudne môžeš používať čas 1/640 a to sakra stačí aj na 200mm ohnisko! ) môžeš operatívne naozaj ´tvoriť´ - v priebehu 1 minúty urobíš zábery z nadhľadu, podhľadu, ZMENÍŠ si uhol osvetlenia ako sa Ti páči .. Skús mi v priebehu 1 minúty zmeniť nastavenie statívu 2 x tak aby si nerozhýbal okolie ( a trebárz hmyz, či chrobák neuletel ), nevytŕčal nad horizont ( teda na kolenách pololežiačky - lebo na vysunutie sa nad horizont reaguje prevažná večšina živej fauny ko na poplach ). Kľudne môžeš používať clonu nad 16mm ( pozor na to akú má ktorý objektív difrakciu! ak chceš robiť aj fotky A3 ) a kľudne sa nenarobíš, fotenie pri 35° v tieni ( samozrejme Ty si na slnku ) nemusí byť za trest - dobrý statív 20 x pripraviť a vláčiť - LOL - máš otrokov?! Nehľadiac na to že aj na ostrom slnku + flash spravíš ´príjemné´ foto - nie tvrdé a kontrastné cvaky. Ako príklad uvediem - skús odfotiť čierneho chrobáka, či hmyz zo statívu - nepomôže ti - tak či tak musíš dosvietiť ak ho chceš mať prekresleného a použiť odrazku ak chceš mať ´mäkšie a vyvážené svetlo.

triplexko
2010-05-23 14:01:40+02
a co vravite na objektív Canon MP-E 65mm f/2,8 1-5x Macro, ohliadnuc od tej uzasnej ceny :o)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-05-23 14:25:51+02
Vacsina ludi foti bez stativu, pretoze je to pohodlnejsie a aj pohotovejsie. Poznam takych, co stativ takmer nikdy nepouzivaju ale aj takych, ktori s nim fotia vsetko. Aj hmyz a drobne zivocichy. Mozu si to dovolit, pretoze poznaju spravanie hmyzu a vedia, kedy maju dostatok casu, aby si vsetko dokladne pripravili. Nie su to nahanaci motyla po luke. Niekedy staci tak malo, ako si privsat a fotit, kym nie je hmyz aktivny. To je ale o skusenostiach s prirodou a nie objektive, ci stative. Znalost prirody je omnoho dolezitejsia, nez vybavenie.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-05-23 14:28:27+02
príspevok od: triplexko
a co vravite na objektív Canon MP-E 65mm f/2,8 1-5x Macro, ohliadnuc od tej uzasnej ceny :o)
Najpohodlnejsia cesta, ako sa dostat k supermakru. Nemusis vymyslat ziadne sialene kombinacie, prost mas objektiv, ktory robi presne to, co chces. Makro do zvacsenia 5:1.
Obsluhovat ten objektiv je lahke, tazsie je krmit ho vhodnymi motivmi.

triplexko
2010-05-23 14:51:12+02
A je mozne a je vhodne ak by sa povedzme skombinovali medzikruzky s canon 100mm 2,8 macro USM? Bola by ta ista kvalita ostrenia, zobrazenia a kresby ako pri pouziti objektívu Canon MP-E 65mm f/2,8 1-5x Macro? Pytam sa len kvôli tomu, že by to bolo lacnejsie a aj vyuzitelnejsie :o))

titinius
2010-05-23 15:00:49+02
A je mozne a je vhodne ak by sa povedzme skombinovali medzikruzky s canon 100mm 2,8 macro USM? Bola by ta ista kvalita ostrenia, zobrazenia a kresby ako pri pouziti objektívu Canon MP-E 65mm f/2,8 1-5x Macro? Pytam sa len kvôli tomu, že by to bolo lacnejsie a aj vyuzitelnejsie :o))
pripajam sa k otazke :)

stokinger
2010-05-23 17:39:48+02
príspevok od: titinius
pripajam sa k otazke :)
myslim že ostrenie by nebolo rovnake lebo MPE nema AF, ani manualne ostrenie..ostriíš tak ze sa približujes-vzdalujes od objektu ak sa nemíli.... a kvalita obrazu???ťažko povedať...

triplexko
2010-05-23 18:49:38+02
Preco by si sa mal priblizovat, ked kupis canon medzikruzok tak ten je kompatibilny s objektivom a bude komunikovat. Ale aj keby sa mylim, ide mi o to, či kvalita ostava, ci ostava kresba.. a ako bude na tom svetelnost.

beholder
2010-05-23 21:10:23+02
..2 x do rovnakej rieky (stoky) nevstúpiš:))

bye juray:D

decover
2010-05-23 21:23:36+02
Podla mna je najlepsie poobzerat sa po medzikruzkoch s prenosom clony.. Mam neznackove a uplna spokojnost..AF a meranie funguje a oproti canonackym usetris par eur..

maTTo_corp
2010-05-23 21:24:41+02
nikto?...ak si videl prvé 2 príspevky v tejto téme a poznáš význam slova nevyhnutný/nutný......však ty už sám vieš čo ti tým chcem naznačiť ;))

Strhak
2010-05-23 23:55:24+02
Preco by si sa mal priblizovat, ked kupis canon medzikruzok tak ten je kompatibilny s objektivom a bude komunikovat. Ale aj keby sa mylim, ide mi o to, či kvalita ostava, ci ostava kresba.. a ako bude na tom svetelnost.
on to myslel tak že s tím MP-E sa zaostruje tak že sa musíš približovať a vzďaľovať od fotografovaného objektu. Totiž to MP-E nemá zaostrovanie nijak spravené. Nemá AF a nemá ani MF. Zaostruje sa s ným pomocou pohybu dopredu/dozadu a to celím aparátom nieže ho vysúvaš. Keď to sklo vysúvaš tak sa ti zväčšuje priblíženie. Na zaostrovanie s týmto sklom sú vhodné macro sánky ktoré sú upevnené na statíve.

kecal
2010-05-24 07:36:58+02
Ahoj .-)

veru nevstúpim.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()