Fórum » O TECHNIKE

Canon EOS 300 - Canon 40D

miki3411
2010-05-26 17:20:47+02
Rozhodol som sa zakupit Canon 40D telo.Momentalne mam analog EOS 300 + setovy EF 28-90 DC/4-5,6 a EF 75-300/4-5,6 III. Daju sa tieto skla pouzit aj na digital? ..... a dalej neviem sa rozhodnut pre nejaky vsestranny objektiv na fotenie svadby.Nemyslim ze budem mat cas menit objektivy teda mam dva tipy: EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS ( novy) alebo EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM ( pouzity 220e). Financne si nemozem dovolit 18-135 USM, teda ktory z tych dvoch bude lepsi? diky

titinius
2010-05-26 17:33:41+02
ked si ten 18-135 nemozes dovolit, tak preco ta dilema?

duroslav
2010-05-26 17:38:59+02
18-135 nem bude moc dobrý na svadbu, lebo má dosť malú dierku.
Tu vo fotoškole sú články a vo fóre zopár vlákien na tému fotenia svadby.
Vo vlastnom záujme si ich naštuduj čo najskôr.

miki3411
2010-05-26 17:55:42+02
príspevok od: titinius
ked si ten 18-135 nemozes dovolit, tak preco ta dilema?
ano ale je rozdiel medzi 18-135 a 18-135 USM, ktory je svetelnejsi. ja mam moznost dostat sa iba k 28 - 135 USM, no neviem ci sa hodi na svadbu.

miki3411
2010-05-26 17:57:09+02
Diky Duro. Pozriem sa tam. Som sa zaregistroval len nedavno. Musim sa tu porozhliadat.

titinius
2010-05-26 18:12:45+02
príspevok od: miki3411
ano ale je rozdiel medzi 18-135 a 18-135 USM, ktory je svetelnejsi. ja mam moznost dostat sa iba k 28 - 135 USM, no neviem ci sa hodi na svadbu.
moja chyba, myslel som ze sa jedna o jeden a ten isty model
sorac

miki3411
2010-05-26 18:24:43+02
no problem. Som iba amater a dokonca nerozumiem este ani zakladnym terminom. Zatial viem len to ze najviac svetelne su pevne skla, a prefesionalne zoom. Ak chcem nieco lacnejsie a vsestranne tak vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Zrejme pouzijem 28-135 USM, popripade nejaky blesk. Len mi porad ak vies, ci tie moje setove skla od analogu EOS 300 su kompatibilne na digitaly EOS....diky

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-05-26 18:27:36+02
Pustas sa do niecoho, na co nemas techniku. Zjavne nemas ani potuchy ako sa svadba foti a co na to treba. Tvoj rozpocet je tak obmedzeny, ze za to vybavu na trochu slusnejsie fotenie nekupis. Pre teba je len jedna rada. Bud si naspor alebo to radsej vzdaj. A hlavne si najprv problematiku nastuduj. Nieco je vo fotoskole a su aj knihy. Ovladas pracu s externym bleskom na dobrej urovni, alebo ti to nic nehovori? To je casto alfou a omegou pri foteni svadieb.
Objektivy, ktore mas, ti budu fungovat normale, samozrejme s crop 1,6x.

flanker
2010-05-26 18:55:59+02
Ja mam dost silny pocit, ze 18-135 USM sa nevyraba ;-). Bazarova 18-135ka (DC motorcek) sa obcas kdesi objavi za 250 evri. Kup si k tej 40D nejaky setak prip. pevnu 50ku f/1,8, co to pofot, nauc sa s fotacikom robit. Casom dokupis nejaky svetelny profi zoom, nejaky blesk, 50ku vyuzijes aj potom a mozes fotit ´profesionalnejsie´, k svadbam dokupis potom este dalsiu vybavu atd.

titinius
2010-05-26 19:26:35+02
no problem. Som iba amater a dokonca nerozumiem este ani zakladnym terminom. Zatial viem len to ze najviac svetelne su pevne skla, a prefesionalne zoom. Ak chcem nieco lacnejsie a vsestranne tak vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Zrejme pouzijem 28-135 USM, popripade nejaky blesk. Len mi porad ak vies, ci tie moje setove skla od analogu EOS 300 su kompatibilne na digitaly EOS....diky
to je v pohode, ak sa tomu budes venovat aj ´amatersky´ :) ako ja, par hodin do tyzdna, taz za mesiac budes vediet viacmenej vsetky zakladne pojmy a principy,,, tym myslim ISO clona cas a ich pomery, a tiez ohladom objektivov, ze co co znamena, ako svetelnost a crop faktor na fotaku,,,, ide len o to aby Ti bol niekto ochotny odpisat, co sa nestane na ephoto.sk lebo tu ti akurat napisu ze si mas precitat knizku alebo navod
takze ak sem napises nejake konkretne otazky, tak Ti odpoviem a neodkazem Ta na literaturu nad ktorou zbytocne stravis mladost :) teda pokial budem poznat odpoved :)

a ano tie objektivy Ti budu fungovat,
ale nakolko senzor v digitalnom fotaku nema take rozmery ako obdlznicek z filmu na ktory sa exponuje fotka, (ten senzor je mensi na vsetkych fotakoch okrem FF-full frame, ale to je len canon 5D a 1Ds) a teda nastane efekt kedy ohniskovu vzdialenost (28mm napriklad alebo 135mm, alebo hociaku medzi nimi ktoru nastavis) musis vynasobit krat 1,6 (o tolko je mensi senzor v 40D oproti kinofilmovemu obdlznicku:) ) takze vlastne uz to nebude sklo 28-135 ale 44,8-216mm pricom najnizsie clonove cislo ostava rovnake
tak isto ked si nasadis objektiv 50mm f1,8 tak z neho dostanes ako keby 80mm f1,8
co moze byt v urcitych situaciach aj vyhoda :) inokedy zas nie, napr ked chces fotit sirokouhlo a mas objektiv 15mm, ktory by Ti z urcitej vzdialenosti dokazal zachytit povedzme cele tatry alebo celu rodinu za sirokym stolo, tak ked ho das na NIE Full Frame fotak , tak z neho bude 24mm a uz sa Ti tam stryko alebo krivan nezmestia :) nic zlozite,,,
na tu svadbu by bol mozno vhodny objektiv 15-85mm f3,5-5,6 IS
IS znamena ze ma stabilizator, co znamena ze bez neho by si ostru fotku NEpohybliveho objektu spravil priblizne na rychlosti uzavierky 1/15 na kratkej ohniskovej vzdialenosti a 1/85 na dlhej, chapeme sa, hej?
proste cas musi byt ibrateou hodnotou ohniskovej vzdialenosti aby si urobil ostru fotku statickeho objektu, (plati to +/- zalezi na okolnostiach)
no a s IS Ti saci aj o 4 kroky kratsi cas = 4 krat potocis volic rychlosti uzavierky smerom na pomalsi, aspon teoreticky :) treba vyskusat

f3,5-5,6 znamena ze ked mas ohnisko s ktorym fotis najkratsie mozne a teda 15mm tak je minimalne clonove cislo 3,5 ale ked ´zazoomujes´ na ohnisko 85mm tak uz mensie clonove cislo ako 5,6 nenastavis, takze cim dlhsie ohnisko tym potrebujes viac svetla resp vyssie ISO resp dlhsi cas

- cim vyssie ISO tym menej svetla staci ale tym viac sumu na fotke
- cim dlhsi cas tym menej svetla potrebujes ale ked mas cas dlhsi ako je obratena hodnota ohniskovej vzdialenosti (cas 1/100 a ohnisko objektivu 135mm) tak Ti najskor vznikne rozmazana fotka, ak nemas stabilizator samozrejma,
- cim nizsie clonove cislo tym menej svetla potrebujes, ale aj tym mensiu hlbku ostrosti dostanes, priklad, fotis dlhy stol na svadbe a stojis za jeho vrchom, ked mas nizke clonove cislo, tak ostry bude stol len v urcitej casti svjej dlzky, ostatok bude rozmazany neostri, ale ak by si fotil pri vyssiom clonovom cisle ako napr 11, tak bude ostre vsetko od vidlicky hned pod objektivom az po chlapika sediaceho na opacnom konci stola,
takze ak chces nieco zvyraznit a oddelit od okolia ako napr muchu na liste nastavis co najnizsie clonove cislo ako napr 2,8 (ak to objektiv umoznuje) a zaostris na muchu ktora bude ostra a listy za nou budu rozmazane (tak isto aj to co je prednou ak tam nieco je)
ked fotis krajinu, tak chces aby bola cela ostra , aj trava na luke 3 metre od Teba a aj Gerlach ktory je 5km daleko, a tak das clonove cislo vysoke a mas to

vzdy ide o pomer tych troch velicin, najidealnejsie by asi bolo moct mat aj kratky cas a aj vysoke cloove cislo, lebo by sme nepotrebovali stabilizatory, ktore su drahe a zaroven pri nizkom ISO aby sme nemali fotku zasumenu, lenze to nieje mozne pokial teda nefotis za brutalne ostreho slnka,
raz som fotil na letisku lietadlo (biele - odrazalo vela svetla) a mal som cas 1/8000 ISO 100 a clonu f11 :)
takze v minime pripadov je to mozne :)

no tak ak by som nieco zabudol alebo tak tak odpis,
dufam ze som sa niekde nedoplietol :D
a tiez dufam ze som neopisoval veci co davno vies :)
prajem vela prijemnych zazitkov a fotiek
a URCITE TO NEVZDAVAJ to je ta najvacsia BLBOST !!!

a najhlupejsia otazka je ta co nebola polozena, takze sa treba pytat a pytat :) a cakat na ochotneho cloveka...

miki3411
2010-05-26 21:17:53+02
Tak toto je bombova odpoved Michale. Myslim ze si v tejto lekcii poukazal na tie najdolezitejsie aspekty fatografovania a ukazal si o com cele fotografovanie je. Zacinam tomu rozumiet, no jasne ze uplne vsetky suvislosti pochopim az v praxi. Foteniu sa venujem pasivne mozno 10 rokov, teda tak dlho mam analog EOS 300. Vzdy som vedel ze ked pouzivam tele75-300 tak budem mat mensiu hlbku ostrosti, no potrebujem viac svetla a naopak. Teda cim viac zoom tym viac svetla treba. Cim menej svetla, tym dlhsie musi byt uzavierka otvorena a tym vacsie riziko neudrzat to a rozmazat. Ale to bolo vsetko z mojich vedomosti. Nikdy som nefotil v rovine cisel. No asi nastal cas ist z dobou. Myslim ze volba pre EOS 40D nie je ta najhorsia a ze nik nezacinal z profiobjektivmi ktore stoja cez 1000 e. Viem ze su vysokosvetelne, no co uz. Svadbu idem fotit svojej svagrinej a ako to casto krat byva, volaju si iba profi kameramana a fotografa nie. A kedze vedia ze ja sa tomu trochu venujem, tak poziadali mna. No nemozem zase k tomu pristupit lahostajne a bude snaha urobit to co najlepsie. Nakoniec to, ze nemam profi techniku oni dobre vedia. Samozrejme fotenia sa nevzdam pretoze fotkami mozem potesit nielen seba, ale aj ludi vo svojom okoli.
Este raz diky Misko za cas ktory si mi venoval. Klobuk dole. Maj sa zatial....a prajem ti mnoho uspesnych zaberov

miki3411
2010-05-26 21:32:51+02
príspevok od: flanker
Ja mam dost silny pocit, ze 18-135 USM sa nevyraba ;-). Bazarova 18-135ka (DC motorcek) sa obcas kdesi objavi za 250 evri. Kup si k tej 40D nejaky setak prip. pevnu 50ku f/1,8, co to pofot, nauc sa s fotacikom robit. Casom dokupis nejaky svetelny profi zoom, nejaky blesk, 50ku vyuzijes aj potom a mozes fotit ´profesionalnejsie´, k svadbam dokupis potom este dalsiu vybavu atd.
Caf Flanker. No cosi som nasiel. I ked ja som mal moznost z bazaru 28-135 no 28 sa mi zda privela na fotenie svadobcanov so zachytenim okoliteho davu. Preto lepsia asi 18tka. \viac vojde so zaberu. http://www.edigital.sk/Teleobjektiv/Canon_18-135/F3.5-5.6_IS_USM_EF-S_objektiv-p48677.html ..mozno pri dostatku svetla by bol pouzitelny co? Zrejme pouzitim 15-85mm f3,5-5,6 IS by som na svadbe vela nepokazil, no ide mi o zavery s nizkou hlbkou ostrosti. No a nie som isty, resp. nemam sajnu ci 85mm nie je malo, no zasa 135mm prilis vela a nevyuzijem to.

titinius
2010-05-26 22:33:45+02
nieje vobec zac :) mna tesi ked mozem podat dalej co som sa naucil ci uz sam alebo od niekoho a navyse ked je z toho radost aj na strane posluchaca :)

este snad dodam, ze ´oddelenie´ pozadia od hlavneho objektu fotenia je zavysle aj na dlzke ohniska, cim dlhsie (100mm) tak tym vacsi bude efekt ostreho hlavneho objektu vs rozmazane pozadie, samozrejma ak nedas clonu 11 a podobne :)
inac povedane keby si mal napr 70-200mm objektiv ktory ma konstatnu svetelnost 2,8 na oboch koncoch ohniska, tak na 70mm by bolo pozadie pri clone 2,8 menej rozmazane ako pri 200mm a clone 2,8
este ak Ti mozem poradit , pozri si nejake fotky zo svadieb na nete, aby si mal inspiraciu, ze kde ako koho umiestnin na fotke aby to co najlepsie vyniklo

velmi uzitocne moze byt fotenie s pouzitim pravidiel zlateho rezu, resp na tetiny
teraz Ta bohuzial musim odkazat na stranku s clankom, lebo na to treba vela obrazkov aby sa to dalo vyjadrit :)
ale mam tu jeden link:
http://www.digi-foto.sk/ako-fotografovat/kompozicia/zlaty-rez/

skus si to pozriet, je toho dost, ale vyuzijes to po cely cas co budes fotit :)
je to fakt rozdiel ked fotis na stred a ked umiestnujes objekty tak aby boli ´spravne´ umiestnene podla ludskeho mozgu ktory sa automaticky pozrie na urcite miesta fotky skor ako na ine, tak isto ako v novinach su najdolezitejsie clanky a udalosti umiestnene na lavej hornej strane :) vsimni si to,,,, a najmenej dolezite zasa v pravo dole, lebo ludske oko automaticky podvedome padne na lavy list niekde do stredu hore a az potom sa rozhliadne po ostatnom obsahu :)
drzim palce ! :)

aj tebe vela dobreho svetla prajem ! :)

flanker
2010-05-26 22:45:05+02
Caf Flanker. No cosi som nasiel. I ked ja som mal moznost z bazaru 28-135 no 28 sa mi zda privela na fotenie svadobcanov so zachytenim okoliteho davu. Preto lepsia asi 18tka. \viac vojde so zaberu. http://www.edigital.sk/Teleobjektiv/Canon_18-135/F3.5-5.6_IS_USM_EF-S_objektiv-p48677.html ..mozno pri dostatku svetla by bol pouzitelny co? Zrejme pouzitim 15-85mm f3,5-5,6 IS by som na svadbe vela nepokazil, no ide mi o zavery s nizkou hlbkou ostrosti. No a nie som isty, resp. nemam sajnu ci 85mm nie je malo, no zasa 135mm prilis vela a nevyuzijem to.
Svadba nie je lahky zaner. Okrem ´logistickej´ pripravy, poznania koho/kedy/ako ides fotit, zvladnutia kompozicie v niekedy hektickych podmienkach atd. musis bravurne zvladnut techniku. Preco? Lebo na omyly alebo dlhu pripravu castokrat nie je cas. Svadbu mozes sice nafotit aj kompaktom, ale potom by to aj tak vyzeralo. A ak to ma mat Kvalitu, potrebujes mat techniku co ta neobmedzuje svojimi technickymi moznostami. Svadby maju niekedy dost narocne poziadavky na technicke moznosti fototechniky ;-). Tymto vsetkym chcem povedat, ze kym si neosvojis fotenie ako take a kym nespravis z tisic zaberov aspon 100 dobrych fotiek, tzn. takych ktore budu mat patricnu technicku kvalitu, budu ladit kompozicne a aj nieco budu hovorit, nema zatial vyznam zamyslat sa nad fotenim svadby.

Skus precitat toto:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/svadobna-fotografia/

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()