Zdravim...chystam sa zacat s fotenim a rozhodol som sa pre zrkadlovku
Nikon. Po precitani vela clankov a recenzii som sa rozhodol pre Nikon D5000 prave pre
pomer cena/vykon. Len momentalne mam dilemu aky si kupit objektiv. Chystam sa fotit asi
vsetko od nejakeho makra, cez portret, dovolenky az po krajinu. Takze by som potreboval aj
dake to zoom. Podla mna by bol pre mna idealny objektiv Nikon AF-S 18-200 mm f/3,5-5,6G DX
ED VR II, len ten bohuzial prevysuje moj rozpocet, preto hladam nieco lacnejsie, ale po
precitani recenzii neodporucaju setove objektivy, preto sa obraciam na vas a budem rad za
kazdu radu. Moja predstava by bola nejaky jeden vsestranejsi objektiv a cena maaaximalne
do 500 eur a idealne tak okolo 300 eur. Velmi pekne dakujem za ohlasy!
Ešte ti aj ja môžem prihodiť niečo k ´literatúre´ keď máš v objektívoch zmätok, toto ti možno pomôže: http://www.fotografovani.cz/art/tech_vybirame_jak/rom_lenses1.html
Okrem toho ja sám mám D5000 + 18-105 VR a bohato mi zo začiatku stačil. Pomerne dobrý objektív za dobrú cenu s výhodou možnej kúpi ako setového objektívu k D5000. Pokrýva najpoužívanejšie ohniská ( teda temer všetky :) ) u amatérov aj profesionálov. Určite ako začiatočník s ním budeš spokojný.
35 a 50 síce môžu byť dobré objektívy, ale osobne si myslím, že pre začiatočníka nie sú moc vhodné -> nemôžeš približovať a vzdalovať ( zoomovať ) ako chceš a to ťa určite sprvu bude obmedzovať ( vlastná skúsenosť ). 18-105 sa 3,5-5,6 svetelnosťou určite nemôže rovnať 1,8 35. a 50. ale pokiaľ kúpiš 18-105 s VR tak to bude v tvojom prípade asi jedno :)
hej hej to je pravda, ale tak obyčajne dovolenkové fotografie, fotky krajiny a veľa podobných fotiek sa odohráva práve v ohniskách 16-200 mm nie? :)
Samozrejme keď sa už niekto chce viac ´tvorivo vyhrať´ zoberie aj iné ohnisko; 11, 300, 400 to som nepovedal že nie...
súhlasím s dodo_bb. Niekde musíš začať, nebude z Teba hneď profík. Zober tú D5000 a k tomu 18-105. Nejaký mesiac s tým vydržíš a potom uvidíš ako sa rozvinie Tvoj fotografický cit.
mám podobný problém, mám NIKON D5000 + objektív AF-S DX VR 18-55 ale je pre mna dosť ´krátky´ rozmýšlala som nad AF-S DX VR 55-200... prípadne vedeli by ste mi povedať ktorý by bol dobrý a funkciami rovnaký ale z iných značiek.../ možno blbá otázka ale som len začiatočník a čo čítam fórum tak ste tu prevažne všetci odborníci tak preto prosím o radu... dakujem.../
z inych znaciek nic lepsie v tom rozsahu nekupis...teda kupis ale nie v tej cene....takze bud ber 55-200 VR alebo pak ina cena...nikon 70-300 VR dalej mas moznost este sigma 70-200 HSM alebo tamron 70-200 :) vyber zalezi od financii :)
pozerala som a dosť užívateľov má aj sigmu 70X200... tak teraz neviem... či AF-S DX VR 55-200 alebo sigma 70X200.... je v nich nejaký rozdiel po technickej stránke?... čo je lepšia voľba
:D myslim ze je a zasadny...nikkor ide svetelsnotsou od 3,5 do 5,6 tusim a sigma je v celej dlzke 2,8 :) a aj opticka je sigma urcite lepsie :) ale ja aj podstatne drahsia ! nikkor okolo 200 e a sigma tak 700 e :)
18-105 je nieco ako od canonu 18-135 a s tym som zacinal a v podstate je tom moj jediny sirokac aktualne (dokupil som iba 70-300).
na zaciatok to je urcite dobra volba, v podstate s tym nafotis vsetko cez krajinu az po mensi detail. a myslim ze objektiv typu sirokac-tele v tejto cene asi insi nenajdes.
ked tak nakukni na:
http://recenzie.hladacik.sk/index.php?xpanded_folders=0,586,378,1843,997
a tam mas test skoro vsetkeho dostupneho na trhu a vzdy nahlad co ktory objektiv dokaze na akom ohnisku nafotit, malo by ti to rozsirit tvoju vedomost o tom co vlastne hladas.
vela svetla a kreativneho videnia :)
Ale najviac som sa pobavil na tvojom nicku, že NIKONMAN - LOL , už sa vidíš zrejme ako na jeseň produješ profifoto a účtuješ si pre zákazníkov stojacich v rade ako za komančov na mandarínky 300€ za hodinu fotenia?! .-)
Uf... DOBREÉÉÉÉ - necakal som, ze sa dnes tak dobre zasmejem... a urcite nie tu na fore;-) PS: Nic proti NokonMan-ovi ;-)
pozerala som a dosť užívateľov má aj sigmu 70X200... tak teraz neviem... či AF-S DX VR 55-200 alebo sigma 70X200.... je v nich nejaký rozdiel po technickej stránke?... čo je lepšia voľba
ak 70-300, tak jedine Nikon, zbytok neni nic moc. tu na fore toho o sklach tamron a sigma 70-300 bolo dost popisaneho. Otazka je, ako na tom bude novy Tamron 70-300 VC USD s ultrazvukovym ostrenim a stabilizatorom
nikon 55-200 VR a 70-300 VR maju stabilizator, momentalne predavane sigmy a tamrony v tomto rozsahu stabilizator nemaju
inak.. keď už sme pri tých objektívoch.. keby som chcel fotiť koncerty, aký objektív? myslím pri horších svetelných podmienkach.. niečo nie príliš drahé, od canonu. myslel som na 50mm f1.8.. 70-200 f2.8 je na mna pridrahé. aké sú ešte alternatívy? nevyznám sa ešte tak v sklách od canonu
inak.. keď už sme pri tých objektívoch.. keby som chcel fotiť koncerty, aký objektív? myslím pri horších svetelných podmienkach.. niečo nie príliš drahé, od canonu. myslel som na 50mm f1.8.. 70-200 f2.8 je na mna pridrahé. aké sú ešte alternatívy? nevyznám sa ešte tak v sklách od canonu
zalezi odkial to chces fotit, teda z akej vzdialenosti. 50mm mas na setaku, mozes si odskusat ci bude stacit, ale ja si myslim ze zoom bude nutny a urcite s dlhsim ohniskom ako 50. a ak tlacia peniaze, tak jedine vysoke iso a sum ...
ak to bude spod podia tak ti bude satcit aj 50-ka pripadne ked to budu koncerty v nejakych kluboch :) inak 70-200 f/2,8 aj ked je pridraha....pripadne este canon 200 f/2,8 USM ta stoji okolo 700 eur...a ked ti fotak zvlada dobre vysoke iso (neviem co mas) tak by mohla stacit aj 70-200 f/4 ta je okolo 500
Spravny vyber objektivu
Okrem toho ja sám mám D5000 + 18-105 VR a bohato mi zo začiatku stačil. Pomerne dobrý objektív za dobrú cenu s výhodou možnej kúpi ako setového objektívu k D5000. Pokrýva najpoužívanejšie ohniská ( teda temer všetky :) ) u amatérov aj profesionálov. Určite ako začiatočník s ním budeš spokojný.
35 a 50 síce môžu byť dobré objektívy, ale osobne si myslím, že pre začiatočníka nie sú moc vhodné -> nemôžeš približovať a vzdalovať ( zoomovať ) ako chceš a to ťa určite sprvu bude obmedzovať ( vlastná skúsenosť ). 18-105 sa 3,5-5,6 svetelnosťou určite nemôže rovnať 1,8 35. a 50. ale pokiaľ kúpiš 18-105 s VR tak to bude v tvojom prípade asi jedno :)
...mnohí siahajú po ultra wide alebo ohniskách 200mm až 400mm,,,
Samozrejme keď sa už niekto chce viac ´tvorivo vyhrať´ zoberie aj iné ohnisko; 11, 300, 400 to som nepovedal že nie...
na zaciatok to je urcite dobra volba, v podstate s tym nafotis vsetko cez krajinu az po mensi detail. a myslim ze objektiv typu sirokac-tele v tejto cene asi insi nenajdes.
ked tak nakukni na:
http://recenzie.hladacik.sk/index.php?xpanded_folders=0,586,378,1843,997
a tam mas test skoro vsetkeho dostupneho na trhu a vzdy nahlad co ktory objektiv dokaze na akom ohnisku nafotit, malo by ti to rozsirit tvoju vedomost o tom co vlastne hladas.
vela svetla a kreativneho videnia :)
nikon 55-200 VR a 70-300 VR maju stabilizator, momentalne predavane sigmy a tamrony v tomto rozsahu stabilizator nemaju
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa