Rada by som sa ešte spýtala. Rozsah zoomu u Fz18 je 28 - 504mm u Fz 50 začína na 35 mm. Na jednom fóre som čítala že FZ50 na svojích 420 mm na max.zoome dosiahne kvalitou také isté snímky ako Fz18 na 504mm? Samozrejme vyrezané pri väčšom rozlíšení. Ako je to s ním skutočne? A čo fotky na 28mm u Fz18 a 35mm u FZ50? Prepáčte mi moju zvedavosť ale rozhodujem sa medzi týmito dvoma foťákmi. Preferujem Fz50 ale FZ18 je novší typ s väčším rozsahom ale čo to znamená v praxi neviem. Pekne prosím o radu. Som začiatočníčka a rada sa nechám poučiť.
Pozn.: o zrkadlovke neuvažujem.
Vďaka za odpoveď.
V praxi väčší rozsah ohniska znamená to že z jedného miesta dostaneš pri 28mm širší záber ako pri 35mm a pri 504mm máš väčšie priblíženie ako pri 420mm. Laicky povedané.
Pozeral som na rozdiely medzi týmito dvomi aparátmi, tak ako píšeš hlavný rozdiel je medzi optikou 18x zoom pri fz18 a 12x zoom pri fz50 a v snímači 8Mpx 1/2,5´ vs 10Mpx 1/1,8´.
Vybrala si si podobné aparáty, jediný podstatný rozdiel je v objektívoch takže je dosť ťažké Ti poradiť, keď neviem na čo sa chceš pri fotení zamerať. Na odkaze čo som pripojil nájdeš aj fotky s týchto aparátov tak možno Ti pomôžu v rozhodovaní.
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=panasonic_dmcfz18%2Cpanasonic_dmcfz50&show=all
Vďaka za radu. Chcela by som fotiť hlavne prírodu, krajinky, rôzne scenérie, vtákov, zvieratá (z dialky od 3 - 20 m, makro) a všeličo čo si chcem uchovať v PC alebo urobiť fotky. Rozlíšenie mi postačuje 1600x1200 a 2048x1360. Fotky max do formátu A4, ale väčšinou iba normálne 9x13, prípadne 2x väčšie. Neplánujem fotky veľkých rozmerov, plagaáty a pod. Len uchovať niečo z tej krásy čo nás obklopuje.
FZ50 je pohotovejsi, ma totiz zoom mechanicky napojeny na prstenec na objektive. Na rozlisenie 3-5MP je kvalita fotiek velmi dobra (pri 10MP je to uz horsie). S FZ18 nemam osobne skusenosti.
Vlastním FZ 50. Má veľký komfort obsluhy. Zoomový prstenec na objektíve je perfektný. Pri motorickom zoome budete dlho hľadať požadovanú veľkosť záberu. Moji predchodcovia nespomenuli, že snímací číp je 1/1,8 palca. FZ 18 má menší číp: 1/2,5 palca. Dajte si tieto údaje do kalkulačky. Palec je 25,4 mm. Mám ďalší fotoaparát s uvedeným menším čípom. Večerné snímky a snímky za horšieho osvetlenia sú jednoznačne nekvalitnejšie - s väčším šumom /zrnom/, niekedy až na hranici použiteľnosti.
FZ 50 sa už zrejme len dopredáva.
Ospravedlňujem sa Dušanovi. Prehliadol som v jeho príspevku údaje o veľkosti čípov. Fakt je taký, že túto informáciu podáva len málo obchodníkov, lebo vedia, že na väčšinu málo znalých zákazníkov platia veľké čísla o zoome a pixloch.
Fz18 vs Fz50 - nejasnosť
Pozeral som na rozdiely medzi týmito dvomi aparátmi, tak ako píšeš hlavný rozdiel je medzi optikou 18x zoom pri fz18 a 12x zoom pri fz50 a v snímači 8Mpx 1/2,5´ vs 10Mpx 1/1,8´.
Vybrala si si podobné aparáty, jediný podstatný rozdiel je v objektívoch takže je dosť ťažké Ti poradiť, keď neviem na čo sa chceš pri fotení zamerať. Na odkaze čo som pripojil nájdeš aj fotky s týchto aparátov tak možno Ti pomôžu v rozhodovaní.
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=panasonic_dmcfz18%2Cpanasonic_dmcfz50&show=all
FZ 50 sa už zrejme len dopredáva.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa