Prechádzam z kompaktu na zrkadlovku, tak by som sa chcel spýtať, koľko z vás používa LiveView pri fotení, respektíve oplatí sa kupovať zrkadlovku s LiveView?? bo napríklad sony 450 LV nemá ale 500 a 550 majú ale sú zato aj drahšie... Oplatí sa priplatiť si cca 2000 za LV alebo je to u zrkadloviek skôr prepych??
heh...no veru ja som si hovoril, kým som premýšľal nad kúpou, že live view nevyužijem...ale nikdy nevieš kedy taká situácia príde...pár krát keď som fotil od zeme a nechcelo sa mi ľahať na mokrý chodník som ho použil....potom dlho nič...
...teraz fotím najviac makro, nemám ale normálny teleobjektív, len starý manuálny s medzikrúžkami a teda zaostrujem pohybom celého fotoaparátu...je tam veľké zväčšenie, malá hĺbka ostrosti a neviem si preto predstaviť, že by som presne zaostril cez hľadáčik....tieto veci fotím skoro výlučne za pomoci lv....vidím celú scénu na relatívne veľkom displeji, mám možnosť zväčšenia na 5 a 10 násobok pre úplne presné zaostrenie....
..a naviac, canon dslr s live view podporujú ´remote shooting´ cez pc, za pomoci dodaného softu prepojíš cez kábel dslr s pc...a tak máš live view na celom monitore ;)....praktická vec napr. pri autoportrétoch, prípadne ak si mobilný (máš notebook) aj pri inom fotení....
...takže...keby som lv nemal a nepoužíval, mne osobne by sa fotilo horšie...teda aspoň zatiaľ....samozrejme všetko ostatné fotím normálne, cez lv hlavne to makro (kvôli nedokonalosti mojej techniky)...
...vravím...nikdy nevieš....funkcia naviac ale môže sa zísť ;)
Live View u Sony, je jedine pouzitelne LV aj pre normalne fotenie, nielen makro, ci krajinku zo stativu. Vyuzivaju totiz druhy snimac pred hranolom, s nim funguje LV robnako rychlo, alebo este rychlesjie ako u kompaktu. U ostatnych znaciek sa pouziva iny system a je velmi pomaly.
vďaka, presne o tom som premýšľal, že v niektorých situáciách je ľahšie fotiť cez LV ako objektív... a hlavne keď je display ´vyklápatelný´ - tie fotky od zeme napríklad si myslím že je pohodlnejšie fotiť cez ten LV...
A keď je pravda čo hovorí Srnec tak som sa práve rozhodol pre Sony alpha 500, som zvažoval dlho tú 450 ale tá ten LV nemala... a 550 je zasa až moc drahá na moje pomery... 3xx rada zasa má CCD snímač... tak tá 500 mi hádam padne do ruky.. ešte si ju omrkám v dákom obchode...
...ano ano...to je pravda čo píše Karol, neviem síce nakoľko sú u Sony lv rýchle ale u Canonu je to stále moc pomalá a neohrabaná záležitosť....ktovie či na tomto tiež popracujú niekedy....ale ako ´núdzovka´ je to okej...
a vidis to zaostrenie na tom lcd na fotaku dobre? Teda myslim ze ci dokazes presne zaostrit. Lebo preda len mame 230 tis bodov a na 3 palcovom je to uz malo myslim... na 500D som skusal, tam to bolo paradne...
a vidis to zaostrenie na tom lcd na fotaku dobre? Teda myslim ze ci dokazes presne zaostrit. Lebo preda len mame 230 tis bodov a na 3 palcovom je to uz malo myslim... na 500D som skusal, tam to bolo paradne...
však máš to isté čo ja tak prečo to neskúsiš? :)...mne je jedno koľko to má bodov, ja to nepotrebujem vidieť ako jednoliaty obraz aj po 10x zväčšení, na to aby som sa trafil do malej HO mi to stačí úplne v pohode...na toto je podľa mňa displej úplne dostačujúci
pri LV zásadne používam fázové ostrenie. Síce sa mi na chvíľu stratí obraz, no je to omnoho rýchlejšie. Pri situáciách ako je makro potom preferujem manuál.
A keď je pravda čo hovorí Srnec tak som sa práve rozhodol pre Sony alpha 500, som zvažoval dlho tú 450 ale tá ten LV nemala... a 550 je zasa až moc drahá na moje pomery... 3xx rada zasa má CCD snímač... tak tá 500 mi hádam padne do ruky.. ešte si ju omrkám v dákom obchode...
LV na zrkadlovke mi vobec nechyba, ale ak ho chces, A500 je dobra volba..
ja pouzivam LV ked si fotim napr kvietky v byte alebo vonku zblizka. je to pohodlnejsie a nemusim sa naklanat uplne k hladaciku (mam nikon D90). ostrenie je sice pomale, no pri foteni statickych scen ma to niejak netrapi, rychle akcne sceny fotim cez hladacik.
Smelo do A500. :) Ako majiteľ A300 môžem len potvrdiť Karolove slova, LV u Sony je naozaj rýchly a plne použiteľný v každej situácii. Samozrejme sa pri sériovom snímaní počet snímok za sekundu u A500 zníži na 4 (u A350 a A300 to boli dve). Jediným relatívnym nedostatok tohoto systému je znížený jas hladáčika (badateľné hlavne v porovnaní medzi A2x0 vs A3xx), A500/550 ho má už úplne vpohode, samozrejme, že na kvality A900 nedosahuje ale v rámci triedy to už nie je žiadna katastrofa. :) Zväčšenie A500 umožňuje, takz. MF Check Live View (pokiaľ dobre viem tak až 14x násobné). Displej je 3 palcový a má 230k bodov oproti 920k u A550 (to je jeden z rozdielov). Toľko k tomu.
Neviete náhodou niekto, či sa dá fotiť cez live view s úplne manuálnym objektívom bez CPU, napr. Samyang 8mm? Pretože mám Nikon D5000 a ten fotí so Samyangom že vraj iba v manuálnom režime. Pýtam sa preto, lebo na Youtube je video natočené Nikonom D5000 + Samyang 8mm. Za odpoveď vďaka.
Neviete náhodou niekto, či sa dá fotiť cez live view s úplne manuálnym objektívom bez CPU, napr. Samyang 8mm? Pretože mám Nikon D5000 a ten fotí so Samyangom že vraj iba v manuálnom režime. Pýtam sa preto, lebo na Youtube je video natočené Nikonom D5000 + Samyang 8mm. Za odpoveď vďaka.
neviem ako to je u nikonu d5000...
..ale...aspoň na canonoch je to tak, že ak aj používam staré mf sklá cez redukciu, expozícia sa meria normálne, nepotrebujem žiadnu redukciu s čipom a teda sa neprenášajú žiadne informácie o clone....ten čip je tam len kvôli af confirm (čo nikon nepotrebuje)....teda by si malo fungovať všetko ako má...
...hádam som ťa nepoplietol s tými redukciami a starými mf sklami, chcel som to len ukázať ako príklad :)
LiveView
...teraz fotím najviac makro, nemám ale normálny teleobjektív, len starý manuálny s medzikrúžkami a teda zaostrujem pohybom celého fotoaparátu...je tam veľké zväčšenie, malá hĺbka ostrosti a neviem si preto predstaviť, že by som presne zaostril cez hľadáčik....tieto veci fotím skoro výlučne za pomoci lv....vidím celú scénu na relatívne veľkom displeji, mám možnosť zväčšenia na 5 a 10 násobok pre úplne presné zaostrenie....
..a naviac, canon dslr s live view podporujú ´remote shooting´ cez pc, za pomoci dodaného softu prepojíš cez kábel dslr s pc...a tak máš live view na celom monitore ;)....praktická vec napr. pri autoportrétoch, prípadne ak si mobilný (máš notebook) aj pri inom fotení....
...takže...keby som lv nemal a nepoužíval, mne osobne by sa fotilo horšie...teda aspoň zatiaľ....samozrejme všetko ostatné fotím normálne, cez lv hlavne to makro (kvôli nedokonalosti mojej techniky)...
...vravím...nikdy nevieš....funkcia naviac ale môže sa zísť ;)
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=59013
asi si mal na mysli hľadáčik ;-)
..ale...aspoň na canonoch je to tak, že ak aj používam staré mf sklá cez redukciu, expozícia sa meria normálne, nepotrebujem žiadnu redukciu s čipom a teda sa neprenášajú žiadne informácie o clone....ten čip je tam len kvôli af confirm (čo nikon nepotrebuje)....teda by si malo fungovať všetko ako má...
...hádam som ťa nepoplietol s tými redukciami a starými mf sklami, chcel som to len ukázať ako príklad :)
...ak sa mýlim tak ma prosím niekto opravte...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa