Mám Pentax K 100 D asi 3 roky , stabilizáciu si neviem vynachváliť. Funguje to na všetky sklá čo sa dajú na telo ´ prišróbovať´. Statív môžem takmer zahodiť..
Myslim ze pentax koriguje aj vibracie fotaku okolo osi objektivu(jedna strana fotaku naklana hore a druha zase naopak), co normalny VR objektiv samozrejme nedokaze.
Okrem zjavnych vyhod to ma aj zopar nevyhod:
- limitovana ucinnost pri dlhsich ohniskach
- horsi odvod tepla zo senzoru (teplo=sum)
- ak sa senzor pri stabilizacii dostane mimo obrazu premietnuteho objektivom vznikne nesymetricka vinetacia (3rd party objektivy pre APS-C)
sa pytam preto lebo mam Canon a tam stabilizovane objektivy su o dost drahsie napr. 70-200f2,8 is je drahsia zhruba o 600eur oproti nestabilizovanej a za to mam uz pomaly pentaxove telo tak som rozmyslal ist do pentaxov co vy na to?
Mám Pentax a tú stabilizáciu mám dosť často vypnutú... Zapínam až v situáciach kedy idem expozičným časom pod 1/30 , alebo v závislosti od ohniskovej vzdialenosti a vzdialenosti na akú ostrím, na jeden meter sa dá udržať ovela viac ako na 5 metrov...
No a že sú stabilizované obektívy drahšie ? Ono sa to dalo zistiť ešte predtým ako si si zvolil systém, a bolo len na tebe do akej miery je to tvoj koníček a kolko si ochotný nan obetovať...
Väčšina začiatočníkov absolutne nemá tušenie že lepší objektív stojí viac ako základný set, a potom tu vypisuje aký objektív si má vybrať...
Ja som to mal jednoduché - v dobe kedy som začínal ja neexistoval Tamron 17-50 ani Sigma 18-50, skrátka vybral som si systém u ktorého mám cenovo dostupný základný zoom s konštantnou svetelnosťou v celom rozsahu
sa pytam preto lebo mam Canon a tam stabilizovane objektivy su o dost drahsie napr. 70-200f2,8 is je drahsia zhruba o 600eur oproti nestabilizovanej a za to mam uz pomaly pentaxove telo tak som rozmyslal ist do pentaxov co vy na to?
stabilizacia pentaxu negeneruje teplo tak ako sony a nevie sa prehriat, lebo je cisto len na elektromagnetickom principe, cize ziadne trenie. Kazeta so senzorom je samy kov koli tieneniu a odvadza teplo viac nez dost. Dokaze stabilizovat aj v horizontalnej, aj vertikalnej polohe, aj pri panningu a to v 3 osiach. Efektivna je to ohniskovej vzdialenosti 500mm a potom efektivita klesa. Uvadza sa, ze poskytne o 4 stopy naviac dlhsiu expoziciu, ale je to subjektivne podla trasenia ruk :))
stabilizacia pentaxu negeneruje teplo tak ako sony a nevie sa prehriat, lebo je cisto len na elektromagnetickom principe, cize ziadne trenie. Kazeta so senzorom je samy kov koli tieneniu a odvadza teplo viac nez dost. Dokaze stabilizovat aj v horizontalnej, aj vertikalnej polohe, aj pri panningu a to v 3 osiach. Efektivna je to ohniskovej vzdialenosti 500mm a potom efektivita klesa. Uvadza sa, ze poskytne o 4 stopy naviac dlhsiu expoziciu, ale je to subjektivne podla trasenia ruk :))
Samotny senzor generuje teplo a ked je uchyteny volne, aby sa mohol hybat, odvadza sa to teplo pomalsie. Toto bol vacsi problem pri CCD, ktore generovali dost tepla, dnesne CMOS senzory su na tom ovela lepsie. S tou ucinnostou do 500mm by som to bral s velkou rezervou, ked vidim akou aplitudou sa mi trasu ruky uz pri 400mm objektive, to by musel ten senzor mat volnost pohybu tak +- 5mm.
Mam stabilizovane zoom objektivy, ale stale castejsie stabilizator vypinam, kedze fotim povacsinou sport.
Ak sa trasu ruky, tak to ostrost zvysi (vacsinou), ak sledujes pohyblivy ciel, moze to ostrost znizit (vtedy je lepsie ho vypnut ak Ti nejde o panning, kde moze pomoct).
Ak sa trasu ruky, tak to ostrost zvysi (vacsinou), ak sledujes pohyblivy ciel, moze to ostrost znizit (vtedy je lepsie ho vypnut ak Ti nejde o panning, kde moze pomoct).
ok. dakujem a nevies mi nahodou povedat ake telo by bolo najlepsie? prepac ze tolko otravujem ale nemam sa s kym o tom porozpravat.
...a k čomu, ved už telo máš... Človek čo vlastní DSLR, by mal vedieť či chce stab/nestab. objektív , kolko je ochotný investovať a ak chce prejsť na iný systém tak by nemal mať problem si vybrať telo ktoré mu vyhovuje, píšeš ako keby si DSLR mal doma akurát tak na obrázku...
stabilizátor v tele pentaxu.
- limitovana ucinnost pri dlhsich ohniskach
- horsi odvod tepla zo senzoru (teplo=sum)
- ak sa senzor pri stabilizacii dostane mimo obrazu premietnuteho objektivom vznikne nesymetricka vinetacia (3rd party objektivy pre APS-C)
No a že sú stabilizované obektívy drahšie ? Ono sa to dalo zistiť ešte predtým ako si si zvolil systém, a bolo len na tebe do akej miery je to tvoj koníček a kolko si ochotný nan obetovať...
Väčšina začiatočníkov absolutne nemá tušenie že lepší objektív stojí viac ako základný set, a potom tu vypisuje aký objektív si má vybrať...
Ja som to mal jednoduché - v dobe kedy som začínal ja neexistoval Tamron 17-50 ani Sigma 18-50, skrátka vybral som si systém u ktorého mám cenovo dostupný základný zoom s konštantnou svetelnosťou v celom rozsahu
Mam stabilizovane zoom objektivy, ale stale castejsie stabilizator vypinam, kedze fotim povacsinou sport.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa