Zdravim Vas vsetkych som tu uplne novy a potreboval by som na zaciatok jednu radu s ktorou si lamem hlavu uz asi 2 - 3 tyzdne...mam v plane si zakupit telo nikon D90. Problem je objektiv, neviem aky kupit, par ludi mi poradilo 18 - 200mm, iny ma od toho odhovaraju, preto sa chcem poradit takto na fore...Chcem hlavne fotit sport (veci v pohybe), portrety, krajinu...tazke asi nejaky univerzal? Budem rad ak mi niekto pomoze vyriesit tento problem..
Na to co chces, Ti najlepsie posluzi teleobjektiv. Ak je ten sport v exterieri, mozno Ti postaci aj AF-S 70-300 VR, ak to budes potrebovat aj pri slabsom svetle, tak niektory zo 70-200/2.8 (Tamron, alebo Nikon podla financnych moznosti). Ak Ti bude obcas chybat kratsie ohnisko, kup fotak aj so setovym objektivom.
18-200 je fasa univerzál na štart do sveta DSLR určite si ho kup, ale zaujímavejšie fotky urobíš obyčajnou pevnou 50 tkou F1,8 - ktoru si časom tiež určtie kupiš:)
Na šport potrebuješ to najlepšie - profi zoomy (16-35/24-70/70-200/300) a pevné sklá so svetelnosťou F2,8 poprípade lepšou a skvelým AF (všetko ostatné je shit alebo dočasné riešenie a zbytočná investícia). Na krajinu zas čo najľahšie objektívy kľudne so svetelnosťou F4 - F5,6 aby si ich na miesto určenia vôbec odniesol:). Toto všetko si pekne naštuduješ aj 3x kým na to našetríš. na začiatok ber tu D90 s hocakým seťákom ak ti je sympatický 18-200 VR kludne aj sním:) pekne svetlo a veľa chuti do fotenia!
takže chceš fotiť šport a neviem ešte čo iné...., ale vôbec nevieš čo je to teleobjektív a dokonca aký je to aparát so setovým sklom!!!.....to je sila....najprv študuj, potom kupuj
Nie je to maly rozsah? hladam nieco take aby tie fotky aj dobre vyzerali, nieco s dobrou kresbou...len sa pytam, rad si necham poradit :)
dobrá kresba - pri zoome? a typu 16-85 alebo 18-200 ? No dobre však to kreslí (hlavne 16-85 VR si počítači čiar chvália) ale fotka nikdy nemôže mať ten bokeh, atmosféru a feeling ako fotka zo zoomu 70-200 F2,8 alebo s pevnej 85mm F1,8 či 135mm F2. Preto si myslím že je dosť malicherné (a aspon pre mna uplne zbytočné) riešiť tu kresbu, ktorá je len časťou (a často malou) z výsledku. Aký je rozdiel v tom či objektív vykreslí 2300 alebo 2400 čiar v praxi na výšku čipu? Pre mna žiadny. zvlášť pri spomenutých dvoch zoomoch Nikkor je to jedno oba sú vydarené.
takže chceš fotiť šport a neviem ešte čo iné...., ale vôbec nevieš čo je to teleobjektív a dokonca aký je to aparát so setovým sklom!!!.....to je sila....najprv študuj, potom kupuj
to nič aj ja som začal tým že som si kupil Nikon D200 a 18-70 lebo sa mi to páčilo a pekne mi to sedelo v ruke. Časom sa všetko naučí a možno bude fotiť oveľa lepšie ako my:D
Budem sa opakovať: 16-85 VR. Nie som síce počítač čiar, ale tento objektív má naozaj veľmi dobrú, ostrú a kontrastnú kresbu. A na začiatok ti pokryje dostatočný univerzálny rozsah myslím.
Neskôr, podľa vlastných skúseností a preferencií si môžeš dokúpiš tele, buď spomínaný 70-300 VR alebo svetelnejší 70-200. A možno aj nejaké pevné sklo, 35ku alebo 50ku. Nenapísal si totiž, aký šport chceš fotiť...
rozsah je to akurat, a ostrost je vyborna, vlastne vsetky zakladne zoomy su super, aj ked na tomto fore su casto podcenovane. 16-85 je top zakladny zoom aj medzi konkurencnymi znackami podla nazorov/testov, podla mojho prieskumu ho kvalitativne prekonava uz len nikkor 17-55/2.8 zo zakladnych zoomov pre aps-c. aj keby si si nastokol 18-55,s drobnymi upravami by si mal urcite slusne fotky...
16-85 je vyborna volba. nad rozsahom sa netrap, je to zbytocne...
Budem si musiet este niektore veci nastudovat to je pravda...da sa stou 18 - 200kou fotit aj v slabsich svetelnych podmienkach?
dá sa, ale môže to mať problémy so správnym zaostrením hlavne na dlhom konci, ale aj nemusí mať ... skutočne to zaleží od konkrétnych svetelných podmienok
budeš musieť používať vyššie ISO, kvôli dosiahnutiu kratšieho času, aby si nemal mazanice ... teda ak ten šport nie je šach ... lebo vo všeobecnosti platí: šport = pohyb => krátky čas na ostrú fotku a rýchla reakcia fotoaparátu na zaostrenie
Sport vacsinou snowboarding, skateboarding a futbal...daju sa stym 16 - 85 slusne fotit aj krajiny a portrety?
V prvom hľade, nehľadaj prvotriedny objektív na všetko. Taký neexistuje.
Na začiatok si kúp tento zoom, poskytne ti dostatočne kvalitný výstup a univerzálny rozsah a hlavne študuj. Neskôr už sám prídeš na to, čo ešte dokúpiť.
Velmi pekne vam zatial dakujem dost ste mi pomohli vyriesit zatial moj prvy problem , casom ich bude urcite viac ale na to treba skusenosti uz :) bol som rozhodnuty pre ten 18 - 200mm ale nakoniec kupim 16 - 85 VR snad neolutujem :) Este raz dakujem
Velmi pekne vam zatial dakujem dost ste mi pomohli vyriesit zatial moj prvy problem , casom ich bude urcite viac ale na to treba skusenosti uz :) bol som rozhodnuty pre ten 18 - 200mm ale nakoniec kupim 16 - 85 VR snad neolutujem :) Este raz dakujem
Len pre úplnosť, 18-200 by bol OK, ak by si do budúcna neplánoval kúpiť už žiaden iný objektív. 16-85 je ale lepší a síce má menší rozsah, ten môžeš neskôr doplniť tele objektívom. Radšej mať viac kvalitnejších objektívov s menším rozsahom ako jeden priemerný univerzál na všetko.
Len pre úplnosť, 18-200 by bol OK, ak by si do budúcna neplánoval kúpiť už žiaden iný objektív. 16-85 je ale lepší a síce má menší rozsah, ten môžeš neskôr doplniť tele objektívom. Radšej mať viac kvalitnejších objektívov s menším rozsahom ako jeden priemerný univerzál na všetko.
A ak by som teda zobral 18 - 200mm cim by ju bolo vhodne doplnit?
Vhodný objektív
Na šport potrebuješ to najlepšie - profi zoomy (16-35/24-70/70-200/300) a pevné sklá so svetelnosťou F2,8 poprípade lepšou a skvelým AF (všetko ostatné je shit alebo dočasné riešenie a zbytočná investícia). Na krajinu zas čo najľahšie objektívy kľudne so svetelnosťou F4 - F5,6 aby si ich na miesto určenia vôbec odniesol:). Toto všetko si pekne naštuduješ aj 3x kým na to našetríš. na začiatok ber tu D90 s hocakým seťákom ak ti je sympatický 18-200 VR kludne aj sním:) pekne svetlo a veľa chuti do fotenia!
Neskôr, podľa vlastných skúseností a preferencií si môžeš dokúpiš tele, buď spomínaný 70-300 VR alebo svetelnejší 70-200. A možno aj nejaké pevné sklo, 35ku alebo 50ku. Nenapísal si totiž, aký šport chceš fotiť...
16-85 je vyborna volba. nad rozsahom sa netrap, je to zbytocne...
budeš musieť používať vyššie ISO, kvôli dosiahnutiu kratšieho času, aby si nemal mazanice ... teda ak ten šport nie je šach ... lebo vo všeobecnosti platí: šport = pohyb => krátky čas na ostrú fotku a rýchla reakcia fotoaparátu na zaostrenie
snažil som sa to vysvetliť jednoducho ...
Na začiatok si kúp tento zoom, poskytne ti dostatočne kvalitný výstup a univerzálny rozsah a hlavne študuj. Neskôr už sám prídeš na to, čo ešte dokúpiť.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa