Ahojte, chcel by som sa opytat ako na riadenie vykonu blesku pri fill- in dosvieteni bleskom v exterieri? Napr pri silnom slnku, v lese atd.. Aby zmizli nepekne tiene. Da sa to nejako manualne odhadnut, je na to nejaky grif alebo automatika iTLL to urobi spolahlivo za mna? Ako na to? Dakujem (N SB 600)
Toto je na celu fotoskolu. Kombinacia blesku a stavajuceho svetla je vzdy experimentom. Na zaciatok skutocne staci to, co napisal duroslav. Sleduj hlavne vysledny obrazok a ak to nie je OK, pouzi korekciu blesku.
Odporucam ti knihu Hot Shoe Diaries, aj ked sa zaobera bleskami nad ramec tvojej otazky, ale to co je v nej, je vseobecne platne a mozes to vyuzit aj na riesenie tvojho problemu.
Plus su samozrejme aj ine riesenia boja s protisvetlom. Odrazna doska, difuzor...
Treba si urcit, co je hlavne svetlo v danej fotke. Ak povedzme ide o konturu fotografovanej osoby a tvar chces len trochu zosvetlit, tak mozes blikat s minusovou korekciou od oka, hlavne aby dopadajuce svetlo bolo spravne namerane. Pokial ide o citatelnost tvare a ma byt spravne exponovana, to je uz tazsie lebo zvacsa sa podari blesku moc vypalit poprepaluje sa cerveny kanal, dojde k silnym odleskom a podobne neduhy. Potom zalezi ci je ta tvar cela v tieni alebo ci ma na sebe silne tiene naprklad od nosa, oci a podobne. Vtedy tiez len trochu nasvietit aby zbledli. Ak je cela v tieni, treba blesk davkovat presne. To uz je problem. Jedine pokus omyl alebo flashmeter.
Je to pomerne zložitá problematika, ako to už bolo spomenuté.
Bez jej naštudovania a praxe je problém dosahovať stabilne dobré výsledky.
Ja osobne by som v tvojej situácii odporučal na začiatok nasledovný postup.
- TTL režim v blesku s BL (vyváženie svetla blesku so svetlom pozadia), korekciu expozicia na fotaku aj blesku nastav na nulu
- urob skusobnu fotku scény a pozri displej, histogram
- urob korekciu takto: ak chces ubrat okolitého svetla, pouzi minusovu korekciu expozicie na fotaku (resp. naopak); ak chces meniť intenzitu zábleskového svetla, koriguj na blesku
- nezabudni, korekcia expozície na foťáku ti ovplyvni aj existujúce svetlo aj blesk, korekcia na blseku iba intenzitu zábleksu
alebo iný, trochu lepší, ale málinko náročnejší postup je kombinovať blesk s manuálnym režimom, ale to by bolo na dlhšie...
Na prudkom svetle by som siel cez FP mode (priprav si aj nahradne baterky), alebo mozno este lepsie - pouzi odrazku. Cele je to skor o tom, kolko harampadia si ochotny nosit/vybalovat a kolko casu si ochotny tej fotke venovat. Ak fotis (svoje) decko na preliezke, kde mas dookola 10 mamiciek, tak asi nechces vytahovat odrazku... ibaze by si chcel s niektorou nadviazat konverzaciu a poziadal ju aby ti ju podrzala a po zhliadnuti fotiek prejavila o fotky zaujem aj ona :)))
M kombinacia clony a casu tak aby bolo dobre naexponovane pozadie a blesk ti dopocita (ten by som dal este rutinne -1/3 az -2/3 podla toho do akej miery fotis v protisvetle). Pri takych f11,1/250 ti to zbehne ale pri casoch kratsich uz si musis nastavit vo fotaku FP
aj ja odporucam v takychto situaciach radsej externy blesk odlozit. Zboznujem ´profikov´ ktori bliskaju v exterieri hlava nehlava, ci siveti slnko, ci je pod mrakom. A este lepsie ked si ho v exterieri vyklopia hore a odrazaju ho od neviem coho :D Skus to s odraznymi doskami a ked uz blesk, tak jeho ostre svetlo zmakcit nejakym difuzorom, softboxom, dazdnikom, najlepsie mimo tela fotoaparatu.
Ono ten blesk za bieleho dna na fotke dost vidiet, mne osobne sa to nepaci.
Kniha Hot Shoe Diaries je vyborna, aj Joe McNally to naozaj vie a ten tiez nepali napriamo, len vo velmi specifickych pripadoch :)
a k detom na preliezkach.. na tie svoje na preliezkach nikdy nepouzijem blesk paleny napriamo. Ked budem chciet mat pekne fotky svojich deti na preliezkach (este ziadne nemam), pockam si na dobre svetlo a nebudem ich cvakat na ostrom poludnajsom slnku :)
Hot Shoe Diaries - a must - mam ju hned vedla postele, precitanu komplet asi 4x... a furt si ju este citam ;-) pre mna zatial jedna z najzaujimavejsich kniziek - co sa tyka praktickeho pouzitia...
a k detom na preliezkach.. na tie svoje na preliezkach nikdy nepouzijem blesk paleny napriamo. Ked budem chciet mat pekne fotky svojich deti na preliezkach (este ziadne nemam), pockam si na dobre svetlo a nebudem ich cvakat na ostrom poludnajsom slnku :)
tie preliezky bola len ilustracia... ja cez den decka nefotim a podvecer na nich vytahujem odrazku, softbox , out of camera flash cez difuzer,... no jednoducho hrozny OTEC :)))
tie preliezky bola len ilustracia... ja cez den decka nefotim a podvecer na nich vytahujem odrazku, softbox , out of camera flash cez difuzer,... no jednoducho hrozny OTEC :)))
ked je dobre svetlo, da sa to zvladnut bez vsetkych tychto pomocok :) len fotak a dobre svetelne sklo, nic viac nepotrebujem.
Je idealne cakat na dobre svetlo a neriesit blesk. A odrazku si uz skusal pri
malych detoch? Ja som ju vzdy vytiahla a zostala opreta niekde na lavicke...ak Ti
zacne dievcatko tancovat a pozovat tak si mozes s odrazkou len ublizit.Kto ma skusenosti s fotenim deti mi urcite da za pravdu,ze pouzit fill-in s kompenzaciou
zablesku je pri nezaujimavom osvetleni dobra volba...prikladam dnesne foto az je to take neakceptovatelne napis ako to inak zrealizovat...
Deti velmi nefotim a ked, naplanujem si fotenie na to najlepsie svetlo :) ked budem mat vlastne deti a budem ich chciet mat odfotene kedykolvek (aj ked nebude svetlo najidealnejsie), az potom budem riesit ako na to :)
Ta foto je v pohode, v ociach to vidiet ale to sa da jednoducho odstranit v PC. Niekomu sa ta ´iskra´ v ociach paci, niekomu nie. Myslim ze fotka nebola spravena pri silnom slnku, pri akom chcel zakladatel temy s bleskom fotit, alebo?
Ta fotka je velmi dobra, svetlo z blesku je ale dost vidiet. Iskricky v ociach mi vobec nevadia, skor by som prijal este vacsie ale vdaka tomu ze sa blyskalo z fotaku je svetlo dost ploche a ostre. V kazdom pripade je tvoja fotka lepsia ako 99,9% fotiek, ktore produkuju rodicia svojim detom. :)
je to na tych fotkach vidiet (ploche svetlo, tiene za fotografovanymi osobami), hlavne na svadobnych co som videl nejaky album. Pri malych detoch je tazke pouzit odrazku ale na svadobnych portretoch to nie je problem :)
Ja blesk na slnku pouzivam uplne bezne, proti ostrym tienom je to ucinna zbran, odrazky su fajn, ale strasne neprakticke, napriek viacerym pokusom som s tym bol pri detoch neuspesny. Z mojho pohladu je najvacsi problem ´utrafit´ sytost tvare so sytostou pozadia - prisilny blesk velmi zjasni, az prepali tvar.
Ano, tazko dosiahnut stav, aby svetlo z blesku modelovalo tvar, ale ak mam volit tiete hlboke ako grand canyon alebo ploche svetlo, dam prednost plochemu svetlu.
Jasne, idealne svetlo je idealne svetlo, ale ked raz fotim v dohodnuty cas, treba si poradit :-)
Fill-in -- blesk vykon
Odporucam ti knihu Hot Shoe Diaries, aj ked sa zaobera bleskami nad ramec tvojej otazky, ale to co je v nej, je vseobecne platne a mozes to vyuzit aj na riesenie tvojho problemu.
Plus su samozrejme aj ine riesenia boja s protisvetlom. Odrazna doska, difuzor...
Bez jej naštudovania a praxe je problém dosahovať stabilne dobré výsledky.
Ja osobne by som v tvojej situácii odporučal na začiatok nasledovný postup.
- TTL režim v blesku s BL (vyváženie svetla blesku so svetlom pozadia), korekciu expozicia na fotaku aj blesku nastav na nulu
- urob skusobnu fotku scény a pozri displej, histogram
- urob korekciu takto: ak chces ubrat okolitého svetla, pouzi minusovu korekciu expozicie na fotaku (resp. naopak); ak chces meniť intenzitu zábleskového svetla, koriguj na blesku
- nezabudni, korekcia expozície na foťáku ti ovplyvni aj existujúce svetlo aj blesk, korekcia na blseku iba intenzitu zábleksu
alebo iný, trochu lepší, ale málinko náročnejší postup je kombinovať blesk s manuálnym režimom, ale to by bolo na dlhšie...
M kombinacia clony a casu tak aby bolo dobre naexponovane pozadie a blesk ti dopocita (ten by som dal este rutinne -1/3 az -2/3 podla toho do akej miery fotis v protisvetle). Pri takych f11,1/250 ti to zbehne ale pri casoch kratsich uz si musis nastavit vo fotaku FP
Ono ten blesk za bieleho dna na fotke dost vidiet, mne osobne sa to nepaci.
Kniha Hot Shoe Diaries je vyborna, aj Joe McNally to naozaj vie a ten tiez nepali napriamo, len vo velmi specifickych pripadoch :)
malych detoch? Ja som ju vzdy vytiahla a zostala opreta niekde na lavicke...ak Ti
zacne dievcatko tancovat a pozovat tak si mozes s odrazkou len ublizit.Kto ma skusenosti s fotenim deti mi urcite da za pravdu,ze pouzit fill-in s kompenzaciou
zablesku je pri nezaujimavom osvetleni dobra volba...prikladam dnesne foto az je to take neakceptovatelne napis ako to inak zrealizovat...
Ta foto je v pohode, v ociach to vidiet ale to sa da jednoducho odstranit v PC. Niekomu sa ta ´iskra´ v ociach paci, niekomu nie. Myslim ze fotka nebola spravena pri silnom slnku, pri akom chcel zakladatel temy s bleskom fotit, alebo?
slnecnom dni to riesim takto ak nie je ina moznost...
Ano, tazko dosiahnut stav, aby svetlo z blesku modelovalo tvar, ale ak mam volit tiete hlboke ako grand canyon alebo ploche svetlo, dam prednost plochemu svetlu.
Jasne, idealne svetlo je idealne svetlo, ale ked raz fotim v dohodnuty cas, treba si poradit :-)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa