Dobrý deň, neviem si rady so starším bleskom Metz 23BC4 v kombinácii s Canonom AE-1 Program. Blesk je plne funčný a s mojím druhým fotoaparátom na film Praktica MTL-5 funguje bez problémov. Ku canonu používam ešte ovela starší blesk Multilux III. Ten Metz má kábel a jeden kontakt na päte. Skúšal som ten kontakt odizolovať a zapojiť ho len cez kábel ako ten starý Multilux, no ani tak neblýskal. Ak je na Canone zapojený cez kábel a dotýka sa aj spodný kontakt blesk sa síce nabije ale kontrolka sa nerozsvieti. Ak je nabitý no kontrolka nesvieti odpáli sa aj tým že odpojím sync kábel. K tomu blesku Metz neviem nikde nájsť manuál a neviem nejako zistiť či je s Canonom nekompatibilný. Ak máte niekto nejaké skúsenosti vopred ďakujem.
Aj ked ma Canon uz podporu TTL bleskov, nemal by mat ziaden problem s uvedenym Metzom. Metz ma len jeden kontakt, takze nebudu prenasane udaje o jeho pripravenosti do fotaku, ale to nie je ziadna prekazka. Ak ten blesk s inym fotakom, podobnej kategorie, funguje a s Canonom nie, je asi problem vo fotoaparate. Mozes mat na zavierke pokazenu synchronizaciu s bleskom.
Kedze blesk nema viac kontaktov, musis pouzit len manualne nastaveny cas 1/60 so symbolom blesku alebo dlhsi, nie automatiku PROGRAMM. Ak to ani tak nebude fungovat, je chyba v aparate. Vyskusaj aj precistit kontakty blesku na fotaku, pripade skontroluj, ci je blesk poriadne zasunuty.
Vďaka za rýchlu odpoveď. Tiež mi napadlo, že by mohla byť chyba vo foťáku ale je to málo pravdepodobné lebo je v skoro perfektnom stave a bol predtým veľmi málo používaný. Ten starší blesk Multilux používam vždy na 1/60. Metz má zozadu posuvné tlačítko s dvoma voľbami M - C no keďže som nenašiel návod, neviem čo znamenajú. Napadlo mi, či to nie je náhodou výber spôsobu akým dostane blesk signál, cez kábel alebo cez kontakt na päte. Na Praktike fungujú oba blesky na Canone funguje ten starší takže si nemyslím že je nejaký problém v synchronizácii.
Vďaka za rýchlu odpoveď. Tiež mi napadlo, že by mohla byť chyba vo foťáku ale je to málo pravdepodobné lebo je v skoro perfektnom stave a bol predtým veľmi málo používaný. Ten starší blesk Multilux používam vždy na 1/60. Metz má zozadu posuvné tlačítko s dvoma voľbami M - C no keďže som nenašiel návod, neviem čo znamenajú. Napadlo mi, či to nie je náhodou výber spôsobu akým dostane blesk signál, cez kábel alebo cez kontakt na päte. Na Praktike fungujú oba blesky na Canone funguje ten starší takže si nemyslím že je nejaký problém v synchronizácii.
M-blesk funguje na plny vykon, na fotoaparate musis nastavovat clonu podla vzdialenosti objektu. Pomahas si tabulkou na blesku.
C - automatika blesku. Na fotoaparate nastavis clonu, ktoru odcitaz z blesku (oproti cervenej ciare). O riadenie vykonu sa stara cidlo na blesku.
Nech mas nastavene na blesku hocico, ma lby blisnut. Ak nie, je to chyba a nie nekompatibilita.
Skúsil som znova (lepšie) zaizolovať ten spodný kontakt na blesku, takže je pripojený len cez kábel a už funguje aj s Canonom. Tvári sa tak, že si s tým bleskom naozaj nejako nerozumie. Budem ho aspoň takto v tom režime M používať, lebo sa nabije ovela rýchlejšie ako ten starý a má aj rozptylový nástavec.
Tak dik za spoluprácu pri riešení problému.
Stary Metz + canon AE-1 P
Kedze blesk nema viac kontaktov, musis pouzit len manualne nastaveny cas 1/60 so symbolom blesku alebo dlhsi, nie automatiku PROGRAMM. Ak to ani tak nebude fungovat, je chyba v aparate. Vyskusaj aj precistit kontakty blesku na fotaku, pripade skontroluj, ci je blesk poriadne zasunuty.
C - automatika blesku. Na fotoaparate nastavis clonu, ktoru odcitaz z blesku (oproti cervenej ciare). O riadenie vykonu sa stara cidlo na blesku.
Nech mas nastavene na blesku hocico, ma lby blisnut. Ak nie, je to chyba a nie nekompatibilita.
Tak dik za spoluprácu pri riešení problému.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa