Fórum » O TECHNIKE

NIKON AF VR 80-400mm

Jahl
2010-07-10 09:44:10+02
Ahojte. Potreboval by som vedieť váš názor na tento objektív: NIKON AF VR 80-400mm... http://shop.ephoto.sk/katalog/objektivy/telezoomy/nikon-af-80-400-mm-f-4-5-5-6d-ed-vr.html Nenašiel som žiadnu recenziu v slovenskom jazyku ani nejakú debatu. Bol som odkázaný na zahraničné weby kde som sa útržkovito dozvedel od jednej strany, že je to jeden veľký nepodarok a tá druha strana hovorí naopak o jednom z najlepších aký kedy používali. Takže v tom mám už hotový guláš... bol by som rád ak by mi niekto napísal klady a mínusy tohto kúska v mojej reči... prípadne sa podelil s vlastnými skúsenosťami. Veľmi ďakujem za odpovede!!!

arnie175
2010-07-10 09:50:02+02
no ja ho pouzivam relativne, casto takze moja recenzia:
- na oftenie krajiniek a zvieratiek ok, super kresba a ostrost aj na 400 mm
- ohladne jeho relativnej rychlosti na fotenie leteckeho dna,plavcov staci, v nutnosti som s nim fotil aj hokej ale uz na vysoke iso....
- ak chces fotit v hale tak nan zabudni....

zvarer ?

- ked chces nejake tie zvieratka a obcas nejaku tu pomalsiu akciu tak staci 80-400
ak chces fotit sport v hale, resp, vonku ale o velmi rychle sporty ako bike, ci nejake skoky,tak jedine 70-200/2,8.....70-200/2,8 je radikalne rychlejsi ako 80-400 a sanca ze s nim nestihnes zaostrit aj tu najrychlejsiu akciu za slabeho osvetlenia je max 10 percent.....aj ked preferujem teraz velmi rychle sporty tak si 80-400 ponecham a neskor chcem 70-200....

jake
2010-07-10 09:56:46+02
Fotil som s tymto sklom pokial nevysiel na tr nikon 70-200 II. Takze mam s nim dost skusenosti.
Rozdelil by som preto objektiv na dva aspekty:
1. Optika - sklo je spickove po optickej stranke. Nemal som jediny problem. Kedze ma aj manualny clonovy kruzok ak treba, tak je to velmi super vec. Kresba vynikajuca v celom rozsahu clon aj ohnisk a navyse ma vdaka 9-lamelovej clone aj nadherny bokeh. Je dost ostre, daleko nad priemerom. Takze po optickej stranke a vybave mu niet co vytknut. Ma aj vyborny stabilizator, spolalivo to funguje.

2. Ostrenie - tym, ze objektiv nie je pohanany af-s tak je trosku pomalsi cize pri rychlo pohybujucich sa objektoch od(k fotografovi to moze robit problem, je dobre si predostrit. Z druhej strany ma vsak extremne spolalivy AF - ked mi zaostrilo tak vzdy bola dobra fotka. Nemam odpad prakticky ziaden. Navyse ma detekciu panoramovania obrazu, dobre vyuzitelna pomocka.

Ak by som to mal zhrnut, tak nikor 80-400 je spickove sklo po vsetkych strankach, s mojou D700 slape bez akychkolvek problemov. Jeho jedina mala vada je mierna pomalost ale to sa pozna vyhradne iba pri dost dynamickych sportoch.

Osobny nazor je taky, ze ludom vadi vysoka cena a preto sa toto sklo kritizuje. Je to o peniazoch. Ak by stalo polovici tak je najlepsie na svete.

arnie175
2010-07-10 10:01:16+02
upozornujem ze nahradny vyrobca sigma ma takmer rovnaku cenu ako nikor 80-400 takze tam by som nesetril...

jake
2010-07-10 10:05:14+02
mal som raz v prahe na hodinu aj tu novu tokinu 80-400 ale ta ma sklamala totalne, vypada ako kusok plastu, fotky sice vcelku usli - ale kedze bola s bajonetom canon tak mi predavac pozical aj canon 5D takze som sa s tym nemohol plne vyhrat, z canonackeho ovladania som uz vypadol
inak ten nikon ma vyhodu, ze sa s adapterom da pouzit aj na profesionalnu videokameru - a vdaka prave tomu manualnemu clonovemu kruzku a regulovat DOF - skratka nikon je nikon

jake
2010-07-10 10:07:17+02
príspevok od: arnie175
upozornujem ze nahradny vyrobca sigma ma takmer rovnaku cenu ako nikor 80-400 takze tam by som nesetril...
povodne ked som kupil nikon 70-200 som chcel toto 80-400 predat, ale davaju mi take svacnute ceny ze si ho necham, je to sklo na profi urovni a resbu ma super, budem fotit veci na dlhy distanc a smitec!

duroslav
2010-07-10 10:28:24+02
príspevok od: jake
povodne ked som kupil nikon 70-200 som chcel toto 80-400 predat, ale davaju mi take svacnute ceny ze si ho necham, je to sklo na profi urovni a resbu ma super, budem fotit veci na dlhy distanc a smitec!
To je celkom rozumné, fotiť veci podľa toho aké máš sklá a nie naopak :-)))

Nico 1
2011-02-07 21:17:43+01
príspevok od: jake
Fotil som s tymto sklom pokial nevysiel na tr nikon 70-200 II. Takze mam s nim dost skusenosti.
Rozdelil by som preto objektiv na dva aspekty:
1. Optika - sklo je spickove po optickej stranke. Nemal som jediny problem. Kedze ma aj manualny clonovy kruzok ak treba, tak je to velmi super vec. Kresba vynikajuca v celom rozsahu clon aj ohnisk a navyse ma vdaka 9-lamelovej clone aj nadherny bokeh. Je dost ostre, daleko nad priemerom. Takze po optickej stranke a vybave mu niet co vytknut. Ma aj vyborny stabilizator, spolalivo to funguje.

2. Ostrenie - tym, ze objektiv nie je pohanany af-s tak je trosku pomalsi cize pri rychlo pohybujucich sa objektoch od(k fotografovi to moze robit problem, je dobre si predostrit. Z druhej strany ma vsak extremne spolalivy AF - ked mi zaostrilo tak vzdy bola dobra fotka. Nemam odpad prakticky ziaden. Navyse ma detekciu panoramovania obrazu, dobre vyuzitelna pomocka.

Ak by som to mal zhrnut, tak nikor 80-400 je spickove sklo po vsetkych strankach, s mojou D700 slape bez akychkolvek problemov. Jeho jedina mala vada je mierna pomalost ale to sa pozna vyhradne iba pri dost dynamickych sportoch.

Osobny nazor je taky, ze ludom vadi vysoka cena a preto sa toto sklo kritizuje. Je to o peniazoch. Ak by stalo polovici tak je najlepsie na svete.
Nuž tento Tvoj článok ma momentálne hodne potešil.Síce trochu oneskorene ale až teraz kupujem ten Nikor 80-400mm a dúfam že mi dobre poslúži pri fotení hlavne Wildlife.Rozhodoval som sa medzi Sigmou 120-400mm a tento Nikor 80-400mm.Musím priznať že som si naň musel zobrať pôžičku Manželka mi vraví že patrím do blázinca. Tak dúfam že ten objektív aspom stojí za to!

chudas12
2011-02-08 07:37:42+01
príspevok od: Nico 1
Nuž tento Tvoj článok ma momentálne hodne potešil.Síce trochu oneskorene ale až teraz kupujem ten Nikor 80-400mm a dúfam že mi dobre poslúži pri fotení hlavne Wildlife.Rozhodoval som sa medzi Sigmou 120-400mm a tento Nikor 80-400mm.Musím priznať že som si naň musel zobrať pôžičku Manželka mi vraví že patrím do blázinca. Tak dúfam že ten objektív aspom stojí za to!
, ale máš pekného koníčka, manželky sú na to aby občas reptali

PeterBB
2011-02-08 10:42:20+01
To sklo je naozaj veľmi dobré, neviem či ho ideš kupovať nové, ale nedávno bolo v bazáre toto sklo za super cenu. Pokukaj po bazároch, aj tu ...

Nico 1
2011-02-08 15:16:34+01
príspevok od: PeterBB
To sklo je naozaj veľmi dobré, neviem či ho ideš kupovať nové, ale nedávno bolo v bazáre toto sklo za super cenu. Pokukaj po bazároch, aj tu ...
No ja som ho mal brať z Čiech za 680 Eur ale pri dodávke mi vyrúbali taký prepočet že som mal zaplatiť o 170 Eur viac a na to mi tá pôžička už nestačila.Takže teraz musím vyberať len Medzi Sigmou 80-400 alebo 120-400mm.Tie sa dajú na inzeráte zohnať lacnejšie.No čo už smola Ale vraj Sigma má rýchlejšie ostrenie

PeterBB
2011-02-08 19:53:32+01
príspevok od: Nico 1
No ja som ho mal brať z Čiech za 680 Eur ale pri dodávke mi vyrúbali taký prepočet že som mal zaplatiť o 170 Eur viac a na to mi tá pôžička už nestačila.Takže teraz musím vyberať len Medzi Sigmou 80-400 alebo 120-400mm.Tie sa dajú na inzeráte zohnať lacnejšie.No čo už smola Ale vraj Sigma má rýchlejšie ostrenie
radšej dolož pár eur, alebo popozeraj v bazároch, kdesi ešte boli....
fotobazar.sk
i-bazar.sk
fotozona.sk
foto-bazar.sk

Radšej čo to pokukaj, neskôr ťa bude mrzieť...

MX5_SVK
2011-04-21 12:48:27+02
mam jednu otazku k tejto teme....rozmyslam nad kupou objektivu. Ale mam dilemu ci vziat 80-400 Nikkor alebo 70-200 Sigmu. Na sigme ma velmi laka dobra svetelnost ale je pravda ze raz za cas potrebujem aj dlhe ohnisko okolo tych 400mm. Rozmyslal som aj nad variantou 70-200 + 2x TC. Nemate s tou kombinaciou nikto skusenosti? Od tej kombinacie s TC vela necakam, potrebujem to fakt 4-5x za rok a kvalita nemusi byt nekompromisna. Od 80-400 ma odrazda prave svetelnost, kedze mam zalubu vo foteni koncertov kde by ta Sigma bola priam idealna.
Dakujem za vase nazory a zastavenie.

MX5_SVK
2011-04-21 13:10:23+02
pre upresnenie oba chcem kupit jedine jazdene na nove nemam, a telo mam D90

Jubi
2011-04-21 14:19:01+02
Nechcem zakladat nove vlakno, tak sa pytam tu: Tiez pokokujem po teleobjektive. Mam D50 a na nej 105 objektiv. A pravdu povediac nechce sa mi so sebou nosit ten teleobjektiv. Vypapral by som s tym tak ze by som dokupil zdvojnasobujuci telekonvertor? A dalsia otazka: Funguje to naozaj tak ze ked to tam nasadim tak dosiahnem zo 105-kou vyslednych 210? A este otazka: Ta 105-ka ma skvelu svetelnost, o kolko sa mi znizi svetenost ak tam nasrobujem ten telekonvertor?

ludy
2011-04-21 14:28:12+02
príspevok od: Jubi
Nechcem zakladat nove vlakno, tak sa pytam tu: Tiez pokokujem po teleobjektive. Mam D50 a na nej 105 objektiv. A pravdu povediac nechce sa mi so sebou nosit ten teleobjektiv. Vypapral by som s tym tak ze by som dokupil zdvojnasobujuci telekonvertor? A dalsia otazka: Funguje to naozaj tak ze ked to tam nasadim tak dosiahnem zo 105-kou vyslednych 210? A este otazka: Ta 105-ka ma skvelu svetelnost, o kolko sa mi znizi svetenost ak tam nasrobujem ten telekonvertor?

Jubi
2011-04-21 14:31:15+02
No ale nikde tam nieje pisane nic o spojeni s makro objektivom_?

Jubi
2011-04-21 14:47:28+02
príspevok od: Jubi
No ale nikde tam nieje pisane nic o spojeni s makro objektivom_?
Ospravedlnujem sa.
Uplne na konci autor pise aj svoje poznatky 105+TC+D300.
Dakujem

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()