Hore
Fórum » O TECHNIKE
 

Canon 450D versus Nikon D80

spider
2008-06-08 15:01:51+02
Ahojte vsetci, Som naozaj v koncoch. Uz dlhsiu dobu citam recenzie na rozne fotaky a stale sa neviem rozhodnut co je najlepsia kupa. Nikdy som zrkadlovkou nefotil, ale rad by som zacal. Fotit chcem hlavne krajinky, architekturu a mozno neskor street foto. Fotak chcem so sebou bravat aj do hor a kopcov ked budem bikeovat, preto je pre mna velmi dolezity faktor rozmery a vaha. Vacsina tvrdi ze Nikon D80 ma lepsiu ergonomiu ako 450D, ktora ma maly grip, ale toto by mne asi nevadilo. Viem ze Canon ma lepsie vyssie ISO, Nikon ma lepsi hladacik. Co sa tyka rychlosti a obrazovej kvality, myslim ze su na tom dost podobne. Nikon D80 isiel s cenou teraz rapidne dole a da sa kupit za rovnake peniaze aj s objektivom 18-135, ako Canon 450D so setovym 18-55 IS. Na Canon som cital same chvaly, ale docital som sa ze ma tendenciu preexponovat - vytvara prepaly, a niekedy zlyha autofokus. Na Nikon som zas cital, ze ma tiez problemy s presnou expoziciou, tiez ma tendenciu preexponovat, je nepredvidatelny v niektorych situaciach, rovnaku scenu nafoti za sebou s roznou expoziciou - vyrazne rozdielnou. Velmi by mi pomohli nejake vase rady, ktory z tychto dvoch aparatov by som mal kupit a preco. Dakujem za rady
 
Kompi
2008-06-08 18:27:51+02
Nech kupis jeden alebo druhy, neurobis chybu, oba su skvele kusky. Avsak povedal by som, ze daleko dolezitejsie je poriadny objektiv. Mam 450 ku, fantasticka zrkadlovka, ale rovno ti poviem, ten setak ti ostane doma tak mesiac, a hned pojde do bazaru a kupis iny objektiv. Skratka chcem povedat, ze taketo super zrkadlovky su super len so super sklom a ak ich uz kupis, tak telo nebude ´hlavna´ investicia. Ja som riesil toto iste, isiel som do kanonu, som spokojny. Nakoniec prides na to, ze rozdiely medzi tymito dvoma modelmi su zanedbatelne a ze ta bude obmedzovat objektiv daleko viac.
 
tulenik
2008-06-09 01:28:01+02
No takto... 450D je v podstate amatérsky model, nahradzuje 400D, D80 je ´more semi-pro´. Tendenciu k prepalom majú VŠETKY DSLR, aj keď ono to vlastne nie je tendencia, ale to, čomu sa treba vyhnúť. No a nižšie modely majú menej meracích polí takže... it is not a bug, it´s a feature. A môžem povedať že prakticky KAŽDÁ zrkadlovka má tendencie, keď si ´zakokotí´ a KAŽDEJ nájdeš nejakú ´bulharskú korekciu´ na rôzne situácie. Takisto ´zlyhanie autofokusu´ môže byť problém konkrétneho objektívu, konkrétnej scény a nikde nie je napísané, že pri inej kombinácii tela a optiky by nenastalo aj u Nikonu. Na ´nepredvídateľnosť´ a prepaly máš, okrem toho, histogram a náhľad.
Čo sa týka ergonómie, platí to, čo u cyklistických sediel... 100 ľudí 100 rití, v našom prípade 100 papŕč, takže si to musíš omakať v obchode. A do terénu ti ešte vstupuje ďalší faktor, odolnosť a utesnenie, tam si myslím, že D80 je zasa na tom lepšie. U mňa bolo utesnenie a konštrukcia dôvodom kúpy K10D, keďže sa tiež flákam kade-tade. Spolubývajúcemu už K10D zletela asi 3 m zo skaly, pričom ´čosi odletelo´ (ukázalo sa, že slnečná clona) a fotí veselo ďalej.
To o tom canoňáckom seťáku je pravda, Nikon má seťáky rozhodne slušnejšie, ale ten tvoj 18-135 už je trošku veľký rozsah zoomu, koniec koncov, začiatočník z ruky udrží tak 135ku v prepočte na kinofilm, čiže 90 mm (OK, stovka makráč sa ešte jakžtakž dá). A u mnohých, čo predtým zrkadlovkou nefotili, vidím priam neuveriteľnú tendenciu stŕhať zábery, napriek tomu, že dnešné mäkké spúšte sú pohoda lesná. Obávam sa, že pri takom rozsahu zoomu by tiež nasledovala investícia do cca. 2 lepších skiel.
Moja rada? Na tele až tak nezáleží, prvoradý je ten, kto stláča spúšť a jeho zžitie s foťákom, hneď za tým ide kvalita optiky. Ostatné má rádove nižší vplyv (vrátane obľúbeného flame CCD vs CMOS a pod.). Ošahaj si oba v obchode a vyber dobrú optiku (seťák je jednoznačne lepší u Nikonu) a potom to už chce len prax.
 
dusan1973
2008-06-09 08:39:48+02
Súhlasím z názorom že tieto dve telá sú porovnateľné a veľmi veľa bude záležať na objektívoch, ktoré si dokúpiš. Takže ja by som Ti navrhoval aby si si rozmyslel aj to aké objektívy (rozsahy zoomu a ich dostupnosť a cena) chceš v budúcnosti nakúpiť a podľa toho si zvoliť či ísť do Nikonu alebo Canonu.
PS: seťák od Canonu mám a nič moc.
 
PIXEL
2008-06-09 08:44:08+02
mam 450D so setakom a som spokojny,teda s telom urcite,mam k tomu i baterry grip. Setovy objektiv je dost na prd,ako neni zly k pomeru cena/vykon ale ak budes mat iny,tak uz bude len doma na policke.. Kukni si nejaku optiku. Testy najdes na www.photozone.de alebo recenzie.hladacik.sk
Inak ci Canon alebo Nikon,to je vyrovnane...Prajem vela stastia pri vybere
 
2008-06-09 11:40:37+02
Canon 450D je konkurencia k Nikonu D60.
D80 je uz 2 rocny model, caka sa jeho nastupca, preto mozno posobi porovnatelne s 450D, ktory je prakticky novy. Ale co sa stavby a funkcnosti/ergonomie/priameho pristupu k funkciam tyka, je D80 daleko pred 450D a je na urovni Canon 30D.
Inak hladacik, podla mna jednu z najdolezitejsich veci na D-SLR, ma Nikon D80 vacsi, nez vsetky Canon ne-profi D-SLR. Vacsie maju len 5D a 1D/1Ds. Tie ale maju vacsie, nez vsetky Nikony okrem D3.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-06-09 11:53:08+02
Medzi Nikonom a Canonom nie je presna paralela, modely su akoby na preskacku. Preto sa Canon s Nikonom tazko porovnava, vzdy je to rozdiel pol triedy. Ak by som urobil radu od najjednoduchsieho k vyspelejsim, bolo by to takto. Nikon D40/D40X, Nikon D60, Canon 400D/450D, Nikon D60, Canon 40D, Nikon D300, Canon 5D, Canon EOS 1D, Nikon D3, Canon EOS 1Ds.
Samozrejme nie je to take jednoduche, pretoze modely su rozne stare a naviac u tych najlacnejsich ma Canon velmi zly setovy objektiv, preto aj menej vybaveny Nikon zo setakom foti lepsie.
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()