Ahojte, mam prestudovane oboje, precitane testy.. Cital som aj prispevky vo fore.. Drzal som ich v ruke a stale si neviem vybrat.. Cena je rovnaka.. Som zaciatocnik, doteraz som mal Panasonic FZ-8.. Chcem fotit viac-menej vsetko: fotim spolocensky tanec(vo vnutry), nie je mi cudzie fotineie s dlhsimi expo a makro.. Snad mi poradite.. Dakujem
Vyber si objektivy, ci Ti bude viac vyhovovat ponuka Canonu, alebo Nikonu. Na fotenie tancov v interieri budes potrebovat svetelny objektiv z ultrazvukovym zaostrovanim (u canonu sa to vola USM, u sigmy HSM, ale neviem ako sa to vola u Nikonu)
Zabudol som dodat, ze ide o vyber so set. objektivmy.. Objektivy som si pozeral a nasiel som si od sigmi takze to mi velmi vyber neulahcilo.. Fakt som bezradny.. Opytam sa.. Vyuzijem ako zaciatocnik 9 bodovy AF?
Ako začiatočník budeš chvíľu nechávať AF na mašinu, až kým nezistíš, že ti občas zaostrí mimo a je lepšie si ten správny a pokiaľ možno krížový bod zvoliť s ohľadom na kompozíciu. Ale často to ide poriešiť využitím stredu a prekomponovaním (so stúpajúcou vzdialenosťou objektu a ohniskovou vzdialenosťou).
Seťáky má lepšie Nikon.
Jediny jasny argument je ak mas prislusenstvo k niektorej znacke, co asi nie je tvoj pripad, akurat na Nikon D60 vyuzijes SD karty a Canon 400D pouziva CF karty. Ja osobne rad vyuzivam aj ine AF body a 3 by ma dost obmedzovali.
ivory90: jasné argumenty mávajú spravidla ´measurbators´, teda ´onanisti´ (http://www.kenrockwell.com/tech/7.htm), ktorí si myslia, že fotku robí foťák a nie človek. Ja som schopný fotiť čímkoľvek, čo má objektív (alebo aspoň dierku), uzávierku (alebo aspoň klobúčik na objektíve) a ´niečo svetlocitlivé´, na čo sa zachytáva obraz. Do istej miery sa dá robiť reportáž Magnolou (13x18 cm platňák) a krajina kinofilmom (alebo APS-C digitálom), hlavné je poznať svoje vybavenie, svoje možnosti, svoje schopnosti a pokombinovať to v danej situácii tak, aby bol výsledok optimálny (ideálny neexistuje, iba sa k nemu dá infinitezimálne priblížiť). Ako hovoríme my ateisti, buď to máš od Manitoua, alebo si to sakra vydrieš, ale NIJAKÁ TECHNIKA ŤA NEZACHRÁNI, AK TO NIE JE V OKU (alebo skôr v hlave). Preto je do značnej miery jedno, čo kúpiš (http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm). Želám veselý počteníčko ;).
Nikon d60 vs Canon 400d
Seťáky má lepšie Nikon.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie