Zdravím, potreboval by som vedieť či je možné opraviť - doladiť ostrenie objektívu. Zaostruje cca 2-3 metre ďalej ako potrebujem. Najviac to vidno na plnej diere na dlhom konci - hlavne keď portrétujem a potrebujem odpichnúť pozadie tak mám krásne stromčeky a rozmazanú tvár :-). Konkrétne sa jedna o Tokinu 28 - 75. Dá sa to opraviť? či je vhodná na súčiastky..
Dá sa to opraviť....robia to v servise....servis nájdeš cez google....závada sa volá front fokus.....jakože dopredu...keď zaostruje pred , jakože do zadku , tak sa to volá back fokus.....
Dá sa to opraviť....robia to v servise....servis nájdeš cez google....závada sa volá front fokus.....jakože dopredu...keď zaostruje pred , jakože do zadku , tak sa to volá back fokus.....
Tiez by som povedal,ale 2-3 metre front focus nie je extrem? To je akoby si pomylili sosovky,alebo su posunute...
Tiež si myslím... fotografiu treba vidieť...záleží z akej vzdialenosti je exponovaná ...na akom ohnisku...ťažko radiť...v podstate teoretizujeme...
no bohužiaľ teraz nemám žiadnu keďže všetky zlé som vymazal. Ale vidieť to hlavne ak je objekt odo mňa 5 a viac metrov... pri vzdialenosti v desiatkach metrov by som povedal že to ostrí aj viac dozadu...skúsim sa pohrabať v archíve.
no bohužiaľ teraz nemám žiadnu keďže všetky zlé som vymazal. Ale vidieť to hlavne ak je objekt odo mňa 5 a viac metrov... pri vzdialenosti v desiatkach metrov by som povedal že to ostrí aj viac dozadu...skúsim sa pohrabať v archíve.
trosku offtopic....mna by len zaujimalo ako to moze mat FF ci BF ? ked aparat dava povel motorceku nech pohybuje so sosovkami a ked vidi ze je to ostre tak povie dost je zaostrene a mozme fotit..nie ? a to si objektiv povie ze ja ta serem ...ja s nimi este kusok pohnem ci ako ? :D chapal by som kebyze je vada na vsetkych sklach napr a je to vada vo fotaku ze nejak sa zaostrenie nezhoduje s rovinou snimaca...vie mi to niekto vysvetlit ? :D
trosku offtopic....mna by len zaujimalo ako to moze mat FF ci BF ? ked aparat dava povel motorceku nech pohybuje so sosovkami a ked vidi ze je to ostre tak povie dost je zaostrene a mozme fotit..nie ? a to si objektiv povie ze ja ta serem ...ja s nimi este kusok pohnem ci ako ? :D chapal by som kebyze je vada na vsetkych sklach napr a je to vada vo fotaku ze nejak sa zaostrenie nezhoduje s rovinou snimaca...vie mi to niekto vysvetlit ? :D
presne na rovinu snimaca ostri live view v rezime detekcie kontrastu,teda aj kompakty-preto tie nemaju s tymto problemy...ale ze preco fazova detekcia nespolupracuje presne s niektorymi objektivmi...
presne na rovinu snimaca ostri live view v rezime detekcie kontrastu,teda aj kompakty-preto tie nemaju s tymto problemy...ale ze preco fazova detekcia nespolupracuje presne s niektorymi objektivmi...
not o neviem :D ale este divnejsie je mi to ked napr od 0,45 do 1,5 ostri ok a okolo 3m ma total back focus...tak to mi uz vobec nejde do hlavy :D
Kdesi na fore o Pentax som čítal, že sa ta nepresnosť da korigovať v skrytom menu fotoaparatu.
http://pentaxfriends.eu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2144
oprava ostrenia objektívu
http://pentaxfriends.eu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2144
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie