Zdravím.
Vie niekto poradiť, ktorý z polarizačných filtrov je najkvalitnejší?
1: B+W Polar Circular MRC
2: Cokin C164 Circular Polarizer
3: Hoya Filter CIR-PL HD
4: Hoya Filter CIR-PL Pro1 Digital
5: Tiffen cirkulárny polarizačný
Ďakujem za rady
tiež mám Hoya HD, maximálna spokojnosť...
a ohľadom čistenia, čo môže byť komplikované na jednom kuse skla s kovovým rámom?
vezmem handričku na objektívy, preleštím a hotovo.
no pre autora môže rozhodovať aj cena, ktorá stúpa celkom slušne s priemerom filtra a keďže rozmer filtra si neudal, tak ťažko povedať.
som zodpovedný za oveľa dôležitejšiu vec :o) matika nepustí, lebo 1+1=1 :o)
odpovedal som priamo na autorovu otázku, aby sa niekto nepohoršoval, že neodpovedám k veci :o) ale keby autor prišiel teraz do obchodu a opýtal sa ma, že ktorý z nich, opýtam sa ho, aký má objektív...a keby povedal, že ho chce na 70-300 od Nikkoru, tak mu predám Hoya Pro1 Digital...priamoúmerný filter ku kvalite objektívu...zlatá stredná cesta :o)
na cisteni nie je komplikovane nic. zoberies kefu a dres.. otazny je ale vysledok. mal som kedysi CPL Sigma, nech som ho cistil akokolvek dosledne (handrickou:), vzdy na nom ostal nejaky film, jak mastna smuha s farebnym odtienom. na foto to dopad nema, ale znervoznoval ma. teraz mam Heliopan, cistit ho mozem hocicim a vysledok sa dostavi rychlo a k spokojnosti... ziadne smuhy, ziadne skrabance.
nechcem dramatizovat autorov vyber este aj cistenim, uzitkovu hodnotu to ovplyvnuje minimalne, ale ked sa nevie rozhodnut...
no ak chces predist zarezavaniu filtrov do zavitu objektivu, redukcii alebo dalsich filtrov v kombinacii spolu tak toto splnaju pokial viem len B+W filtre s mosadznou obruckou, su sice najdrahsie ale za ten komfort pri pouzivani bez nervov a kvalitu sa investovat trochu viac urcite oplati
mam hoya pro 1d a maximalna spokojnost. Jeden znami ale vymenil HOYU za B+W a vravi ze sa mu fotky viac pacia s B+W. Samozrejme B+W cosi stoji... ak su na to bubaky netreba sa bat... horsie to nebude :)
Hoya HD, pouzivam, z tych co som mal a mam, jednoznacne naj. U tohto je velka vyhoda okrem optickych vlastnosti aj tvrdeny povrch, takze NO problem s cistenim a ziadne obavy z poskodenia pri pouzivani v terene. Nie je ale najlacnejsi. INAC TO ISTE SA TU PREBERALO ASI pred mesiacom...skus si pozriet, boli tam celkom dobre prakticke infa...
k otazke, hoya HD podla mojho nazoru aj preto (mozno ze aj hlavne preto) ze je velmi pevny a odolny voci skrabancom , narazom atd,,, inac povedane, ak si ho kupis a nepolejes zieravinou alebo neprasknes o skalu tak by ti mal vydrzat aj cely zivot, podla mna. Takze vlastne usetris v porovani s lacnejsim ktori Ti moze lahsie prasknut alebo sa poskriabat a teda by si musel kupit novy.
Ale nemam osobnu skusenost s inym ako s HD, takze nebudem hovorit nic proti inym, lacnejsim/drahsim nakolko som ich nemal ;)
Hoya HD, alebo B+W Kaesserman
B+W ale nema predny zavit, takze na neho nejde nasadit bezna krytka, dodava sa s vlastnou krytkou, ale ta drzi velmi slabo.
Ak nezalezi na cene, tak mrkni na B+W 67mm Kaesemann MRC Circular Polarizer Filter.
Bear - myslim ze normalne B+W mavaju predny zavit. Iba SLIM verzie su dodavane s tou biednou krytkou...
Tuna silno citaj. Nasi polski susedia si dali robotu s testovanin Cir-pol filtrov. http://www.lenstip.com/115.4-article-Polarizing_filters_test_Results_and_summary.html
najlepší je ten ktorý ti pasuje na objektív a máš ho zo sebou , poprípade nevinetuje... ale važne mal som Tamron a teraz mamm aj Hoya nulový - rozdiel v praxi...
ako bolo spomenute, treba vyberat priamo umerne kvalite objektivu a neodbavovat sa na tom filtry ako keby na nom zalezal osud sveta. Aku to ma vypovednu hodntou ked nieto povie, ze je s filtrom maximalne spokojny. Filtruje, co uz ma robit ked je to filter... Len ci aj ten objektiv je taky stopercentny
Jednoznačne Hoya HD. Nie kvôli odolnosti alebo značke, ale kvôli tomu že prepúšťa viac svetla ako ostatné filtre. Tam kde ti s B+W a inými vychádza 1/80, s HD ti bude vychádzať 1/125s. Niekomu sa to môže zdať banálne, ale ver že na 400mm ohnisku je každá stotina dobrá. To je môj prípad.
Ktorý polarizák je naj?
ja by som bral B+W, kdesi som cital(!), ze su jednoduchsie na cistenie..
a ohľadom čistenia, čo môže byť komplikované na jednom kuse skla s kovovým rámom?
vezmem handričku na objektívy, preleštím a hotovo.
no pre autora môže rozhodovať aj cena, ktorá stúpa celkom slušne s priemerom filtra a keďže rozmer filtra si neudal, tak ťažko povedať.
takisto rozpočet máš obmedzený/neobmedzený?
odpovedal som priamo na autorovu otázku, aby sa niekto nepohoršoval, že neodpovedám k veci :o) ale keby autor prišiel teraz do obchodu a opýtal sa ma, že ktorý z nich, opýtam sa ho, aký má objektív...a keby povedal, že ho chce na 70-300 od Nikkoru, tak mu predám Hoya Pro1 Digital...priamoúmerný filter ku kvalite objektívu...zlatá stredná cesta :o)
nechcem dramatizovat autorov vyber este aj cistenim, uzitkovu hodnotu to ovplyvnuje minimalne, ale ked sa nevie rozhodnut...
k otazke, hoya HD podla mojho nazoru aj preto (mozno ze aj hlavne preto) ze je velmi pevny a odolny voci skrabancom , narazom atd,,, inac povedane, ak si ho kupis a nepolejes zieravinou alebo neprasknes o skalu tak by ti mal vydrzat aj cely zivot, podla mna. Takze vlastne usetris v porovani s lacnejsim ktori Ti moze lahsie prasknut alebo sa poskriabat a teda by si musel kupit novy.
Ale nemam osobnu skusenost s inym ako s HD, takze nebudem hovorit nic proti inym, lacnejsim/drahsim nakolko som ich nemal ;)
Doplňujúce info: Na cene nezáleží, priemer 67 mm. Ide mi výlučne o kvalitu.
B+W ale nema predny zavit, takze na neho nejde nasadit bezna krytka, dodava sa s vlastnou krytkou, ale ta drzi velmi slabo.
Bear - myslim ze normalne B+W mavaju predny zavit. Iba SLIM verzie su dodavane s tou biednou krytkou...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa