Dobry den. Nemam este velke skusenosti vo fotografovani a preto sa vopred ospravedlnujem za amaterske otazky.
Planujem kupit nejake pevne sklo na fotenie v uliciach. Povodne som zamyslal 35mm alebo 50 mm. Viac sa mi pozdavala 35 so zornym uhlom. Teraz som vsak natrafil na inzerat, kde za velmi dobru cenu chlapik ponuka manualne skla 50 f/2 a 50 f/1,8 a cital som ze su to spickove skla, ktore vynikaju ostrostou. Nemam ziadne skusenosti s manualnym sklom a nosim dost silne okuliare. Co to teda znamena, ze je sklo manualne, viem ze ostrit treba rucne, ale co clona, aj ta sa da len rucne na objektive ? Ci bude spolupracovat s telom D300s. A od akej clony mi bude ostrit takmer na vsetko na ulici v mojom dosahu, t.j. aby som nemusel mysliet na to, ze ci mam zaostrene.... A ak mate niekto skusenosti s tymito sklami, ktore z tych dvoch je podla Vas lepsie.
Dakujem vopred za pomoc.
Na D300S ti bude fungovat skoro vsetko. Ak nosis silne okuliare radsej si kup AF skla. Zo starsich su vynikajuce 50/1,8D AF, 35/2D AF, 20/2,8D AF, z novsich 35/1,8 AF-S, 50/1,4 AF-S. Pokial by si chcel ist do manualnych tak AI a AIS tiez funguju na d300s v A-ckovej automatike, akurat budes musiet rucne ostrit, ale tam by som riesil iba vychytavky, napr. 80-200/4, 135/2,8, 55/2,8micro. 50-tku a 35-tku by som radsej vzal tu novsiu hore spomenutu, bud AF-D alebo novu AF-S.
Na D300S ti bude fungovat skoro vsetko. Ak nosis silne okuliare radsej si kup AF skla. Zo starsich su vynikajuce 50/1,8D AF, 35/2D AF, 20/2,8D AF, z novsich 35/1,8 AF-S, 50/1,4 AF-S. Pokial by si chcel ist do manualnych tak AI a AIS tiez funguju na d300s v A-ckovej automatike, akurat budes musiet rucne ostrit, ale tam by som riesil iba vychytavky, napr. 80-200/4, 135/2,8, 55/2,8micro. 50-tku a 35-tku by som radsej vzal tu novsiu hore spomenutu, bud AF-D alebo novu AF-S.
dakujem za pre mna cenne rady. Tiez sa obavam, ci s mojim horsim zrakom, by sa mi darilo spravne ostrit :( . Lakala ma cena.....a popisovana kvalita.
50/1.8D je za babku aj novy (tusim je to najlacnejsi objektiv od Nikonu). D300s ma vlastny motor, takze funguje aj autofocus. Manualne musis ostrit napr. na < D5000. Objektiv je hlucnejsi ako ultrazvukove AFS.
35/1.8 AFS je trosku drahsi, ma ale svoj motor = da sa pouzit aj na ´bezmotorovych´ telach.
Obe kreslia naozaj pekne, subjektivne sa mi 50tka pozdava viac ...
To so zobrazovanim smeru zaostrenia tam v clanku sice je napisane, ale mne konkretne na D300 to nezobrazuje, neviem kde robim chybu. Zobrazi mi iba, ked je spravne zaostrene.
To so zobrazovanim smeru zaostrenia tam v clanku sice je napisane, ale mne konkretne na D300 to nezobrazuje, neviem kde robim chybu. Zobrazi mi iba, ked je spravne zaostrene.
Aj tak uplne nerozumiem, ako D300 rozhodne co zamyslam ostrit, ked mi ukaze, ze je zaostrene.....
V článku myslím píšem, že to zobrazuje na D3. Na D300 neviem, ale môžem to overiť na Karolovej D300.
50ka na krope je na ulici často už veľa, ale niekedy sa zíde. 35ka je na ulici veľmi fajn, po prepočte sa blíži klasickému ohnisku streeťakov 50mm.
ano, presne takto som to myslel, takze asi mi aj tak nic ine neostava, len ist do 35-ky, keby som teraz neinvestoval do D300s, idem si ju hned kupit :(
ja sa tiez priklanam k 35/1,8. mam to sklo a neviem si ho vynachvalit. 90percent foto co som odfotil bolo tymto sklom. recenzia: http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/422-nikkor_35_18g
ja sa tiez priklanam k 35/1,8. mam to sklo a neviem si ho vynachvalit. 90percent foto co som odfotil bolo tymto sklom. recenzia: http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/422-nikkor_35_18g
hm, najradsej by som ho kupil bazarove za dobru cenu, budem musiet vydrzat a sledovat ponuky na nete. Dakujem za link.
ked budes citat pozorne, zistis, ze tato funkcia funguje aj na stovkovej rade nikonov, cize, ano, aj na D300s
eh...mozno ja robim chybu, ale v zivote som na svojej D300s nevidel sipku ktora by mi pomahala s ostrenim (to ze zaostrim ukazuje len to zelene svetlo v lavo dolu)
Ruiger1: Ja vlastnim Sigmu 24/2.8 superwide 2, pozri sa po tom skle na ebayi napriklad, mam obe verzie (af a manual) ale af sa mi zda na tom opticky o dost lepsie..
manual zozenies aj za 20-30 ecok a af verziu som ja kupil za 80.
Manualny objektiv na Nikon D300s
35/1.8 AFS je trosku drahsi, ma ale svoj motor = da sa pouzit aj na ´bezmotorovych´ telach.
Obe kreslia naozaj pekne, subjektivne sa mi 50tka pozdava viac ...
Ruiger1: Ja vlastnim Sigmu 24/2.8 superwide 2, pozri sa po tom skle na ebayi napriklad, mam obe verzie (af a manual) ale af sa mi zda na tom opticky o dost lepsie..
manual zozenies aj za 20-30 ecok a af verziu som ja kupil za 80.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa