Ahojte, chcem Vas poprosit o pomoc pri vybere makro objektivu.
Vlastnim Nikon D90 + setovy objektiv 18-105mm.
Chcem fotit hmyz, kvety, rybky. Dalej portrety ale aj napr sport.
Po precitani spusty recenzii som momentalne dospel k zuzenemu vyberu a to:
1. Tamron 90mm 2.8 zrejme verziu s motorom - aj ked neviem ako je na tom vlaste AF u tohto vstavaneho motora
2. Nikon 105mm 2.8 micro - je mi jasne ze toto je asi naj co sa da kupit ale ta cena ....
3.Nikon 85mm 3.5 micro O tomto objektive som zatial vela nenasiel ale cenovo je v kategorii tamronu aj ohnisko je skoro to iste. A ma mensiu aberaciu.
4.Nikon 60mm - tento si myslim na moje potreby bude uz asi kratky.
5. Iné ..
Poprosím Vas o radu kam sa uberat ci sa napriklad oplati investovat do 105 chcem upozornit ze lepsi aparat ako mam teraz uz asi kupovat nebudem.
A hlavne ak by niekto vedel realne porovnanie tamrona a nikona 85mm.
DAKUJEM ZA RADY.
Ahoj mam otozocku vlastnis ho ? Ako rychlo ostri ? A ako kvalitne :) ?
....rýchlo ti budú ostriť iba ultrasonické motory USM/HSM/SWM,AF-S/SSM/SWD/XSM/USD/SDM.....u tamrona na rýchlosť zabudni.....na šport určite tamron nie...(alebo aj hej, len veľmi pri kvantách nazaostrených snímkov nenadávaj)...
Pozeral som naňho recenzie, porovnávali ho s Canon EF 100 mm f/2,8 Macro USM a kvalita obrazu bola viac-menej rovnaká, čiže je na tom dosť dobre.
netreba zabudat ze pri ostreni na vysuva tubus...cize da sa povedat ze to bude vysavac...ale ak je opticky na tom ako canon tak parada..canon mma a zatial je to paradicka..
....rýchlo ti budú ostriť iba ultrasonické motory USM/HSM/SWM,AF-S/SSM/SWD/XSM/USD/SDM.....u tamrona na rýchlosť zabudni.....na šport určite tamron nie...(alebo aj hej, len veľmi pri kvantách nazaostrených snímkov nenadávaj)...
pri makre budes potrebovat rychle ostrenie... mam Canon s USM a ani to niekedy nestaci... takze urcite nieco rychle... a k makru by som ti odporucal aj stativ najeaky aby si nemal vela odpadu...odkedy mam stativ tak mam asi o 70% mensí odpad...samozrejme niekedy nepomoze ani stativ a nie vzdy sa dá použiť ale ked fotis uplne najblizsie od objektu kolko sa da ta hlbka ostrosti je minimalna a bez stativu sa to tazko triafa...
Zdravím, keďže som našla túto tému o makre, zbytočné zase zakladať novú. Mám Nikon D90 a setový objktív 18-55. Uvažovala som o sigme 70-300mm f/4-5.6 APO DG macro, ale keďže som dostala rady že neni kvalitná, a radšej kúpiť niečo drakšie, tak som sa rozhodla že radšej niečo kvalitnejšie, čo aj niečo vydrží. Uvažujem o makro-objektíve, najlepšie značny nikkor, poprípade aj sigma alebo tamron. Na cene by teraz nezáležalo. Najlepšie by bolo zo svetelnosťou tých 2,8, cca tých 60mm alebo tak 105mm by bolo tiež dobré. Nemáte neaké rady na dobrý objektív? Idem ešte aj vygúgliť neaké recenzie. Vopred ďakujem.
pri makre budes potrebovat rychle ostrenie... mam Canon s USM a ani to niekedy nestaci... takze urcite nieco rychle... a k makru by som ti odporucal aj stativ najeaky aby si nemal vela odpadu...odkedy mam stativ tak mam asi o 70% mensí odpad...samozrejme niekedy nepomoze ani stativ a nie vzdy sa dá použiť ale ked fotis uplne najblizsie od objektu kolko sa da ta hlbka ostrosti je minimalna a bez stativu sa to tazko triafa...
nedokazem pouzivat autofocus pri foteni makra, mal som dlhodobo v rukach sigmu 150mm f2.8 HSM a vo vyuziti rychlosti AF HSM oproti servomotoru tamrona nevidim naozaj ziaden rozdiel. vacsinou mam aj tak manual aj na sigme, aj na tamrone ...
Ahoj mam otozocku vlastnis ho ? Ako rychlo ostri ? A ako kvalitne :) ?
ano, vlastnim ho, nemohol by som ho hodnotit ak by som ho nemal. ostri presne, ale ma servomotor. neviem co si predstavujes pod pojmom makro, ale pri 1:1 a viac (s medzikruzkami) pouzivam aj tak MF ...
v galerii mam nejake fotky fotene tamronom, sidielko aj skakavku
v galerii mam
nedokazem pouzivat autofocus pri foteni makra, mal som dlhodobo v rukach sigmu 150mm f2.8 HSM a vo vyuziti rychlosti AF HSM oproti servomotoru tamrona nevidim naozaj ziaden rozdiel. vacsinou mam aj tak manual aj na sigme, aj na tamrone ...
k tomu niet čo dodať, snáť len to že problém je určite mimo hardware .-) Ak nevidíš rozdiel medzi ostrením z tela a USM/HSM... rozdiel v tom nie je žiadny, ani medzi Felíciou a X5 nie je žiadny rozdiel, má to 4 kolesá a tiež krútiš volantom. Imho, ja nemám v galérií 4 makrá .. mám ich stovky pre tlač a poviem že bez AF a USM/HSM by som ich určite nemal ani polovicu. .-)
k tomu niet čo dodať, snáť len to že problém je určite mimo hardware .-) Ak nevidíš rozdiel medzi ostrením z tela a USM/HSM... rozdiel v tom nie je žiadny, ani medzi Felíciou a X5 nie je žiadny rozdiel, má to 4 kolesá a tiež krútiš volantom. Imho, ja nemám v galérií 4 makrá .. mám ich stovky pre tlač a poviem že bez AF a USM/HSM by som ich určite nemal ani polovicu. .-)
jaaaj tak tych mimo ephoto mam tiez stovky, ba co, az tisice :-) aj hodiny s vodotryskom mam !
ale k veci: ake sklo pouzivas a ako daleko si od objektu, ked fotis makro ? predpokladam mierku 1:1 a viac. kedze som nikdy nevidel ani jednu tvoju foto, neviem co mas na tlac a neviem pri com ten ultrarychly AF pouzivas, tak skus aspon slovami popisat, co to s tym rychlym AF fotis, rad sa to naucim
´Chcem fotit hmyz, kvety, rybky. Dalej portrety ale aj napr sport´
...´šport´ si si všimol?........to jest, čím rýchlejšií AF tým lepšie zachytené momenty....sigma 150 je na šport a reportáž (koncerty) ako ušitá......aj kôli HSM........pri makre fotenom počas vetra,......pri letovkách motýľov, vážiek, pestreniek.....vtákov......pri zachytení momentu hrajúcich sa detí, psov, leteckých dní, rôznych rekonštrukcií......je hsm iba prínosom......
....ale, ty ho proste nevyužívaš...tak je zrejme k ničomu...
pozri, Sigmu 150mm HSM som mal dlho pozicanu a jedine, co som s nou vedel fotit bolo makro statickych scen. na sport a pohybujuce sa objekty to bolo nepouzitelne, pretoze pri kontinualnom ostreni to nikdy nezaostrilo spravne, pravdepodobne som mal zly kus (tretia sigma a zaroven posledna). Ako vo vtipe, kde 1+1=3 ... nespravne ? nevadi, hlavne ze rychle.
Ano, AF mi je k nicomu, na sport a potrety mam ine skla. Tamron nie je vhodny na sport, ten som prehliadol
kecal ma dost makier a to mi ver (http://www.foto-net.sk/?idc=127)...kvalitka... makro bez rychleho ostrenia... no mozno tak kvietky a ine nuden veci (sorry k tym co fotia kvietky ale mne nerezu), pri hmyze bez rychleho ostrenia nepochodis... kym manualne zaostris tak to co fotis ak moze ujst tak to bude davno prec...
kecal ma dost makier a to mi ver (http://www.foto-net.sk/?idc=127)...kvalitka... makro bez rychleho ostrenia... no mozno tak kvietky a ine nuden veci (sorry k tym co fotia kvietky ale mne nerezu), pri hmyze bez rychleho ostrenia nepochodis... kym manualne zaostris tak to co fotis ak moze ujst tak to bude davno prec...
kolko ludi, tolko chuti. tamron na sport dobry neni, ja osobne sigmu nechcem ani vidiet, teda jedine riesenie bude asi Nikon 105mm
pozri, Sigmu 150mm HSM som mal dlho pozicanu a jedine, co som s nou vedel fotit bolo makro statickych scen. na sport a pohybujuce sa objekty to bolo nepouzitelne, pretoze pri kontinualnom ostreni to nikdy nezaostrilo spravne, pravdepodobne som mal zly kus (tretia sigma a zaroven posledna). Ako vo vtipe, kde 1+1=3 ... nespravne ? nevadi, hlavne ze rychle.
Ano, AF mi je k nicomu, na sport a potrety mam ine skla. Tamron nie je vhodny na sport, ten som prehliadol
...ale to, že si mal Ty zlý kus ešte neznamená, že je na dané veci nepoužiteľná....
...tak ako ju neodporúčaš....ja ju môžem iba odporučiť
Vsetky makra su ostre ako cert, tie origo (Nikon\Canon) este hadam trosku ostrejsie a hlavne maju rychlejsi AF. Ak to chces aj na sport, Tamron\Sigma by som neriesil. Ja osobne skor preferujem drahsie sklo z druhej ruky ako nove lacnejsie sklo.
Výber makra
v galerii mam nejake fotky fotene tamronom, sidielko aj skakavku
v galerii mam
ale k veci: ake sklo pouzivas a ako daleko si od objektu, ked fotis makro ? predpokladam mierku 1:1 a viac. kedze som nikdy nevidel ani jednu tvoju foto, neviem co mas na tlac a neviem pri com ten ultrarychly AF pouzivas, tak skus aspon slovami popisat, co to s tym rychlym AF fotis, rad sa to naucim
...´šport´ si si všimol?........to jest, čím rýchlejšií AF tým lepšie zachytené momenty....sigma 150 je na šport a reportáž (koncerty) ako ušitá......aj kôli HSM........pri makre fotenom počas vetra,......pri letovkách motýľov, vážiek, pestreniek.....vtákov......pri zachytení momentu hrajúcich sa detí, psov, leteckých dní, rôznych rekonštrukcií......je hsm iba prínosom......
....ale, ty ho proste nevyužívaš...tak je zrejme k ničomu...
...tak ako ju neodporúčaš....ja ju môžem iba odporučiť
....ale to sme už tuším kedysi preberali...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa