Potrebujem poradiť,
mám 40D a kúpil som si blesk speedlite 580 II. Problém mám taký, že keď som v režime AV, tak mi to dáva strašne dlhý čas. Tak isto v TV režime mi dáva najnižšie clonové číslo a blikaním upozorňuje na to, že by malo byť ešte menšie. Všimol som si, že prakticky nie je rozdiel medzi časom keď je blesk zapnutý, alebo vypnutý. To isté robí i pri internom blesku. Mám pokazenú elektroniku vo foťáku, alebo niečo zle nastavené? Mám nahratý firmware 1.1.1.
Práve fotím v M. Nastavím čas, clonu a blesk prepočíta intenzitu záblesku. To ide OK. To len pre moje spokojné spanie chcem vedieť, či mám zlý foťák, alebo neviem niečo nastaviť.
P-nepoužívam, fotím prevažne v AV režime. M používam prevažne s bleskom. Jasné, že pri rovnakých nastaveniach a rovnakých svetelných podmienkach by malo mať P a M rovnaké foto. Len si myslím, že v režime napríklad AV, by mal brať foťák zapnutie blesku do úvahy a čas adekvátne znížiť. Alebo nie?
Ja niečo dokazujem? TY si začal otáznikovať moju otázku a neodpovedal si! :D
Ale späť k téme. Keď fotíš dnu, je M asi vhodné, ak fotíš von, máš to v P-éčku? :D
da sa to poriesit v nastaveniach...ale nepoviem ti teraz kde presne mylsim ze niekde v uzivatelskych nastaveniach na konci menu to je tam by si mal problem vyriesit.... napis SS ked budem home tak pozriem do fotaku a ak to nenajdes napisem ti presnu cestu k tomu...
Ja som proti tvojej otázke nemal vôbec nič. Bez irónie som sa slušne niečo opýtal, lebo mi to vtedy dávalo zmysel. Ani na moju druhú otázku ti tvoje ego nedovolilo odpovedať. Nie som ´pán fotograf´ preto som sa označil za začiatočníka hneď na začiatku. Mal som dojem, že mojou otázkou a tvojou odpoveďou by sme sa boli posunuli ďalej.
Potrebujem poradiť, mám 40D a kúpil som si blesk speedlite 580 II. Problém mám taký, že keď som v režime AV, tak mi to dáva strašne dlhý čas. Tak isto v TV režime mi dáva najnižšie clonové číslo a blikaním upozorňuje na to, že by malo byť ešte menšie. Všimol som si, že prakticky nie je rozdiel medzi časom keď je blesk zapnutý, alebo vypnutý. To isté robí i pri internom blesku. Mám pokazenú elektroniku vo foťáku, alebo niečo zle nastavené? Mám nahratý firmware 1.1.1.
--------------------------------------------------------------------------------
Odpoveď a otázku prečo ´dáva´ tak dlhé časy je ukrytá v pochopení merania expozície. Fotoaparát je v poriadku :)
40D ti funguje presne ako ma (vid. manual str.99), aj ked fotis s bleskom (systemovym ci internym) v rezime Av je merana scena tak, akoby si blesk nemal, dlhe casy mas preto, lebo je tam malo svetla (casy su z rozsahu az 30s - 1/250s). Blesk potom doblysne svetlom, ktore ti presvetli (asi) iba popredie a pozadie je exponovane podla ´prirozdeneho svetla´, (v C-Fn I - 7 si este mozes zablokovat v Av mode cas 1/250 natvrdo)
ak chces slobodne volit clonu aj sam volit cas , daj M mod (vidis, hned prva rada od BraveCrow by ti vlastne pomohla:), s blesk da potom tolko svetla, aby scena bola spravne exponovana k nastavenym hodnotam...poskusaj a pozri si aj fotoroman.cz/techniques2/exposure_flash.htm ,tam je o tom ako to meranie funguje
:D:D:D coto nastuduj a zistis ze fotak je ok :D:D:D v rezime Av alebo Tv ti to funguje ako klasika bez blesku....blesk len dosvieti scenu potrebnou silou ktora sa zmeria az v momente tesne pred expoziciou a zabezpeci len spravne exponovanu cast kde mas zaostrene :)...inak je to ako keby si tam blesk nemal:) riesenim je rezim P kde je myslim pevny cas 1/60 ked mas blesk alebo zapni M-ko....tam si nastavis copotrebujes :)
P-nepoužívam, fotím prevažne v AV režime. M používam prevažne s bleskom. Jasné, že pri rovnakých nastaveniach a rovnakých svetelných podmienkach by malo mať P a M rovnaké foto. Len si myslím, že v režime napríklad AV, by mal brať foťák zapnutie blesku do úvahy a čas adekvátne znížiť. Alebo nie?
velmi zjednodusene - V AV rezime chce automatika nastavit clonu podla nastaveneho merania a nevie kolko blysne blesk. Az ked exponujes a mas nejake TTL tak si predblysne a nastavi silu blesku podla odrazeneho svetla. Cize su tam akoby dve nastavenia expozicie jedna na ´pozadie´ od automatiky AV (cas) a druha od automatiky riadenia sily blesku. V AV teda musi vyjst dlhy cas, ked je malo svetla, je to normalne. Vobec fotenie s bleskom je vyssi level a lepsie je si najskor cosi precitat ako to v jednotlivych rezimoch funguje,a najprv to pochopit, ako sa trapit metodou pokus-omyl. Na internete je kopa dobrych zdrojov.
velmi zjednodusene - V AV rezime chce automatika nastavit clonu podla nastaveneho merania a nevie kolko blysne blesk. Az ked exponujes a mas nejake TTL tak si predblysne a nastavi silu blesku podla odrazeneho svetla. Cize su tam akoby dve nastavenia expozicie jedna na ´pozadie´ od automatiky AV (cas) a druha od automatiky riadenia sily blesku. V AV teda musi vyjst dlhy cas, ked je malo svetla, je to normalne. Vobec fotenie s bleskom je vyssi level a lepsie je si najskor cosi precitat ako to v jednotlivych rezimoch funguje,a najprv to pochopit, ako sa trapit metodou pokus-omyl. Na internete je kopa dobrych zdrojov.
plny suhlas....jeden pridam...fotoskola ak totu je...potom fotoroman.cz :)
Canon 40D - problém s bleskom
Ale späť k téme. Keď fotíš dnu, je M asi vhodné, ak fotíš von, máš to v P-éčku? :D
--------------------------------------------------------------------------------
Odpoveď a otázku prečo ´dáva´ tak dlhé časy je ukrytá v pochopení merania expozície. Fotoaparát je v poriadku :)
ak chces slobodne volit clonu aj sam volit cas , daj M mod (vidis, hned prva rada od BraveCrow by ti vlastne pomohla:), s blesk da potom tolko svetla, aby scena bola spravne exponovana k nastavenym hodnotam...poskusaj a pozri si aj fotoroman.cz/techniques2/exposure_flash.htm ,tam je o tom ako to meranie funguje
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa