zdravim,
chcel by som nejaky rychly 50mm objektiv na moj 300D a naskytla sa mi ponuka na SMC Takumar 50mm f/1.4 za asi 90 eur, v dobrom stave. v tejto cene sa pohybuje aj Canon EF 50mm 1.8 II.
manualne zaostrovanie ani expozicia mi nevadi, ktory by ste mi teda poradili?
(Aj) takumary so zltymi antireflexnymi vrstvami su vraj slabo radioaktivne (alfa ziarenie-pohlcuje ho napriklad papier,oblecenie,pokozka) kvoli obsahu toria. Moze to byt skodlive-hlavne, ked sa Ti to dostane do tela-zjedenim sosovky,ci vdychnutim rozdrteneho skla. Len tak for your information. Ja som rozmyslal nad Canon FD 55mm/1,2 z ebay ale tiez je radioaktivny a to ma odradilo.
Jj, ako pise falco... Konkretne ten SMC Takumar ziari teda dost, kukni prvy link :D Plus zvaz to mozne zazltnutie, zvykne to kvoli tomu stracat na svetelnosti aj 2 clony...
Teraz cez vikend to riesil kamos, tak som mudry :)
Ja by som ho bral, keby bol tak za 50 €. Pozeral som a v zahraničí by sa dal zohnať za 50 $. Môžem ti tak poradiť, aby si skúsil cenu zjednať a kúpil ho. Ak ti nesadne, tak ho zas predáš. Veľa nestratíš.
BTW zdá sa mi, že je to dobrý objektív, no na 300D nebude manuálne zaostrovanie s 50mm objektívom to pravé.
P.S. Ak by si vedel o podobnom svetlnom objektíve s ohniskom niekde medzi 24-35 mm s podobnou cenou, tak mi napíš :).
Super Takumar 50/1.4 aj 50/1.8 II mam a mozem ti doporucit radsej ten Canon.
Nejde o radioaktivitu, ta je zanedbatelna ale ide o ostrost. Na clone 1.4 je Takumar neskutocne makky, vyrazne sa to zlepsi na 1.8-2.5 to su tie 2 neoznacene polohy clony medzi 1.4 a 2,8. Na clonach 4-5.6 sa uz situacia rapidne meni ale tebe ide o vykon na plnej diere, na clone 5.6 kresli takmer kazde hovno. Podstatne lepsi (v otazke ostrosti) za tie prachy je Canon + AF ostrenie. Po mechanickej stranke je to zasa opacne. Takumar je nadherna konstrukcia, robustna, s maslovo hladkym, presnym chodom ostrenia a clony. Oproti tomu je EF50/1.8 ´Plastic-Fantastic´ - mechanicky hnoj ale vysledky fajn. Farebne podanie ma lepsie Canon. Ja mam osobne zazltnuty Takumar a nechce sa mi ho UV LED-kami bielit. Kaslem na to - mam daleko lepsie 50mm nez aby som podstupoval tuto niekolko tyzdnovu proceduru. To zazltnutie sposobuje problemy na pletovke - casto neodstranitelne prepaly na pokozke... Ak mas rad manualne objektivy je tu este moznost vziat vyborny ZEISS Pancolar MC 50/1.8 electric. Ten som mal a vela som s nim nafotil. Milujem farebne podanie MC vrstiev z Jeny NDR.
Verdikt> Takumar je pre mna podanim Dreamy-Nostalgic sosovka. Hovorim tomu ze ma hardwerovu difuziu na zmakcenie obrazu - nemusis to robit gaus blurrom... haha
teraz kupujem z paladixu Super Takumar 1.4 (nie SMC), ale tiez ma thoriove skla ...
tak uvidim aka bude ta maekkost na 1.4
http://www.flickr.com/groups/eos-manual-lenses/discuss/72157605685714082/
tie lepsie su drahsie, tusim ale tie co idu za 50-70 USD na ebay maju nejake nedostatky, minimalne zanesene prachom a zozltnute zvnutra ... prach sa da zaservisovat a vybielit sa da UV ziarenim
EF 50mm 1.8 II vs. SMC Takumar 50mm 1.4
ked chces rychly tak jedine canon 50 f1,8 pretoze ten ma AF ;-)
Teraz cez vikend to riesil kamos, tak som mudry :)
http://www.3dfx.cz/temp/hw/rad2.png
http://farm3.static.flickr.com/2026/2454276981_102077a6dd.jpg
http://www.manualniskla.cz/viewtopic.php?f=26&t=27
BTW zdá sa mi, že je to dobrý objektív, no na 300D nebude manuálne zaostrovanie s 50mm objektívom to pravé.
P.S. Ak by si vedel o podobnom svetlnom objektíve s ohniskom niekde medzi 24-35 mm s podobnou cenou, tak mi napíš :).
Nejde o radioaktivitu, ta je zanedbatelna ale ide o ostrost. Na clone 1.4 je Takumar neskutocne makky, vyrazne sa to zlepsi na 1.8-2.5 to su tie 2 neoznacene polohy clony medzi 1.4 a 2,8. Na clonach 4-5.6 sa uz situacia rapidne meni ale tebe ide o vykon na plnej diere, na clone 5.6 kresli takmer kazde hovno. Podstatne lepsi (v otazke ostrosti) za tie prachy je Canon + AF ostrenie. Po mechanickej stranke je to zasa opacne. Takumar je nadherna konstrukcia, robustna, s maslovo hladkym, presnym chodom ostrenia a clony. Oproti tomu je EF50/1.8 ´Plastic-Fantastic´ - mechanicky hnoj ale vysledky fajn. Farebne podanie ma lepsie Canon. Ja mam osobne zazltnuty Takumar a nechce sa mi ho UV LED-kami bielit. Kaslem na to - mam daleko lepsie 50mm nez aby som podstupoval tuto niekolko tyzdnovu proceduru. To zazltnutie sposobuje problemy na pletovke - casto neodstranitelne prepaly na pokozke... Ak mas rad manualne objektivy je tu este moznost vziat vyborny ZEISS Pancolar MC 50/1.8 electric. Ten som mal a vela som s nim nafotil. Milujem farebne podanie MC vrstiev z Jeny NDR.
Verdikt> Takumar je pre mna podanim Dreamy-Nostalgic sosovka. Hovorim tomu ze ma hardwerovu difuziu na zmakcenie obrazu - nemusis to robit gaus blurrom... haha
tak uvidim aka bude ta maekkost na 1.4
http://www.flickr.com/groups/eos-manual-lenses/discuss/72157605685714082/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie