Fórum » O TECHNIKE

UV filter Tiffen - reflexy

chuzthu
chuzthu 2010-09-08 18:00:11+02
kupil som si UV filter Tiffen 52mm na (moj oblubeny) objektiv olympus zd 50mm/f2. v kamennom obchode, kde mam doteraz same dobre skusenosti. objektiv som mal pri nakupe so sebou. predavac mi odporucil uvedeny filter ze je ok.. som z filtra velmi sklamany, robi neuveritelne reflexy! teraz k otazke: je to naozaj taky zly filter/znacka, alebo to moze byt sposobovane aj tym, ze uvedeny objektiv ma predny clen konkavne prehnuty, teda opacne ako je to mozno u 90% skiel? teda ci tam zohrava nejaku ulohu aj fyzika reflexov.. - to ma zaujima nemam to s cim porovnat, vsetky ostatne moje objektivy maju priemer 58mm. na nich pouzivam filter zeikos, ktory som dostal v ramci x pribalenych prkotin k inemu objektivu objednanemu z usa. ked na inom objektive na rovnakom ohnisku a clone skusam tento zeikos (podla mna nejaka noname blbost) tak ma lepsie vysledky ako ten tiffen. nakolko som ziadne negativne skusenosti z toho zeikos-u nemal, tak som sa problematike nejako viac nevenoval a len pre istotu som pri kupe mal so sebou objektiv. ani ceny som nestudoval, vedel som ze su tieto filtre lacnejsie ako polarizacne a to je vsetko. bol som milo prekvapeny cenou (9,- €) a spolahol sa na tvrdenie predavaca ze to uplne staci a ze su to kvalitne filtre. rovnake tvrdenia su aj v clankoch tuna.. ps. tuto otazku som dal pred par dnami aj pod clanok "Filtre TIFFEN" no kedze zostava nepovsimnuta, davam aj do fora. vopred vdaka za zaujem

AnnoMally13
2010-09-13 14:13:13+02
príspevok od: tomis.ales
No mne fotak na zem este nepadol(tuk tuk), vzdy ho mam na krku.. Myslim ze raz je dobre mat clonu, a raz zase filter, ale najradsej vsetko. Na 24-70 Nikkor je dobre mat clonu stale, lebo predny clen sa vysuva, ale clona sa montuje az na telo a nie na clen a tak sa minimalizuje riziko ze s tym vysunutym clenom niekde zapres. Ja pre istotu nosim vsetko. Raz sa mi stalo. Mrzlo a vosiel som so studenym fotakom do senku. Filter sa mi samozrejme hned zahmlil, tak som fotak odkrytkoval a polozil na stol. Ake bolo moje prekvapenie ked som sa o chvilu otocil. Daka p..a, tup, stara skatula drzala moj fotak v pazuroch a ´mydlila´ mi filter jej zaprasenymi a nastasitie (pre nu)iba masnymi paprakmi. Ta slepka si to ani neuvedomovala. Skoro ma drblo. Vyse 2kg cistej vahy a ona o tom ani nevedela,zareagovala az ked som na nu vyhukol. Filter som cistil dalsiu pol hodinu. Takze nikdy nevies kedy co budes potrebovat.
pardon ak je to tvoja kamaratka, ale popis situacie sa mi hodil na nu ;)

tomis.ales
2010-09-13 17:58:39+02
príspevok od: AnnoMally13
pardon ak je to tvoja kamaratka, ale popis situacie sa mi hodil na nu ;)
to bola nejaka ropucha, co som nikdy pred tym ani potom uz nastastie nevidel :), chvalabohu

haplo602
2010-09-14 11:05:16+02
príspevok od: Mattvo
Neviem objektív so slnečnou clonou mi ešte nespadol, ale podľa uvažovania keď ti objektív s váhou napr. 200 g ( objektív ako moja 35-ka ) spadne o zem z výšky 1,3/4 metra ( čo je cca výška ( poloha ) rúk v ktorých držíš foťák v ´pokojovom´ stave + máš na ňom nasadené telo zrkadlovky, ktoré má napr. 560 g ( dokopy teda 760 g. ) a máš na objektíve slnečnú clonu vysokú hmm 4 cm tak ti podľa môjho názoru, ak padne dobre, slnečná clona poškodí predok objektívu v horšom prípade rovno vytrhne závit na ktorý ju prichytávaš. Samozrejme záleží aj na čo padne, ak bachne o trávu/sneh tak sa skoro nič nestane, ale ak drbne o taký betón tak sa s ním môžeš rozlúčiť. Kdežto ak máš na objektíve filter a zároveň krytku tak ti krytka skĺzne po filtri a rozbije jeho sklíčko ale samotnej optike sa nič nestane. Ak by si nemal kritku tak sa stane to čo ste povedali... Takže neviem čo je lepšie mať či slnečnú clonu alebo filter podľa môjho triezveho uvažovania je lepšie nemať nič a( žiadny foťák ani objektív ) a zároveň nebude ani žiaden problém :D :P
pozeram ze rozpravas len z terorie ... mne uz par veci spadlo, jeden objektiv raz skoncil s uvolnenymi sekciami, ale vsetko fungovalo dalej. z jedneho som musel slnecnu clonu davat dole hrubou silou, ale takisto bez poskodenia... keby som mal len filter, tak v druhom pripade mam rozbity filter a poskodeny predny clen ...

ale kludne si hazarduj ako uznas za vhodne :-)

Mattvo
2010-09-14 20:56:26+02
nerozprávam len z teorie aj mne už spadlo čo to na zem a keby som mal slnečnú clonu tak mám pravdepodobne tubus už rozbitý, vďaka bohu, že som mal len krytku a filter... filter to odniesol dosť zle mimochodom :) Vravím, záleží dosť na tom na čo ti to padne a v akom uhle.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()