Zdravim Vas. Chcem sa s vami poradit.
Mam C50D, 17-50mm f/2.8 priemer72mm. A som konecne vo financnej situacii, dopriat si dalsie sklo :)
A tu je prave problem. Chcem nieco, cim by som mohol fotografovat portrety,
no najradsej by som zabil dve muchy jednou ranou.
C 100mm f/2,8 macro
C 70-200mmL stacilo by mi f/4 alebo f/2.8
Povedzme, ze ten rozpocet ma nabeh tak okolo 1000e.
Potom sa mi este velmi paci C 85mm f/1.8 to by bolo na portret asi najvhodnejsie, ale zvladol by aj nejake macro, ci aspon close-up s medzikruzkom?
Najviac pomozu komentare majitelov nejakeho z tychto objektivov :) ďakujem (popripade, mozno by som zvladol utihanut aj dvojicu nejakych skiel, no ako vravim, nie velmi vysoko nad 1000)
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, cena okolo 800-900 eur a perfektný na macro a aj portrét. ešte ho nemám, ale bude to prvé, čo budem najbližšie kupovať
nevidím problém - 70-200/4+85/1,8 - s novými sa zmestíš do 1000-ky...
treba si zvážiť, či to makro využiješ, potom prichádza do úvahy aj 100-ka makro trebárs z bazáru ku tej 70-200ke...ďalšie na zváženie keď spomínaš 2,8 je váha - lebo nosiť 700g objektív a 1,3-1,4kg je sakra rozdiel...
ja mám 70-200/4 s IS, ale to som ja, niekto preferuje 2,8-mičku len z princípu...takže to sú veci, čo si treba ujasniť najskôr - či 2,8 alebo f4, následne či makro alebo nie a vylučovacou metódou dospeješ k výsledku...
co sa tyka financnej navratnosti, asi najlepsie by mi posluzil 85mm,
co do vsestrannosti, urcite 70-200mm, ale makro objektiv ma laka ako prostriedok na spomalenie, ako nieco, co ma viac prinuti pozerat sa po malickostiach - detailoch.
ok, ale máš určitý finančný limit...z neho všetky tri nekúpiš...teda aspoň nie naraz...buď 85/1,8+100/2,8 bez IS, 70-200/4+85/1,8 alebo 70-200/4nový+100/2,8 za bazáru...pokiaľ chceš teleobjektív 2,8, tak buď za bazáru alebo nový a tým pádom ostatné dva nevydajú...
pokiaľ sa ti cena 85-ky vráti resp. ti zarobí ja niečo viac, tak by som makro bral ako ďalšiu možnosť kúpy...tú tretiu, ktorá by v tomto kole vypadla...
supo sk> Zacalo to dotazom na jeden objektiv a skoncilo u troch... vies co je to nosit 4 objektivy + telo a dalsie chujoviny v batohu ??? Na tvojom mieste by som rozhodne zacinal s tou najuniverzalnejsou variantou 70-200/4 IS. Az po nejakom case ked si urobis jasno sa rozhoduj dalej. Ak ti nebude 70-200 na portret stacit - kup 85/1.8 Mozno zistis ze ta makro az tak neberie a ze EF 100/2.8 vlastne nepotrebujes. Mam dvaciatku spickovych objektivov a nosim v batohu tri !!! Pride mi to tak, ze> Dostal som love na jeziska a hura shopping hlava nehlava. Fakt ti doporucujem tu 70-200/4 IS - ta asi tak najviac zodpoveda nazvu vlakna - dve muchy .... EF85/1.8 je sice fasa na 5DMii ale na APS-C ma svoje hranice beznej pouzitelnosti. Taky bokeh ako ma 85/1.8 nedosiahnes ani s EF Macro 100/2.8 L IS a ani s najnovsou 70-200/2.8 II
atlantel> Tie peniaze na jeziska su prospechove stipendium, takze mas velmi dobry odhad :) Dakujem, toto som potreboval, chladnu hlavu a nazor skusenejsieho. Dakujem
supo sk> Zacalo to dotazom na jeden objektiv a skoncilo u troch... vies co je to nosit 4 objektivy + telo a dalsie chujoviny v batohu ??? Na tvojom mieste by som rozhodne zacinal s tou najuniverzalnejsou variantou 70-200/4 IS. Az po nejakom case ked si urobis jasno sa rozhoduj dalej. Ak ti nebude 70-200 na portret stacit - kup 85/1.8 Mozno zistis ze ta makro az tak neberie a ze EF 100/2.8 vlastne nepotrebujes. Mam dvaciatku spickovych objektivov a nosim v batohu tri !!! Pride mi to tak, ze> Dostal som love na jeziska a hura shopping hlava nehlava. Fakt ti doporucujem tu 70-200/4 IS - ta asi tak najviac zodpoveda nazvu vlakna - dve muchy .... EF85/1.8 je sice fasa na 5DMii ale na APS-C ma svoje hranice beznej pouzitelnosti. Taky bokeh ako ma 85/1.8 nedosiahnes ani s EF Macro 100/2.8 L IS a ani s najnovsou 70-200/2.8 II
atlantel> Tie peniaze na jeziska su prospechove stipendium, takze mas velmi dobry odhad :) Dakujem, toto som potreboval, chladnu hlavu a nazor skusenejsieho. Dakujem
quintes> pochopil si jeho otazku ? Hlada univerzalny ´dvojmuchovy´ objektiv k uz exitujucemu zakladnemu zoomu. Ak ma prachy nech berie IS verziu. Je lepsia nie len o IS, to je uplne iny opticky design - 16 sosoviek vs. 20 sosoviek > tymto sa bohuzial vela ludi klame. On nepovedal ze bude fotit ´len´ portrety alebo ´len´ makro - lebo na to vsetko by potreboval asi tak 5 objektivov a 3-nasobok daneho rozpoctu. A zasa nema zmysel nakupovat setrilkovskym sposobom a robit polovicate riesenia, preto ze by ho to mohlo za par mesiacov zacat sr.. a zacal by kolotoc kupit, vyskusat, predat atd. atd. - a uz by nefotil iba sa dzubal testami, porovnavanim. A na co - za nas to uz tisice ´photo-otrokov´ otestovalo.
Dve muchy jednou ranou je uz kompromis. Ak mas taky rozpocet a chces sa vaznejsie zaoberat fotografiou, asi by som poskuloval inym smerom. Vyber objektivu je najzasadnejsia vec na tej celej srande, ten Ti ostane. Tela budes menit. Tiez som sa zaoberal vyberom skiel a skoncil som tu:
http://shop.ephoto.sk/katalog/objektivy.html?manufacturer=68
prva je 50/1,4 (ta je na ceste), neskor 85 a nakoniec kratsia 28 (ta uz potrebuje skutocne vycibrene oko). Tri objektivy, pri ktorych si myslim nebudes po rokoch kupu vycitat.
[reply0=supo_sk]oficialne az k dnesnemu dnu : ) nieco cez 1300. Letecka Fakulta[/reply0]Dve muchy jednou ranou je uz kompromis. Ak mas taky rozpocet a chces sa vaznejsie zaoberat fotografiou, asi by som poskuloval inym smerom. Vyber objektivu je najzasadnejsia vec na tej celej srande, ten Ti ostane. Tela budes menit. Tiez som sa zaoberal vyberom skiel a skoncil som tu:
prva je 50/1,4 (ta je na ceste), neskor 85 a nakoniec kratsia 28 (ta uz potrebuje skutocne vycibrene oko). Tri objektivy, pri ktorych si myslim nebudes po rokoch kupu vycitat.
[reply0=supo_sk]oficialne az k dnesnemu dnu : ) nieco cez 1300. Letecka Fakulta[/reply0]No supo..pis pis...zaujimave citanie..apropo a kde si bol? od polovice septembra az do dedcembra ziadna akcia...na zaletoch?:)
70-200 F4 (bez is - is verzia je fajn ale podla mna zbytocna pokial s tym nehodlas fotit v noci..cez den aj v podvecer pri horsom svetle sa noIS verzia da v poho udrzat aj pri dlhsich casoch) +C 85..a si za vodou..a ked budes chcietaj macro Tamron90 a mas vystarane ;)
dve muchy jednou ranou :)
treba si zvážiť, či to makro využiješ, potom prichádza do úvahy aj 100-ka makro trebárs z bazáru ku tej 70-200ke...ďalšie na zváženie keď spomínaš 2,8 je váha - lebo nosiť 700g objektív a 1,3-1,4kg je sakra rozdiel...
ja mám 70-200/4 s IS, ale to som ja, niekto preferuje 2,8-mičku len z princípu...takže to sú veci, čo si treba ujasniť najskôr - či 2,8 alebo f4, následne či makro alebo nie a vylučovacou metódou dospeješ k výsledku...
co do vsestrannosti, urcite 70-200mm, ale makro objektiv ma laka ako prostriedok na spomalenie, ako nieco, co ma viac prinuti pozerat sa po malickostiach - detailoch.
pokiaľ sa ti cena 85-ky vráti resp. ti zarobí ja niečo viac, tak by som makro bral ako ďalšiu možnosť kúpy...tú tretiu, ktorá by v tomto kole vypadla...
ako potom vnimate absenciu telezoomu? a nie je to 85mm a 100mm velmi blizko pri sebe?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa