Zdravim,
pohravam sa s myslienkou, ze skusim time lapse, ale napadlo ma, ze ked chcem povedzme minutove video s 24 snimkami za sekundu alebo dokonca este dlhsie, tak pocet snimkov rapidne narasta a ide do tisicov. Preto sa chcem spytat, ako je to so zivotnostou, kolko snimkov taka bezna zrkadlovka zvladne. Vsimol som si aj, ze pri predaji ojazdenych fotakov sa niekedy spomina pocet fotiek, ktore s nim boli spravene. Dik.
No jedna sa tu vacsinou o zivotnost zavierky, ktora byva od 50000 do 300000. Ako to funguje pri videu neviem, ale myslim ze zrkadlo sa urcite nesklapa a zavierka neviem, ale skor mam pocit ze on ma nonstop otvorenu zavierku a iba kazdych 0,xx sekund si zoberie co tam prave je. Ale mozno sa mylim tak ma opravte :D
Je to tak, ako hovori Bindo - pri natacani videa je zrkadlo trvalo zdvihnute a zavierka otvorena, kazdu 1/24 sekundy sa z trvale aktivneho snimaca ulozi jeden obrazok (nie je to presne, pretoze sa neukladaju cele samostatne obrazky), pracuje sa pri tom so zobrazovanim snimanej sceny na displeji. Je to totozne, ako pri foteni, resp. filmovani s kompaktom, tam nie su mechanicke zavierky a podla nastaveneho expozicneho casu sa celu tuto dobu snima scena zo snimaca.
vy ste ho nepochopili :) time lapse je casozberne fotenie ak sa nemylim....to znamena napr 1 fota za min....a potom sa z fotiek posklada video...a ked pouzije snimkovanie 24fps tak to ma na minutove video 1440 zaberov...fotiek ktore porebuje...a tam samozrejme trpia mechanicke casti....neviem co mas za stroj..ale entry level by mal vydrzat okolo 50000..polo profi 100-150 tisic a profi do 300 tisic akopisu :)
viking81: dikes za radu, som rad, ze to niekto pochopil :) mam 500D, cize ak optimisticky predpokladam, ze uzavierka vydrzi nejakych 100 000 zaberov, tak (nechce sa mi pocitat) mam priestor na nejakych 70 time lapse pokusov :):):)
viking81: dikes za radu, som rad, ze to niekto pochopil :) mam 500D, cize ak optimisticky predpokladam, ze uzavierka vydrzi nejakych 100 000 zaberov, tak (nechce sa mi pocitat) mam priestor na nejakych 70 time lapse pokusov :):):)
presne tak nejako :) len to nikdy nevies presne.....mozno ti odide po 25000...mozno vydrzi aj 200000....presne sa to povedat neda :) a potom treba zvazit pri takomto foteni co stoji vymena...ci sa ti to oplati :) a zistit si cenu vymeny ako pisal samo...
Neviem ako si vypočítal tých 70 pokusov, ale
- ak si rátal 1 minutu * 24 fps, tak je to blbosť, keďže to budeš natáčať ako video, a uzávierka sa otvorí alebo zatvorí iba raz
- ak to nebude video, ale budeš fotiť max. rýchlosťou akou umožňuje foťák sekvenčne fotiť, tak za minútu spravíš 240 cvakov, takže minutových pokusov budeš mať 490.
Neviem, načo to chceš, ale v tomto prípade by som sa poobzeral po riešení bez mechanických častí - kompakty alebo EVF alebo tie nové zlomkové foťáky... Určite sú modely, ktoré vedia sekvenčné snímanie a ovládať to z notebooku. Tam môže byť aj vyššia rýchlosť kontinuálneho snímania ako pri zrkadlovkách, kde to práve brzdia mechanické časti...
Myslim, ze hereticova matematika sedi. Time lapse sa nenataca ako video a ani sa nefoti sekvencnym snimanim. TL je o cvaknuti fotky kazdych X sekund/minut/hodin/dni :) pricom frekvencia cvakov zalezi od autorovho zameru, dynamiky sceny a pouziteho ohniska. Sekvencne snimanie X fotiek za sekundu nema ziadny vyznam, a natacat to ako video uz vobec nie.
Myslim, ze hereticova matematika sedi. Time lapse sa nenataca ako video a ani sa nefoti sekvencnym snimanim. TL je o cvaknuti fotky kazdych X sekund/minut/hodin/dni :) pricom frekvencia cvakov zalezi od autorovho zameru, dynamiky sceny a pouziteho ohniska. Sekvencne snimanie X fotiek za sekundu nema ziadny vyznam, a natacat to ako video uz vobec nie.
To je síce pravda, ale autor nikde nepísal aký dej chce zaznamenávať, a keď hned od začiatku sa pohyboval na úrovni 24fps, tak potom všetkých zmiatol :-)
To je síce pravda, ale autor nikde nepísal aký dej chce zaznamenávať, a keď hned od začiatku sa pohyboval na úrovni 24fps, tak potom všetkých zmiatol :-)
pisal hned od zaciatku ze chce robit time lapse a to minutove video s 24 fps uviedol ako priklad ze chce spravit :)
Pre nechapavych este raz - nebudem tocit video, cize 24 snimkov za sekunudu, ale povedzme kazdych 20 sekund spravim snimku a potom z toho spravim time lapse. A to som uviedol hned v prvej vete svojej temy.
Kazdopadne vdaka, odpoved na svoju otazku som ziskal takze mam na toto jasny nazor. Asi bude najlepsie vyuzit na to nejake riesenie bez mechanickych sucasti, ako spomenul dodo bb.
No vsetkych nie... :) 60s video @ 24fps = 1440 jednotlivych fotiek, a je jedno, pri akej kadencii :) To pri zivotnosti uzavierky 100.000 cvakov naozaj robi tych 70 1-minutovych pokusov.
Ono zmyslom TL je zrychlit inak pomaly dej, to je cele. Preto nema ziadny zmysel tymto sposobom zaznamenavat rychly dej (sekvencne snimanie) a este ho viac zrychlovat.
Nerobí to 70 pokusov, lebo ako som písal pri snímaní videa necvakne závierka 1440 razy ale iba jeden raz.
on spravi jednu fotku za minutu.....spravi tych fotiek 24 (tej istej sceny) tychto 24 fotiek ktore nafotil pocas 24min spoji do videa a bude mat 1s videa pri rychlosti 24 fps....a takto ked posklada 1min video tak nan bude potrebovat 1440 foteik....ktore bude fotit 1440 minut :) chapes ? :)
Nerobí to 70 pokusov, lebo ako som písal pri snímaní videa necvakne závierka 1440 razy ale iba jeden raz.
Fajn, no time lapse nesnimas videom, ale jednotlivymi zabermi v pravidelnych intervaloch. V sekundach alebo minutach (napr. mraky v krajine), hodinach (co ja viem - vadnutie kvetu napr.) alebo dokonca dnoch (stavby, hnitie ovocia...).
Preto je kazdy jeden zaber do takehoto videa samostatnou fotkou so vsetkym, co k tomu patri (cvaknutie uzavierky, sklapanie zrkadla).
Životnosť mechanickych sucasti v DSLR
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=5275
- ak si rátal 1 minutu * 24 fps, tak je to blbosť, keďže to budeš natáčať ako video, a uzávierka sa otvorí alebo zatvorí iba raz
- ak to nebude video, ale budeš fotiť max. rýchlosťou akou umožňuje foťák sekvenčne fotiť, tak za minútu spravíš 240 cvakov, takže minutových pokusov budeš mať 490.
Ono zmyslom TL je zrychlit inak pomaly dej, to je cele. Preto nema ziadny zmysel tymto sposobom zaznamenavat rychly dej (sekvencne snimanie) a este ho viac zrychlovat.
Preto je kazdy jeden zaber do takehoto videa samostatnou fotkou so vsetkym, co k tomu patri (cvaknutie uzavierky, sklapanie zrkadla).
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa