Zle som sa vyjadril. Mam ten fotoaparat par dni a pri fotografovani predmetu vo vzdialenosti cca 1-1,5m mi fotoaparat napr v rezime ´P´ automaticky nezaostri. Myslim si ze to je len v nastaveni. Som uuuuuuuuplny zaciatocnik a urcite som nieco neuviedol tak prosim majte trpezlivost. Dik.
Spominany fotoaparat (ale asi vacsina kompaktov) naozaj pri priblizeni zaostruje od takmer meter a pol, pri sirokouhlom nastaveni je to podstatne blizsie. Podla udajov dostupnych na internete pri nastaveni na makro je zaostrenie od 0 cm, samozrejme len pri najsirsom ohnisku.
Mal by mat dva rezimy makra
1)Macro-je dostupny cely rozsah ohniskovych vzdialenosti (zoomu) a od toho zoomu zalezi aj minimalna zaotrovacia vzdialenost(cim dlhsi zoom,tym musis byt dalej.
2)Supermacro-nemas zoom(si fixovany na najsirsom nastaveni),ale mozes zaostrovat od 0cm. Na zapnutie supermacra asi treba podrzat alebo viackrat stlacit tlacidlo pre macro(kvet).
Presmejdil som ten navod este raz horom dolom a nenasiel som to. Pricinou je asi viac faktorov. Malo svetla a mozno hranicna vzdialenost kedy pouzit makro a kedy nie. Ale je to len moja teoria :o) Este by som bol rad ak niekto viete ci sa v MT alebo ZA nerobia nejake kurzy fotenia pre zaciatocnikov. Na nete som nasiel take co uz boli. Alebo mozno niekto kto by mi povedal resp. ukazal nejake zaklady :o) Dik.
Presmejdil som ten navod este raz horom dolom a nenasiel som to. Pricinou je asi viac faktorov. Malo svetla a mozno hranicna vzdialenost kedy pouzit makro a kedy nie. Ale je to len moja teoria :o) Este by som bol rad ak niekto viete ci sa v MT alebo ZA nerobia nejake kurzy fotenia pre zaciatocnikov. Na nete som nasiel take co uz boli. Alebo mozno niekto kto by mi povedal resp. ukazal nejake zaklady :o) Dik.
Digitálna fotoškola, vydal Zonerpress v slovenčine-30 lekcií. Ak ju zoženieš. Inak na ephoto:fotoškôlka.
Osobne som skušal čo vraviš program P - bez zoomu a ostri mi vyborne od 40cm aj bez makra!!!pod 40 cm musiš makrom.No ako vraviš fotil si vo vzdialenosti 1-1,5m to musi fungovat.Nespomenul si či si zoomoval?Ked prizoomuješ tak hore na lavo maš rozsah ostritelnych vzdialenosti ktory sa ti zobrazi iba nachvilu ked zoomuješ.Stať sa ti može ešte vtedy že ti nechce automaticky ostrit vtedy ked maš nekontrastnu scenu.Vtedy skus zaostrit na nejake kontrastne miesto v rovnakej vzdialenosti ako je bod ktory chceš mat zaostreny:Všetkoje pekne vysvetlene vo fotoškole a fotoškolke tu na stranke.Ak ti to nepojde skus ešte nadstavit povodne nadstavenia.Vela zdaru
to nariecnik: bolo to tym ze som to zazoomoval, potom som zaostril na objekt vedla a islo to
TO pufko: celkom som bol rad ze tu niesu mudrlanti a svete div sa nesklamal si, ak nemas nic k mojemu problemu nemudruj plis, alebo ak silno chces mozeme sa stretnut a mozes mi to vysvetlit, a aby sme na fore neriesili taketo veci napis mi suktomnu spravu, tesim sa :)
Canon SX 20 is
:-)))))
1)Macro-je dostupny cely rozsah ohniskovych vzdialenosti (zoomu) a od toho zoomu zalezi aj minimalna zaotrovacia vzdialenost(cim dlhsi zoom,tym musis byt dalej.
2)Supermacro-nemas zoom(si fixovany na najsirsom nastaveni),ale mozes zaostrovat od 0cm. Na zapnutie supermacra asi treba podrzat alebo viackrat stlacit tlacidlo pre macro(kvet).
TO pufko: celkom som bol rad ze tu niesu mudrlanti a svete div sa nesklamal si, ak nemas nic k mojemu problemu nemudruj plis, alebo ak silno chces mozeme sa stretnut a mozes mi to vysvetlit, a aby sme na fore neriesili taketo veci napis mi suktomnu spravu, tesim sa :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa