Pozdravujem všetkých fotografov. Stal som sa novým majiteľom Nikonu D90, je to moja prvá zrkadlovka a nerozumiem ostriacim bodom. Tento Nikon ich má myslím 11. Neviem ako správne ostriť, aby fotka bola ostrá. Keď na niečo zamierim a stlačím spúšť do polovice, vždy sa mi rozsvieťa iné body. Niekedy 3, alebo 5 atď. To znamená že ostré budú tie časti kde svietia tieto body? Alebo mám ostriť tak že stláčať spúšť dokiaľ sa nerozvieti stredný bod? Viem že je to asi hlúpa otázka, no ale každý musí nejako začať a v návode som sa o tomto nedočítal.
Ďakujem za všetky rady.
Najlepsie je, ak si prepnes na rucny vyber ostriacich bodov pomocou volica v zadu. Vacsina aj tak pouziva len stredny senzor a pouziva pamat ostrenia s prekomponovanim.
Najlepsie je, ak si prepnes na rucny vyber ostriacich bodov pomocou volica v zadu. Vacsina aj tak pouziva len stredny senzor a pouziva pamat ostrenia s prekomponovanim.
... az kym (ta vacsina) nezacne fotit nejaku akciu ...
Ďakujem za vaše rady. Už to trocha chápem. Ešte sa chcem spýtať už keď vás tu mám, ako najlepšie spracovať Raw do jpeg. Nepýtam sa v akom programe, ale v akom poradí. Viem že vyváženie bielej farby urobím ešte v Rawe. Zaujíma ma kedy je lepšie pridať do fotky kontrast, zaostrenie, saturáciu a pod. Už keď bude v Jpegu, alebo ešte pred vyvolaním keď je v Rawe?
Niekde som čítal že keď chcem fotku zmenšovať a pridávať ostrosť, je lepšie pridať ostrosť až po zmenšení.
Ak do fotky pridám ostrosť a je ešte nezmenšená, časom ju zmenším, ostrosť u nej ostane, alebo treba znova pridať ostrosť?
Je vlastne treba pridávať ostrosť do fotky? Viem, patrí to do inej témy, no nechcem zakladať vždy novú tému.
Mám zatiaľ len objektív 18-105, no chcem ešte kúpiť 50 mm/1,8F.
Ma ju kazdy fotoaparat. Peco myslis, ze ma spust dve polohy s moznostou podrzania v tej prvej? Nastudovat v navode na stranach, ktore tu boli uvedene.A hlavne si mozes hned zobrat do ruky fotak, namierit na blizky objekt, namacknut spust do polovice a nepustit. Teraz mozes presmerovat objektiv inam a co? Zostava zaostrene na vzdialenost od prveho objektu, ktory si ostril!
Pouzivat Pamat zaostrovania patri medzi najzakladnejsie dovednosti fotografa, ktore sa musi naucit hned na zaciatku. Musi sa stat pre neho druhou prirodzenostou.
Ostriace body na Nikon D90
http://kenrockwell.com/nikon/d90/af-settings.htm
Niekde som čítal že keď chcem fotku zmenšovať a pridávať ostrosť, je lepšie pridať ostrosť až po zmenšení.
Ak do fotky pridám ostrosť a je ešte nezmenšená, časom ju zmenším, ostrosť u nej ostane, alebo treba znova pridať ostrosť?
Je vlastne treba pridávať ostrosť do fotky? Viem, patrí to do inej témy, no nechcem zakladať vždy novú tému.
Mám zatiaľ len objektív 18-105, no chcem ešte kúpiť 50 mm/1,8F.
Vďaka
Chlapec by musel presedlať na Oly :-)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie