Fórum » O TECHNIKE

Canon D1000 alebo Nikon D3000 ?

filetka
filetka 2010-10-12 09:21:14+02
Potrebovala by som poradiť s výberom mojej prvej zrkadlovky. Finančné možnosti niesu vysoké, tak preto rozhodovanie medzi týmito dvomi modelmi :-)

Granko
2010-10-12 16:12:02+02
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
ja sa priznávam že nie som profi alebo asi len polo lebo na M fotím len interiér keď som vonku bohužiaľ na M nestíham takže čas nechávam na automatiku (pri reportáži samozrejme nie keď fotím kvetinku :) hold nestíham sledovať aj akciu aj expozimeter:) ale zas viem variť aj v vonku na full manuál
vonku normálne na prioriť clonovie, vo vnútri pri špeci akciách manuál, potréty podľa chuti a možnosti, ale štandard mám poloautomatiku a z drvivej väčšiny mením len dve veličiny...
inak aj ja viem variť - nielen mäso, prílohy, ale dokonca i super guľáš, ako som sa dozvedel ;o) a občas pečiem, keď mám chuť, teda nepečenú roládu...ale to už pečenie asi nie je, keď sa nepečie či tak nejak ;o)

will
2010-10-12 16:13:39+02
Mrco>
ps1: samozrejme, ze to je jednoduchie, robim to rovnako :) To len na margo trvalo zapnuteho Mka. Kto chce nech sa hra ... a ohuruje verejnost.

ps2: Mna iba prekvapila absencia, bral som to na zaklade svojho low nedu ako standard, nerobim z toho federalny pripad :)

wayne
2010-10-12 16:15:34+02
vsak toto, na konstantne podmienky je manual super, na behanie po vonku a neustale fotenie tmavych/svetlych objektov/cokolvek, zas mne viac vyhovuje poloautomatika, odhadnut manualne nastavenia pri premenlivych svetelnych podmenkach mi robi kus problem...

niles
2010-10-12 16:19:57+02
mrco je nikonak a narazky na svoju znacku niekedy nepredycha uplne na 100% :)

dodo_bb
2010-10-12 16:27:45+02
Teraz si ma dostal - takže Ty si nastavíš M ako manuál a potom škúliš v kútiku hľadáčika na indikátor a šolíchaš clonou alebo časom podľa expozimetra :-)))))) Povedz mi jediný dôvod, prečo nenastaviť A alebo S alebo auto ISO a nemusím si namáhať zrak. Ak sa mi dačo nezdá, posuniem korekciu expozície...
A k druhej veci - kúpil si si najlacnejšiu zrkadlovku, u ktorej sa predpokladá, že si ju kúpiš, nastavíš si zelený aparátik, podáš manželke a povieš - drahá, stačí mačkať tento gombík a budeš mať krásne fotečky našich detičiek. Tak to myslel NIKON (a rovnako Canon), keď zadával požiadavku na vývoj D5000. Nikoho tam ani vo sne nenapadne, že tvorivý a náročný fotograf si to kúpi na kreatívne fotografovanie :-))) Na to sa predsa používa D300 a vyššie a je aj tak konštruované. Ak chceš niečo lacné a kreatívne, tak oveľa lepší je taký kompakt NIKON Coolpix P7000. Ten má toho na tlačítkach kopu, pozná RAW a urobí podľa mňa takmer také isté fotky....Každý gombík na foťáku zaberá miesto a stojí veľa peňazí a Ty si chcel predovšetkým malý a lacný foťák a hlavne zrkadlovku, tak sa nediv :-))))

will
2010-10-12 16:29:16+02
príspevok od: niles
Tak potom pomlcim o gripe 3000ky ktory prisiel maly jeho majitelke nieto este mne :P

will
2010-10-12 16:38:18+02
Dodobb> Kedze fotim cez hladacik, tak ci tak donho cumim... au moje oci ale co clovek neurobi pre umenie, ze? Obzvlast narocne je to pri nocnej fotografii ;)

K tej druhej casti... Nemam najlacnejsiu, mam tu druhu najlacnejsiu, tam to plati tiez?

Granko
2010-10-12 16:47:38+02
príspevok od: wayne
vsak toto, na konstantne podmienky je manual super, na behanie po vonku a neustale fotenie tmavych/svetlych objektov/cokolvek, zas mne viac vyhovuje poloautomatika, odhadnut manualne nastavenia pri premenlivych svetelnych podmenkach mi robi kus problem...
ale však to by musel mať človek ruky ako chobotnica a očí ako v slepačej polievke, aby stíhal všetko registrovať...mám prioriť clonovie, už i po pamäti viem, kde mám korekciu expozície, čumím do hľadáčika a riešim to tak...dokonca ani na stavový displej sa nepozriem...síce je pravda, že ho nemám, ale akosi som si zvykol takto...

rasto.tn
2010-10-12 16:52:25+02
Radšej Canon, má lepšie ovládanie a na všetko máš vlastné tlačidlo, takže odpadá zdĺhavé hľadanie v menu. To je podľa mňa hlavný rozdiel oproti zrkadlovke a ultrazoomu.

Marcel Rebro
2010-10-12 16:52:27+02
príspevok od: niles
Mrco vlastni a bezne pouziva fotoaparaty znaciek Nikon, Canon, Olympus, Panasonic ...

filetka
2010-10-12 16:55:49+02
Ďakujem Kajo,
chystám sa ho kupovať v Čechách (zarábam české koruny) a tam mám pocit, že sú ešte celkom dostupné.
Obidva som už mala v rukách, mala som z toho pocit, že Canon má ľahšie ovládanie, no v kvalite fotiek som to nevedela objektívne porovnať, nakoľko jeden mal setový základný objektív a druhý nejaké ´drahé delo´ :-)
Niektorí mi radia Nikon, nakoľko má väčší snímač a druh a vyššie ISO, ikeď o tom 3200 neviem kedy využijem, druhí naopak Canon, nakoľko v objektívoch je väčší výber a cenovo sú výhodnejšie.
Tak sa asi prikloním ku Canonu :-) z pohľadu toho, že nechcela by som časom zostať pri jednom objektíve. Dúfam, že kým sa rozhodnem mi nevypredajú posledné kusy...

Marcel Rebro
2010-10-12 16:56:57+02
Dodo nefoti umenie, takze si radsej setri oci a pouziva expozicne rezimy na to urcene ...

Nie pre druhu najlacnejsu to uz neplati. Za predpokladu ze druha najlacnejsia je D300 ako Dodo pisal

Marcel Rebro
2010-10-12 16:59:03+02
príspevok od: rasto.tn
Radšej Canon, má lepšie ovládanie a na všetko máš vlastné tlačidlo, takže odpadá zdĺhavé hľadanie v menu. To je podľa mňa hlavný rozdiel oproti zrkadlovke a ultrazoomu.
Uz si mal v ruke Canon G10/11/12? Alebo Nikon Coolpix P7000?

Marcel Rebro
2010-10-12 17:00:17+02
príspevok od: will
Tak potom pomlcim o gripe 3000ky ktory prisiel maly jeho majitelke nieto este mne :P
ked potrebujes fotak s riadnym gripom, ber 1D alebo D3

filetka
2010-10-12 17:03:26+02
Jasné ďakujem, čítala som, no popravde z danej debaty vznikla debata o objektíve.
Viac hláv, viac rozumu :-)

::marek::
2010-10-12 17:40:33+02
nemyslel som to ako ´nadavku´ ste ma zle pochopili... ospravedlnujem sa vsetkym ktorych sa to dotklo..vidim ze to tu vyvolalo burlivu diskusiu. len som tym chcel povedat ze nechapem ludi ktori vyhodia kopec penazi za zrkadlo a pouzivaju auto rezim, cvakaju s tym ako s kompaktom, potom su to podlamna vyhodene peniaze, ako sa potom nauci clovek ´fotit´? ako pochopi ´princip´? ja vyfotim tu istu vec niekolkokrat, porovnavam, spekulujem, tak sa to clovek nauci..alebo nie? este raz sa ospravedlnujem vsetkym ktorych sa to dotklo, ved nakoniec je jedno kto na akom ´rezime´ foti, hlavne ze nas to vsetkych bavi a robi nam to radost.. (mrco: 5000ku mam asi 3 tyzdne, predtym Panasonic FZ7, Olympus UZ520...este sa vala v skrini ZENIT ale na ten asi musim ´dozriet´) zelam vam pekne svetlo

javelin
2010-10-12 18:19:50+02
Na Zenit 11, som dozrel v 12.-tom roku po narodení....:))))

conan7
2010-10-12 18:26:59+02
ten crop faktor 1,5x vs 1,6x nebral by som ako signifikantný rozdiel, neviem ako ostatní...

majky358
2010-10-12 20:13:54+02
http://www.datart.sk/katalog/Digitalna-zrkadlovka-OLYMPUS-E-450-Kit.html

Dá sa to zaradiť aspoň do low end ? To už skôr asi 1000D viď ? :) Tam je akurát cena=výkon čo sa mi zdá z môjho hľadiska .

PaloS
2010-10-12 20:22:31+02
Ako sa ti drzi canon??? Ja som sa medzi nimi rozhodoval a vybral som si Nikon..neporovnatelne lepsie ovladanie...

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()