Fórum » O TECHNIKE

NEW D700 problem : servis?

tadzesi
2010-10-13 08:09:52+02
D700 mam 5 dni, velka to radost, krochkanie blahom nad ISO 3000 - 6000, ale k problemu. Kolega lieta paragliding, tak som siel nieco nafotit. Slnko zachadzalo, ochladzovalo sa, fotil som zo 70-200 VRII, cinsky BG. Zo zaciatku slo vsetko OK. Potom sa mi zacalo zasekavat sklo vo fotoaprate, ukazovato to chybu ERR, po kliknuti do hladacika som videl obraz tak na 1/2 jasu ako normalne. On/Off nepomahalo, po opatovnom namacknuti spuste sa sklo vratilo do zakladnej polohy a fotil som dalej. To sa mi stalo asi tak 5-8x a siel som domov. Prisiel som domov, nechal fotak ohriat na izbovu teplotu, skusal som kadeco a vsetko bolo na 100% ok. Je to problem "nezabehnuteho fotaku" alebo teplotou? BG mam cinsky, ale na D300 funguje bezproblemovo. Vdaka za kazdu radu.

Marcel Rebro
2010-10-13 08:16:41+02
Mne podobne problemy na D700 robila neoriginalna baterka. Normalne som pocul ako ´pomalsie´ sklapa zrkadlo, alebo ´nestiha´ tocit AF motorom. V kombinacii s nizsou teplotou a cinskym BG ... moze byt.

Co si mal v tom BG? AAcka, EN-EL4ku alebo EN-EL3ku?

tadzesi
2010-10-13 08:26:17+02
Neoriginal baterku som dostal ku gripu, ale ta nechcela fungovat ani na D300, cize skoncila v sufliku. Pouzivam tie co su originalne davane k D300/D700. Typ musim kunut doma.

Marcel Rebro
2010-10-13 08:28:24+02
To su EN-EL3. Tie by snad mohli byt original ;-) Aku maju kondiciu?

tadzesi
2010-10-13 08:32:25+02
príspevok od: Marcel Rebro
To su EN-EL3. Tie by snad mohli byt original ;-) Aku maju kondiciu?
Myslis kondiciu ked kuknem vo fotaku na stav baterie?

Len tak k tomu stavu. Mal som D80, original baterka k nemu aj po rokoch v stave neukazovala ziadnu zmenu oproti novej. Je to normalne?

Marcel Rebro
2010-10-13 08:34:06+02
Ano. To myslim.

Je to normalne. Zalezi od toho ako a kolko si ju pouzival / nabijal.

martin
2010-10-13 08:44:40+02
..ked Ti to bude nabuduce robit, skus zhodit grip. Na taketo zavady len trpezlivost a vylucovacia metoda zial. Alebo teda servis, ale mze sa stat ze budes mesiac bez fotaku a vrati sa s tym, ze sa ziadna zavada neprejavila.

javelin
2010-10-13 09:18:35+02
To že zostal priclonený objektív , nemusí byť ešte impulzom z tela fotoaparátu....aj keď...ako už bolo napísane , vylučovacia metóda to istí....ide zima , bude čas...:))))

tadzesi
2010-10-13 09:33:41+02
príspevok od: javelin
To že zostal priclonený objektív , nemusí byť ešte impulzom z tela fotoaparátu....aj keď...ako už bolo napísane , vylučovacia metóda to istí....ide zima , bude čas...:))))
Nebolo to clonou, skor sami zdalo ze sklo ostalo v hornej polohe, cize snimac videl cez objektiv. Vychadzal som z toho ze sklo je polopriepustne, tak preto ten 1/2 jas v hladaciku. Pletiem sa ?

Ked tak nahlas uvazujem, tak niesom si celkom isty. Tiez som mohol zlozit objektiv a kuknut co sa to dnu vlastne stalo...

Tak budem vylucovat, co mi ine ostava.

Bindo
2010-10-13 09:37:43+02
Mal som podobny/rovnaky problem na C40D. Tiez som si sprvu myslel ze je to teplotou, no nakoniec to zacalo robit aj v teple. Ja som mal problem so zrkadlom si myslim. Menili tam celu sachtu zrkadla. A aj napajaci blok elektroniky. A nie raz. Kazdopadne ked je nove tak reklamuj ;)

martin
2010-10-13 09:43:02+02
..mne zacal blbnut Meike grip, ktory fungoval bezchybne na D300-vke. Teraz, ked ho mam na 700-vke, tak obcas nereaguje spust. Reklamovat by som to sice mohol v Oehlingu, ale moc sa mi nechce. Mali sme si nechat len tie 300-vky:)

tadzesi
2010-10-13 10:37:16+02
príspevok od: martin
..mne zacal blbnut Meike grip, ktory fungoval bezchybne na D300-vke. Teraz, ked ho mam na 700-vke, tak obcas nereaguje spust. Reklamovat by som to sice mohol v Oehlingu, ale moc sa mi nechce. Mali sme si nechat len tie 300-vky:)
:))))) D300 som si nechal a zatial ju nemienim predavat. D700 je ako ked som ospevoval D300 a predchodzcu som mal D80. Kupa original BG NIKON za 300+ € by to aj vyriesila, ale ... to radsej ´dolozim´ 400€ a kupim si 105 macro 2.8 :)))))))

Teraz ma napadlo. Mam kamosku ktora ma original BG na D300 a nepouziva ho. Skusim poziciat a dam vediet ci to je gripom.

dodo_bb
2010-10-13 10:41:17+02
Niektorým spojeniam nerozumiem - aké sklo vo fotoaparáte myslíš? Predpokladám, že zrkadlo. Ak sa zrkadlo čo len minimálne vychýli zo základnej svojej polohy, nevidíš v hľadáčiku nič (zákon dopadu a odrazu). Preto zrkadlo asi funguje dobre. Problém je skôr v clone - objektív je normálne naplno odclonený, aj pri meraní expozície je odclonený, zacloní sa len v momente expozície. Popis, ktorý uvádzaš skôr ukazuje na to, že clona sa po skončení expozície nevrátila do otvorenej polohy, foťák to vyhodnotil ako chybu a vypísal ERR. Po opätovnom namáčknutí spúšte sa pokúsil odmerať expozíciu a dal pokyn na otvorenie clony, to sa stalo a pokračoval normálne v práci. Pri niektorom ďaľšom zábere sa to opakovalo. Clona v objektíve je ovládaná z tela mechanicky, takým čudlíkom v bajonete a najprv by som skontroloval toto - vyber objektív, ten čudlík sa dá v tele identifikovať, opiera sa o druhý čudlík na objektíve, ten je voľne posuvný (hýbe clonou). Keď čudlíky nájdeš, skús použiť ručné zaclonenie (gombík vpravo vedľa bajonetu), čudlík v bajonete by sa mal pohnúť a po pustení gombíka sa okamžite vrátiť späť. To je jedna možnosť, že sa zasekáva. Druhá možná chyba je, že ten protičudlík v objektíve (alebo clona v objektíve alebo niečo v tomto mechanizme) sa zasekáva. Sleduj, či sa Ti to niekedy zopakuje s iným objektívom. Ak áno, je problém v tele, ak nie, tak je problém v objektíve. Prípadne úplne najprv vyskúšaj viackrát ručne zacloniť tým gombíkom pri bajonete, či sa clona nezasekne a nezostane visieť...

Marcel Rebro
2010-10-13 10:41:23+02
Checkni su este jednu vec. Ak si aj kupoval ´original´ EN-EL3 (okrem tych co boli s fotakom - ak bol funglac), nemusia byt original. Kdesi o tom bol aj na nete clanok ako zistit co je naozaj original. Nechce sa mi guglit, ale ja som zistil ze ta moja ´originalka´ co robila problemy je fake ...

dodo_bb
2010-10-13 10:46:09+02
Grip by som riešil až oveľa neskôr. Porovnaj pohľad cez ručne zaclonený objektív na vysokej clone s tým, čo si videl pri prejavení chyby. Podľa mňa to bude to isté. Grip môžeš vyskúšať aj tak, že daj overenú baterku do tela a druhú do gripu, najprv v menu nastav čerpanie baterky v tele, potom v gripe. Foť a uvidiš, či sa chyba objaví až po prepnutí na druhú baterku v gripe... Ale skôr to vidím na tú clonu

tadzesi
2010-10-13 10:55:38+02
Aha ... fotak bol a je funglac, ujo este odlepoval nalepku NIKON zo skatule ked sme ho sli skusat. Skor to vidim na grip.

Inac @, aky OEM grip mate na D700 a nevyraba problem? Ja mam konkretne tento http://cgi.ebay.co.uk/New-Battery-Grip-Nikon-D300-D700-Camera-B8E-/310258678420?pt=UK_Photography_DigitalCamBatt_RL&hash=item483cdbba94

Marcel Rebro
2010-10-13 11:01:10+02
Ja som mal Deltu a robila problemy. Teraz mam original . Myslim ze za 290E nie je pri fotaku ako je D700 co riesit. A za 570 je set aj aj s EN-EL4, krytkou (BL-3) a nabijackou (MH-21).

tadzesi
2010-10-13 11:12:20+02
príspevok od: Marcel Rebro
Ja som mal Deltu a robila problemy. Teraz mam original . Myslim ze za 290E nie je pri fotaku ako je D700 co riesit. A za 570 je set aj aj s EN-EL4, krytkou (BL-3) a nabijackou (MH-21).
Priznavam ze obcas sa mi aj D300 spraval cudne, ale to iba obcas. Nebolo to ako zaseknutie sa skla na D700 5-8x za 5-10 minut. Ak to nepojde inac, tak ten original BG bude pod stromcek.

Bez gripu si na fotak neviem zviknut. Hlavne to drzanie na vysku.

tadzesi
2010-10-13 11:20:12+02
príspevok od: dodo_bb
Niektorým spojeniam nerozumiem - aké sklo vo fotoaparáte myslíš? Predpokladám, že zrkadlo. Ak sa zrkadlo čo len minimálne vychýli zo základnej svojej polohy, nevidíš v hľadáčiku nič (zákon dopadu a odrazu). Preto zrkadlo asi funguje dobre. Problém je skôr v clone - objektív je normálne naplno odclonený, aj pri meraní expozície je odclonený, zacloní sa len v momente expozície. Popis, ktorý uvádzaš skôr ukazuje na to, že clona sa po skončení expozície nevrátila do otvorenej polohy, foťák to vyhodnotil ako chybu a vypísal ERR. Po opätovnom namáčknutí spúšte sa pokúsil odmerať expozíciu a dal pokyn na otvorenie clony, to sa stalo a pokračoval normálne v práci. Pri niektorom ďaľšom zábere sa to opakovalo. Clona v objektíve je ovládaná z tela mechanicky, takým čudlíkom v bajonete a najprv by som skontroloval toto - vyber objektív, ten čudlík sa dá v tele identifikovať, opiera sa o druhý čudlík na objektíve, ten je voľne posuvný (hýbe clonou). Keď čudlíky nájdeš, skús použiť ručné zaclonenie (gombík vpravo vedľa bajonetu), čudlík v bajonete by sa mal pohnúť a po pustení gombíka sa okamžite vrátiť späť. To je jedna možnosť, že sa zasekáva. Druhá možná chyba je, že ten protičudlík v objektíve (alebo clona v objektíve alebo niečo v tomto mechanizme) sa zasekáva. Sleduj, či sa Ti to niekedy zopakuje s iným objektívom. Ak áno, je problém v tele, ak nie, tak je problém v objektíve. Prípadne úplne najprv vyskúšaj viackrát ručne zacloniť tým gombíkom pri bajonete, či sa clona nezasekne a nezostane visieť...
Hmm, jo, dava to logiku. Preco sa to potom prejavuje ked je vonku chladnejsie? Chlad stiahne mechaniku ktora ovlada clonu? Nic, vdaka aj za tuto radu, budem skusat. Ako pisali, tak ide zima, ze vraj tuha, tak bude kde testovat :))))

javelin
2010-10-13 11:30:59+02
príspevok od: dodo_bb
Jako dobre ,že som hodinu ležal vo vani....napísal si to za mňa...:))))

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()